FOTO Održana redovna izvještajna skupština Županijskog zbora nogometnih sudaca Foto: Dražen Novosel

FOTO Održana redovna izvještajna skupština Županijskog zbora nogometnih sudaca

| 23.2.2024. u 19:12h | Objavljeno u Sport

U prostorijama varaždinskog ŽNS-a večeras je održana redovna izvještajna skupšrtina Županijskog zbora nogometnih sudaca varaždinskog ŽNS-a.

Izvješće o radu za 2023. i planove za ovu godinu prezentirao je predsjednik ŽZNS-a Mario Zebec.

- Protekla 2023. godina bila je veoma dinamična, jer smo početkom godine izabrali novo vodstvo Zbora, na čelu s mojom malenkošću, a nakon što je na čelu Zbora dugi niz godina bio naš legendarni Ivan Kozina, koji nas je nažalost zauvijek napustio sredinom prošle godine.
Novo vodstvo Zbora zauzelo je jasan pravac prema daljnjem omasovljavanju Zbora te podizanju kvalitete edukacije, kao i na podizanje razine kvalitete suđenja te što veće zastupljenosti naših članova na višim listama HNS-a. Zaključak je da smo utvrđenim smjernicama, s dopuštenim granicama tolerancije ostvarili zacrtane planove rada - rekao je Zebec.

- Nažalost, mi kao organizacija i nadalje se moramo nositi s problemom premalog broja sudaca, za sve veće potrebe ligaškog nogometa, ali moramo uložiti još veći napor u radu na omasovljenju sudaca. Već više od desetak godina prate nas stalna osipanja sudačkog kadra i sa sigurnošću se ne može utvrditi koji su to razlozi da se pojedinac odriče sudačkog poziva, odnosno koje bi nove stimulativne uvjete trebalo uvesti da se pridobije što veći broj sudaca. Moram napomenuti da i ovom prilikom, kao predsjednik Zbora u svoje osobno ime i u ime svih vas zahvaljujem Nenadu Horvatiću, predsjedniku ŽNS Varaždin te glavnom tajniku Ivanu Novaku, na bezuvjetnoj pomoći te velikoj podršci u svakom segmentu djelovanja Zbora, od podizanja visine naknada za suđenje pa do osiguravanja što boljih uvjeta za sudenje (unapređenje infrastrukture klubova, kamere, predavaona, svlačionice, tereni, dosljedno kažnjavanje problematičnih igrača, službenih osoba i slično)- naglasio je Zebec.

- Usprkos svim problemima koji smo imali, uspjeli smo biti zastupljeni na međunarodnim utakmicama FIFA,UEFA (nogomet, futsal, nogomet na pijesku), utakmicama Supersport, 1. HNL, 2. HNL., 3. HNL sjever, 1. ženska nogometna liga te svim razinama natjecanja koje
organizira naš bazni ŽNS Varaždin. Posebno pri tome moramo ponosno istaknuti kolegu Nikolu Jelića, koji je nedavno po treći puta proglašen najboljim sucem futsala na svijetu. Isto tako, izrazita mi je čast spomenuti i Ivana Novaka, koji je povjerenik za određivanje
sudaca Supersport HNL, čime je još jednom dokazao kakav status i povjerenje uživa u HNS-u, kao krovnoj nogometnoj organizaciji.
Što se tiče nekih statističkih podataka, može se istaknuti da se svakog vikenda na području ŽNS Varaždin odigra 30-ak seniorskih utakmica i još više utakmica mladih uzrasnih kategorija pa kada se to pomnoži sa otprilike 25 kola, dode se do brojke od skoro 2.000 utakmica koje su sudili naši članovi, ne računajući pri tom malonogometne turnire, prijateljske utakmice, veterane i slično. Sve to zahtijeva puno rada i odricanja i zbog toga zahvaljujemo svakom našem članu na uloženom trudu i vremenu. Izrazito smo ponosni na činjenicu da u sezoni 2022./2023. u završnici prvenstva nije bilo primjedbi na suđenje, unatoč činjenici da su u Elitnoj ligi 3 kluba do zadnje sekunde bili u borbi za naslov prvaka, da su igrane vrlo neizvjesne kvalifikacije za ostanak/ulazak u 1. ŽNL, a slična je neizvjesnost bila i u ostalim županijskim ligama - rekao je s ponosom Zebec.

- Kao što je i ranije istaknuto, iznimno je važna edukacija sudaca, tako da je u 2023. godini održano 11 zajedničkih sastanka Zbora sa članovima Udruge delegata, na kojima su prikazivani brojni video klipovi s utakmica županijskih nogometnih liga, komentirana
problematika koja se javlja na utakmicama i brojne druge edukativne aktivnosti, a u cilju poboljšanja razine kvalitete sudenja. Održana su i dva seminara sudaca uoči početaka polusezone, na kojima su suci pokazali dobru fizičku formu i poznavanje PNI. Po uzoru na mentorsku komisiju HNS-a oformljena je mentorska komisija koja prati rad sudaca i sudaca pripravnika. Na početku ovog izvještaja istaknuo sam da je omasovljenje Zbora jedna od najvažnijih zadaća. Sukladno tome, prošle godine proveli smo 2 seminara (11 +10 kandidata) za nove suce te smo dobili 7 stalnih sudaca, a još 8 sudaca će imati sad na proljeće priliku da svojim radom steknu status stalnog suca. Istim tempom nastavljamo i u 2024. godini te se nadamo da ćemo uspjeti privući što više mladih, kvalitetnih sudaca. Valja spomenuti da smo početkom 2023. točnije 25.02.2023. prisustvovali međunarodnom prijateljskom malo nogometnom turniru (Zala Kup) u Mađarskoj, na druženju sa našim kolegama sucima iz Mađarske, Slovenije i Međimurja. Za kraj, želim napomenuti da ostaje u obvezi svakog člana Zbora, da bude ambasador naše organizacije, da se pozitivno izjašnjava o sudačkom pozivu i stalno tražiti nove kandidate iz redova nogometaša, ali i iz redova ostalih sportaša koji žele kovati ,,sudački zanat" i biti dio naše obitelji. I konačno, dopustite mi da konstatiram da smo definitivno jedan od najuspješnijih sudačkih organizacija u Republici Hrvatskoj, što svakako svojim zalaganjem,
trudom i radom, pogotovo mladih, trebamo ostati i dalje- zaključio je govoreći o 2023. godini Mario Zebec.

Dotaknuo se i Plana rada ŽZNS Varaždin za 2024. godinu

- Organiziranje provjere fizičke spreme i poznavanja PNI (,,seminar") za sve suce županijskih nogometnih liga uoči početka polusezone (veljača i kolovoz 2024.), organiziranje seminara za nove suce (ožujak i rujan 2024.), održavanje redovitih sastanaka zajedno s delegatima (minimalno svaka 2 tjedna), kontinuirana edukacija sudaca (prezentacija novosti iz PNI, rada u COMET sustavu, analiza video klipova s utakmica i slično), kontinuiran trening svih zainteresiranih sudaca na SRC ,,Sloboda" u organizaciji fitness instruktora (g. Nikola Jelić),
priprema sudaca iz talent programa za predlaganje na više liste, kao i za kontrolne provjere koje organizira HNS. Dakle, može se zaključiti da je prioritet Zbora u 2024. godini daljnje omasovljenje i edukacija sudaca, kao i što bolje suđenje na svim utakmicama na kojima se participira - rekao je Zebec. Izvješće i plan za ovu godinu jednoglasno su prihvaćeni.

U financijskom izvešću moglo se čuti da su prošlogodišnji prihodi bili 2 994 eura, a rashodi 1944 eura, što znali višak prihoda od 1 049,99 erua. Obe se godine planiraju prihodi i rashodi od 2400 eura prihoda. I ta su izvješća jednoglasno prihvaćena, kao i izvješće Nadzornog odbora..

Obavljene izmjene i dopune statuta,  što je zapravo bilo usklađenje sa Zakonom o udrugama i statutom ŽNS-a. Imenovane su i osobe ovlaštene za zastupanje Udruge u skupštini ŽNS-a a to su Vlado Kapeš i Dubravko Pavlić.

Nagrađeni su priznanjem Bruno Premužaj za 10 godina uspješnog rada i djelovanja u Županijskom zboru nogometnih sudaca, Nikoli Pintarići i Milanu Bubnjaru za 20 godina i Robertu Remaru i za 30 godina uspješnog rada i djelovanja u Županijskom zboru nogometnih sudaca.

U ime nagrađenih zahvalio je Robert Remar, nakon čega je okupljene pozdravio i predsjednik varaždinskog ŽNS-a Nenad Horvatić, glavni tajnik ŽNS-a Ivan Novak i predsjednik Komisije zbora sudaca Vladimir Vugrinec, koji je naglasio da prošle polusezone nije bilo primjedbi na suđenje. Govorio je i Goran Labaš, tajnik Zbora nogometnih trenera, kao i Damir Remar, bivši nogometni sudac i delegat.