FOTO: Prijedlog proračuna za sport u Varaždinu za 2020. godinu iznosi 9 750 000 kuna Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Prijedlog proračuna za sport u Varaždinu za 2020. godinu iznosi 9 750 000 kuna

| 1.11.2019. u 14:59h | Objavljeno u Sport

Na jučer održanoj skupštini Zajednice sportskih udruga grada Varaždina na kojoj su bila prisutna 24 od 29 članova, iznesen je prijedlog programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2020. godinu, koji će se predložiti Gradu Varaždinu.

Prijedlog je težak 9 775 000 kuna, što je povećanje od prijedloga koji su tražili prošle godine koji je iznosio 9 639 000 kuna, iako su zbog organizacije Europskog ekipnog prvenstva u atletici dobil par stotina tisuća kuna više za 2019. (ukupno 9 976 300 kuna). Najveći trošak će još jednom otpasti na Financiranje troškova održavanja i funkcioniranja gradskih sportskih građevina kojima upravlja Zajednica te financiranje djelovanja Zajednice i to 3 300 000 kuna (100 tisuća kuna više od 2019.), dok je drugi njaveći trošak za djelovanje sportskih udruga, sportskih zajednica i saveza na koji će otpasti 2 750 000 kuna (250 tisuća kuna više nego za 2019.). Povećani su i iznosi poticaja za vrhunske sportaše.

- Sjetimo se slučaja Sare Kolak i Franje Želimorski koje su otišli iz AK Slobode za nekih par stotina kuna jer mi smo jednostavno kaskali za stipendijama. Tu su sportaši koji spadaju u kategorizaciju HOO-a i sve je čisto i jasno. Gledamo da se pokušamo mjeriti s najboljima u državi. Gradska vlast može biti sretna kako smo odradili naše aktivnosti, a samim time smo napravili dodatnu vrijednost turističke ponude. To nije bilo lako napraviti i zahvaljujem se svima na trudu i radu u toj organizaciji - rekao je Alen Runac, predsjednik ZSUGV na jučerašnjoj sjednici.

Značajan iznos je povećan i korištenja gradskih školskih sportskih dvorana za provođenje programa sportskih škola s ovogodišnjih 80 000 kuna na 110 000 kuna u 2020. Ovim programom osiguravalo bi se korištenje 8 školskih sportskih dvorana varaždinskih osnovnih škola 35 tjedana  sa fondom od 6 sati korištenja tjedno, čime se izravno pomaže sportskim klubovima koji njeguju tradiciju kvalitetno organiziranih sportskih škola. Predsjednik je i pohvalio programe školskih sportskih aktivnosti učenica i učenika osnovnih škola kojeg vodi Anica Sitar. 

- Mislim da nema nitko to u državi. Izuzetno su bili zadovoljni bili i roditelji i djeca. Bilo je besplatno za roditelje, kineziolozi su radili s njima, a i mi smo im pružili podršku, a zadnji dan smo ih odveli na more. To ne bi bilo moguće bez podrške grada i smatram da moramo nastaviti s tim aktivnostima i bilo je organizirano na visokoj razini - naglasio je Runac.

Glasalo se i za usvajanje novog Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, gdje su smanjeni troškovi.

- S obzirom da sad imamo dva objekta manje u odnosu na prošlu godinu i naravno da smo na nekim mjestima morali smanjiti broj radnih mjesta. Drugi razlog je promjena za radna mjesta u školskoj spremi jer smo dobili nalog od državne revizije koja je u tijeku. To su male korekcije i išli smo ih odmah riješiti - rekao je u svom pojašnjenju Patrik Koščak, tajnik ZSUGV-a.

Sve odluke na skupštini donesene su jednoglasno.