Poznati najbolji matematičari 5. Festivala matematike: Varaždinci vrlo uspješni, no odlični i Međimurci Foto: Varaždinska županija

Poznati najbolji matematičari 5. Festivala matematike: Varaždinci vrlo uspješni, no odlični i Međimurci

IHR/Varaždinske vijesti | 2.5.2019. u 08:15h | Objavljeno u Društvo

Pod sloganom “Turizam Varaždinske županije ” prošli tjedan održan je 5. Festival matematike u Varaždinu. Ovogodišnji festival bio je dio obilježavanja Dana centara izvrsnosti Varaždinske županije, a riječ je o jednom od najmasovnijih i najpopularnijih matematičkih natjecanja na kojem je ove godine snage odmjerilo čak 1300 učenika i njihovih 200 mentora iz osnovnih i srednjih škola iz čak devet hrvatskih županija, ali i susjedne Slovenije.

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno, a poznati su i rezultati. Tako je u kategoriji trećih razreda osnovne škole najbolji bio Jakov Krbot iz OŠ Novi Marof (Kristina Vuradin), drugo mjesto je osvojio Matej Petak iz Katoličke osnovne škole Sveta Uršula (mentor Nikola Ivek), dok treće mjesto s jednakim brojem bodova dijele Adrian Petrus iz OŠ Bisag (mentor Lidija Klaus) i Fran Marčec iz V. OŠ Varaždin (mentor Sanda Rajn).

U kategoriji četvrtih razreda čak tri učenika imaju isti broj bodova: Pablo Koren iz OŠ Trnovec (mentorica Željka Vitez), Nino Petek i Lana Šoša iz VI. OŠ Varaždin (mentorica Ida Lacković i Nikolina Klemenić). Na drugom mjestu po broju bodova su Erik Đula iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec (mentorica Dijana Leskovar) i Jan Turković iz VI. OŠ Varaždin (mentorica Aleksandra Oreški), dok je na trećem mjestu po broju bodova Jan Vašak iz OŠ Novi Marof – PŠ Remetinec (mentorica Biserka Harmicar).

Od petog do osmog razreda


U kategoriji petih razreda najuspješnija je bila Lana Šćukanec iz I. OŠ Varaždin (mentorica Marina Kopjar), Laura Friščić iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec (mentorica Gordana Ferenčak), dok je treći Julijan Mostarkić iz VI. OŠ Varaždin (mentor Dario Maltarski). Marko Hrenić iz OŠ Novi Marof (mentor Davor Dukarić) bio je najbolji u kategoriji šestih razreda osnovnih škola. Odmah iza njega po broju bodova je David Horvat iz III. OŠ Varaždin (mentorica Anica Vragović), dok je treći Otto Brezak iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka (mentor Andreja Mustač, Nino Koncul).

Barbara Kelava iz VI. OŠ Varaždin (mentor Dario Maltarski) bila je najuspješnija u kategoriji sedmih razreda. Odmah iza nje, po broju bodova, nalazi se Ema Kolmanić iz VI. OŠ Varaždin (mentor Dario Maltarski), dok je na trećem mjestu Karlo Levanić iz OŠ Cestica (Željka Tomašić). U kategoriji osmih razreda najbolji je bio Emanuel Tukač iz OŠ Breznički Hum (mentorica Marija Dijačić). Po broju bodova odmah iza njega je Marko Majstorović iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka (mentor Nino Koncul) dok je na trećem mjestu Borna Krog iz OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec (mentorica Ana Pavlović).


Pojedinačno, prvo mjesto u kategoriji prvih razreda srednjih škola najbolja je bila učenica Prve gimnazije Varaždin Amalija Rafaj Škriljevečki (mentorica Nikolina Ivačić). Na drugom i mjestu su također varaždinski gimnazijalci, Mirko Bušić i Filip Križanić (mentorica Nikolina Ivačić). Paula Horvat iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentorica Štefanija Požgaj) bila je najuspješnija u kategoriji drugih razreda. Na drugom mjestu po broju bodova je Tibor Kakuk iz Gimnazije Požega (mentor Vanda Louč), dok je na trećem mjestu Sebastian Tukač, učenik Elektrostrojarske škole Varaždin (mentorica Martina Novak).

Lana Šprajc iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentorica Tamara Srnec) i Matej Blašković iz Gimnazije Požega (mentorica Lidija Božić) osvojili su najviše bodova u kategoriji trećih razreda srednjih škola. Odmah iza njih, po broju bodova je Dijana Tot iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, dok je Luka Slugečić iz Srednje škole Jastrebarsko (mentorica Mauela Hofer) treći. Filip Vinković iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentorica Mirjana Hranilović) osvojio je najviše bodova u kategoriji četvrtih razreda. Na drugom mjestu je Mislav Perić iz Gimnazije Požega, a na trećem mjestu Karlo Gjogolović iz Gimnazije Požega (mentorica Sanja Grabusin).

Vrapci, Alberti, Veliko točeno...


Osim pojedinačnih natjecanja, održana su i ekipna. Tako su u kategoriji Anđeli najuspješnija bila ekipa Alberti iz III. OŠ Varaždin (Deni Horvat, Lukas Kovačić, Karlo Erdelja i Uma Mašić) čija je mentorica bila Mirjana Orešković. Na drugo mjesto plasirali su se Vrapci, ekipa VI. OŠ Varaždin (Bruno Tomašković, Elizabeta Orlović, Jan Miletić i Bruno Vupora) čija je mentorica bila Branka Kiđemet, dok je treće mjesto osvojila ekipa Trokutići iz I. OŠ Varaždin (Roman Morandini Plovanić, Vito Slunjski, Borut Hercigonja i Ria Hranić) čija je mentorica bila Blaženka Pavlović.

U kategoriji Špancireri prvo mjesto osvojila je ekipa Durice iz VI. OŠ Varaždin (Nino Petek, Niko Mudri, Jakov Petric i Niko Odrljin) čija je menotrica bila Ida Lacković. Drugo mjesto osvojila je ekipa Grebengrad iz OŠ Novi Marof (Jan Vašak, Aleksandar Kuček, Jakov Krbot i Luka Benjak) čija je mentorica Lidija Vukalović, dok se na treće mjesto plasirala ekipa Mali matematičari iz Katoličke osnovne škole Sveta Uršula (Paula Malbašić, Terezija Žugec, Matej Petak i Ivan Goričanec) čiji je mentor bio Nikola Ivek.

U kategoriji Husari najveći broj bodova ostvarila je ekipa Marof 1 iz OŠ Novi Marof (Lucija Cifrek, Marko Hrenić, Ivano Horvatin i Tomo Bukovčan) čija je mentorica bila Mateja Horvat. Drugo mjesto zauzela je ekipa Zabočani 1 iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog (Otto Brezak, Ivona Bobičanec, Martin Vrček i Nela Krznar) čiji su mentori bili bila Višnja Škreblin Valić i Nino Koncul. Treće mjesto osvojila je ekipa 5 iz VI. OŠ Varaždin (Antun Kralj, Dino Kukolja, Mia Kolmanić i Julijan Mostarkić) čiji je mentor bio Dario Maltarski.

U kategoriji Purgari najuspješnija ekipa bila je Marof 3 iz OŠ Novi Marof (Gabrijela Majcen, Leona Štorga, Viktor Vrtar i Tomica Međeral) čija je mentorica bila Bernarda Ipša. Drugo mjesto osvojila je ekipa Simetrale iz OŠ Breznički Hum (Emanuel Tukač, Karlo Kuzmić, Lana Tukač i Anamarija Fot) čija je mentorica Marija Dijačić. Ekipa Toplice Selnica iz OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice (Borna Bešenić, Luka Čečura, Nika Đuras i Fran Rošković) čija je mentorica bila Nevenka Bareta bila je treća.

U posljednjoj kategoriji – Rihteri – ekipa Čakovečki gimnazijalci 1 (Filip Vinković, Ivan Premuš, Dijana Tot i Paula Horvat) čiji su mentori bili Tamar Srnec, Štefanija Požgaj, Nikola Lepen i Mirjana Hranilović bila je najuspješnija. Na drugo mjesto plasirali su se požeški gimnazijalci (Karlo Gjogolović, Mislav Perić, Matej Blaškovi i Tibor Kakuk) iz Ekipe GIMPOZ iz Gimnazije Požega, čiji su mentori bili Vanda Louč, Sanja Grabusin i Lidija Božić. Treće mjesto osvojila je ekipa Veliko točeno (Luka Meštrović, Marin Meštrović, Mateo Kovačić i Marija Bilješko) iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci čiji je mentor bio Ratko Višak.