FOTO Evo tko su bili najbolji na Telemach Danu sporta u Novom Marofu Foto: Grad Novi Marof

FOTO Evo tko su bili najbolji na Telemach Danu sporta u Novom Marofu

Varaždinske vijesti | 15.6.2023. u 18:30h | Objavljeno u Sport

Na stadionu u Novom Marofu održan je Telemach Dan sporta - veliki sportsko-edukativni dan, a djeca su se natjecala u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i najbrži trkači borili su se za plasman na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se sredinom srpnja održati u Rijeci.

Mlade je natjecatelje podržao gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

- Drago nam je što su Sportske igre drugi put u našem gradu, izvrstan je odaziv, došla su djeca i učiteljice iz OŠ Novi Marof, područnih škola OŠ Podrute, OŠ Ljubeščice, OŠ Breznički Hum, te se nadam da će danas svi uživati i boriti se za prolaz u finale u Rijeku - rekao je Jenkač.

- Ponosni smo što je Telemach treću godinu za redom dio ove najveće amaterske sportske manifestacije u Europi. Sport je za nas više od fizičke aktivnosti i rekreacije - uči nas strpljivosti, upornosti i važnosti timskog duha, ali i uvažavanju različitosti, toleranciji i uključivosti. Posebno je to važno za djecu i mlade, koje vidimo kao pokretače promjena i kreatore društva boljih prilika. Upravo zato Telemach želi biti važan akter koji povezuje mlade i sport i tako im pomaže da se izgrađuju, ne samo fizički, već i mentalno. Radujemo se i budućim ovakvim inicijativama stvaranja dobrih životnih navika koje definiraju naše mlade i pripremaju ih za izazovnu budućnost - izjavila je Ana Miličević, direktorica marketinga Telemach Hrvatska.

- Sportske igre mladih svjesne svog utjecaja na društvo već 27. godinu kroz igru i sport potiču na druženje, uče o održivom razvoju te potiču djecu i mlade da se razviju u odgovorne pojedince našeg društva. Na Danima sporta želimo da se djeca prvenstveno dobro zabave, postanu još bolji sportaši i ne zaborave na fair play - istaknula je Matea Kekez iz Plazma Sportskih igara mladih.

Svečani program Telemach Dana sporta započeo je paljenjem baklje koji su donijeli mladi sportaši predvođeni LInom, medvjedićem iz Podravke.

Djeca su se natjecala graničaru, u dvije kategorije 2012. godište i mlađi te 2014. godište i mlađi, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju, a natjecanje stavlja u drugi plan.

Najboljima u svojim kategorijama medalje je dodijelio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Najspretnija ekipa u graničaru bila je Brza ekipa u kategoriji 2014. godište i mlađi te ekipa Vatreni u kategoriji 2012. godište i mlađi.

Najbrži atletičari iz Novog Marofa u kategoriji 2012. godište i mlađi su Barbara Meštrić u kategoriji djevojčica i Luka Sokač u kategoriji dječaka. A u kategoriji 2014. godište i mlađi kod djevojčica Vita Valentak, a kod dječaka Josip Lacković putuju na državnu završnicu u Rijeku.

U sklopu Telemach Dana sporta u Novom Marofu predstavnici Crvenog križa Varaždinske županije za djecu su održali edukaciju o pružanju prve pomoći.

Ovogodišnji Telemach Dan sporta posjetit će sve županije u Hrvatskoj, i održati ukupno 28 sportsko-edukacijskih evenata. Projekt je koncipiran na temelju sportskih igara, natjecanje stavlja u drugi plan a potiče druženje, toleranciju i inkluziju.

Plazma Sportske igre mladih, najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se natječu u 10 sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika).

U 27. sezoni Plazma Sportske igre mladih samo u Hrvatskoj okupit će više od 100.000 djece i mladih.