FOTO Runac: Hrvatska se pozicionirala u svjetskom hrvanju Foto: Dražen Novosel

FOTO Runac: Hrvatska se pozicionirala u svjetskom hrvanju

| 23.1.2024. u 19:19h | Objavljeno u Sport

U nazočnosti 41 člana skupštine, večeras je održana redovna izvještajna skupština Hrvačkog kluba Vindija.

- Nismo zacrtali velike ciljeve za prošlu godinu. Željeli smo nabavati strunjaču i da proširimo dvoranu. Strunjaču smo nabavili, imamo najbolju strunjaču na svijetu, a od proširenja dvorane nismo odustali. Želimo prošiti teretanu na onaj dio zemljišta prema bazenima. Neće to biti nešto megalomanski, možda dva- tri borilišta, no nama je dobro. Bolje je kada si sam u dvorani, u kojoj treniramo i možemo je koristiti 24 sata dnevno, što je velika prednost. Što se tiče proširenja dvorane taj zadatak ćemo ostaviti za sljedeću godinu - rekao je uvodno predsjednik Hrvačkog kluba Vindija Alen Runac.

Dotaknuo se i rada Hrvatskog hrvačkog saveza te naglasio da je Hrvatske postala centar svijeta u hrvanju.

- Tijekom vikenda bili smo na seminarima i treningu u Poreču, gdje su se okupili najveći hrvači svijeta, koji sa zadovoljstvom dolaze k nama na pripreme, a isto tako došli su najbolji svjetski hrvači i na najjači turnir u Zagrebu. Hrvatska se pozicionirala u svjetskom hrvanju. Imali smo domaćinstvo prvenstvo Europe za seniore, a šlag će biti 2025. kada ćemo imati Svjetsko prvenstvo za seniore. Ako naš Savez ide prema svjetskim trendovima i naš klub će gledati da ide u tom smjeru, od trenažnog procesa do natjecanja. Bit će dostupni vrhunski uvjeti, a želim da hrvači uživaju u hrvanju. Želim da stvorimo široku bazu djece koja se žele baviti hrvanjem. Nećemo se puno zabrinjavati rezultatima, ali možemo biti ponosni našim ostvarenjima i osvojenim naslovima prvaka Hrvatske. Pojačat ćemo se za sljedeću godinu s nekoliko mladih hrvača za ligu, koja počinje 22. ožujka - naglasio je Runac, koji je izbornik svih reprezentacija Hrvatske, dok je direktor HK Vindija Pero Panić izbornik svih uzrasta ženske hrvatske hrvačke reprezentacije.

Zahvalio se Sandru Frankolu i Benjaminu Šokmanu, koji su se oprostili od hrvanja

- Dali ste jako puno za ovaj klub, koji je dao puno svima nama. Hvala Vam na svemu i na onome što ćete još dati za klub u bilo kojem obliku - istaknuo je Runac.

Govorio je i o planovima za 2024. godinu.

- Nećemo planirati rezultate oni će doći samo po sebi, no želim Vas upoznati da je u izradi knjiga u kojoj će biti obuhvaćeno razdoblje djelovanja našeg kluba od 1950. godine do danas. Bit će to povijest hrvanja u Varaždinu, obuhvaćena u nekoliko cjelina. Klub je do sada imao dvije knjižice, ali ovo će biti reprezentativna knjiga - izvijestio je Runac.

Nazočne na skupštini izvijestio je da je klub u prošloj godini pozitivno poslovao.

- Ukupni prihodi kluba prošle su godine bili 103 tisuće i 411 eura, dok su rashodi bili 79 tisuća i 335 eura, što znači da je višak prihoda nad rashodima bio 24 tisuće 076,40 eura - rekao je Runac.

Trener momčad Andrija Barić podsjetio je na ostvarene rezultate u prošloj godini.

- Imali smo pet seniorskih državnih prvaka, što nije mala brojka za naš klub, koji je posljednjih pet godina među prve dvije ekipe kod seniora i mlađih seniora u Hrvatskoj. Prvaci Hrvatske kod seniora bili su Sandro Frankol, Mihael Bešenić i Alen Fodor. Sveukupno imamo 10 prvih, 8 drugih i 15 trećih mjesta na Prvenstvima Hrvatske, što je 33 medalje. Seniori su na Kupu Hrvatske bili drugi, s istim brojem bodova kao i Petrinja pa su odlučivale su nijanse, no ravnopravna smo ekipa s prvacima Hrvatske. U ligi smo imali dosta problema zbog ozljeda. Na početku sezone ostali bez Benjamina Šokmana u kategoriji do 67 kilograma. U 10 kola ostvarili smo po pet pobjeda i poraza, a bodovno Petrinja je kao prvak imala 18 bodova, Sesvetski Kraljevec 12, Sesvete 10 koliko i zauzeli smo četvrto mjesto. Između nas i Sesveta odlučivala je penalizacija i za četiri boda smo propustili zauzeti treće mjesto na kojem su završile Sesvete. Nadam se da će uz pojačanja ova godina biti rezultatski bolja - rekao je Barić.

Dotaknuo se i trenerskog kadra u klubu.

-Ivan Ratković i Ivica Florijanić su treneri mlađih uzrasnih kategorija i sve pohvale njima na dobrom radu i okupljanju novih nada. Prošle smo godine pokrenuli školu hrvanja u Novom Marofu, ušli smo u program cjelodnevne nastave u sklopu te škole, što je dobar pokazatelj rada u klubu. Dakle, imamo trenere i pokrećemo škole izvan našeg centra. S time ćemo nastaviti, a nadam se da ćemo se i pojačati u trenerskom kadru - rekao je Barić.

Na kraju skupštine proglašeni su najbolji hrvači kluba za 2023. godinu. Priznanja su primili Ivan Lonjak kod dječaka, Vigo Moslavac kod mlađih kadeta, Cris Benček kod kadeta, Kajin Žugec kod juniora, Dario Majcog kod mlađih seniora, Mihael Bešenić među seniorima.

Posebno zahvalnicu primila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković,inače majka kapetana seniorske momčadi Ivana Ratkovića, koja je vjerna potpora ekipi na svim mečevima u Premijer ligi.