Enes Garibović na Svjetskom prvenstvu u Dubaiju nije uspio ponoviti uspjeh s EP u Poreču

| 17.11.2021. u 09:23h | Objavljeno u Sport

Član Karate kluba Varaždin Enes Garibović jučer, prvoga dana 25. Svjetskog prvenstva u karateu u Dubaiju, nije ponovio uspjeh iz Poreča, kada je na Europskog prvenstva osvojio broncu u kategoriji do 75 kilograma.

U Dubaiju je remizirao s Rusom Kamilom Salaevom i prošao dalje sudačkim preglasavanjem 3-2. Međutim, već u sljedećem nastupu eliminirao ga je Petar Zaborski iz Sjeverne Makedonije s 1-0.

- Nedostajalo je oštrine, koncentracije... Nisam pokazao ni blizu onog što znam i zbog toga mi je najviše žao - istaknuo je Enes Garibović, kojeg još očekuje nastup u ekipnom dijelu.

Od ostalih hrvatskih predstavnika Anđelo Kvesić i Lucija Lesjak u teškoj kategoriji izborili su dvoboje za brončano odličje. Hrvatski karatisti izvrsno su krenuli od ranoga jutra prema našem vremenu.

Anđelo Kvesić (+84 kg) pobijedio je Junhyeok Kima iz Sjeverne Koreje sa 4-0, zatim predstavnika Curacaoa Roba Timmermansa 3-0, Nizozemca Tyrona-Darnella Lardya istim rezultatom, pa u krajnje uzbudljivom meču Grka Georgiosa Tzanosa 2-1.

Tzanos je poveo, suci početkom posljednje minute zastavicama Anđelu pokazali tri boda, pa nakon 20-tak sekundi promijenili odluku u jednu od opomena. Kvesić je bezuspješno jurio za Tzanosom po tatamiju, a onda doslovce u posljednjoj sekundi uputio udarac nogom u tijelo, koji je značio preokret i pobjedu 2-1.

Slijedila je polufinalna borba u kojoj je iskusni Gruzijac Gogita Arkania slavio s 3-1, unatoč Kvesićevoj početnoj prednosti. Naš je reprezentativac imao prigodu u posljednjih gotovo pola minute suparnika "natjerati" na četvrtu opomenu, što bi značilo i njegovu diskvalifikaciju, ali to se u konačnici nije dogodilo.

"Jako mi je žao što nisam uspio ući u finale, imao sam šansu postati svjetski prvak. Na svaki način iscrpio me meč sa Tzanosom, a opet tako je malo nedostajalo. Imam dovoljno vremena pripremiti se, nadam se medalji brončanog sjaja", istaknuo je osvajač bronce sa SP u Linzu prije pet godina.

U nastavku oduševila je i Lucija Lesjak (+68 kg). Na pravilo prvog boda eliminirala je Austrijanku Loru Ziller. Dvoboj je završio 2-2, a potom tri uvjerljiva uspjeha - protiv Kanađanke Yashne Hathi 8-0, Šveđanke Lise Rasmussen 6-1, te Amerikanke Cirrus Lingl 2-0. U polufinalnom susretu Egipćanka Menna Shaaban Okila slavila je s 2-1. Lucijn nastup za brončano odličje također će biti u završnici SP-a tijekom vikenda.

"Toliko puta već za broncu od mlađih kategorija, a s druge strane ovo mi je prvo svjetsko seniorsko. Zbilja sam se trudila... Za broncu ću dati sve od sebe", naglasila je svjetska prvakinja za mlađe seniore iz Čilea.

Aktualni svjetski prvak u poluteškoj kategoriji (-84 kg) Ivan Kvesić izgubio je na startu od Egipćanina Yousefa Badawyija 5-4. Izjednačena prva polovica borbe, potom istovremeno prvi bod obojici.

Iznenadio je snalažljivi Badawy, pobjednik dva turnira Svjetske lige ove sezone našeg je reprezentativca nadmudrio udarcem nogom u glavu, pa još jednim bodom. Sve što je do završetka borbe Ivan uspio bilo je smanjenje rezultata i pokušaj potpunog preokreta, u čemu ipak nije uspio.

Pomogao mu je međutim Egipćanin, u dramatičnoj polzavršnici, finale je izborio bodom u posljednje dvije sekunde, pa će Ivan Kvesić u repasaž koji je na rasporedu u četvrtak.

"Badawy nije bezazlen borac, vrlo uspješan na Premier ligama u posljednje vrijeme. Od Olimpijskih igara imao sam tek dva prava meča, nadam se boljem", rekao je Ivan Kvesić u trenutku dok još nije znao da je ostao u igri. Za broncu će trebati četiri pobjede u repasažu.

Mia Greta Zorko (-68 kg) ispala je porazom od Kanađanke Melisse Bratić 8-0. Jučer je vrlo uspješnu prezentaciju na Kongresu WKF-a (Svjetske karate federacije) imala i hrvatska delegacija predvođena predsjednikom HKS-a i glavnim tajnikom EKF-a (Europske karate federacije) Davorom Cipekom. EP u Poreču i ovom prigodom još je jednom organizacijski dobilo visoku ocjenu.

Danas se nastavljaju pojedinačne borbe. Od naših nastupaju Jelena Pehar (-50 kg), Alessandra Hasani (-55 kg), Ana Lenard (-61 kg), Kristijan Lacković (-60 kg) i Boran Berak (-67 kg).

SP u UAE traje do nedjelje, uz nastup karatista iz više od 100 zemalja.