FOTO Enes Garibović najbolji sportaš, Jana Koščak najbolja sportašica 2023. godine

vv | 21.2.2024. u 20:24h | Objavljeno u Sport

Atletičarka varaždinske Slobode Jana Koščak, karatist Enes Garibović, Stolnoteniski klub Varaždin i Atletski klub Varaždin najbolji su varaždinski sportaši i klubovi za 2023. godinu.

U utrci za najbolju sportašicu Grada Varaždina, drugi je put ova nagrada dodijeljena Jani Koščak, atletičarki varaždinske Slobode, dok je za Enesa Garibovića ovo deveto priznanje u nizu.

- Prošla je godina bila vrlo uspješna. Zadovoljan sam prošlom godinom, no moglo se i bolje . U kolekciji mi nedostaje svjetska medalja. Lani sam ostvario jedan od ciljeva, osvajanje treće zaredom medalje na EP-u, ovoga puta u kategoriji do 84 kg, u kojoj se natječem od 2022. Na EP-u osvojio sam i ekipnu broncu, a žao mi je što sam na SP-u u Budimpeštu, iako dobro pripremljen, zaustavljen u osmini finala. I na Europskim igrama očekivao sam medalju, ali sam završio na 7. mjestu - rekao je Enes Garibović.

- Prošla je sezona bila najbolja do sada. Nadala sam se ovoj nagradi i uvijek mi je čast dobiti ovu nagradu. Biti proglašen najbolji u svom gradu velika je čast jer Varaždin je zaista grad sporta i ima jako dobru konkurenciju i u muškoj i u ženskoj kategoriji. Naravno da mi je čast predstavljati Varaždin kao grad na svakom natjecanju, a onda još kada dobijem ovakvu nagradu onda je to potvrda uspjeha - istaknula je Koščak.

Stolnoteniski klub Varaždin po peti je put dobio priznanje za najbolju žensku ekipu Grada Varaždina.

- Nisam puno pratio ostale kandidate i ekipe, ali znam da nam je u ovom izboru zadnjih godina Koka uvijek bila konkurent. Bili smo među prve četiri ekipe i treći u Kupu i time smo zadržali tradicionalno visok plasman na tablici i kontinuitet dobrih igara u Superligi. Ispred nas su u Kupu bile samo ekipe Dr. Časla i Vrsara, a u Superligi su bolji uz Dr. Časla bolji samo bili Aquaestil i Tis. S obzirom na to da smo tako visoko na tablici, naravno da smo gajili nade da će se to prepoznati i da ćemo osvojiti titulu najbolje ženske ekipe za 2023. godinu - istaknuo je Saša Suhodolčan, trener STK Varaždina.

Muška ekipa Atletskog kluba Varaždin po prvi je puta ponijela titulu najbolje u Gradu Varaždinu. Klub broji stotinjak članova, od čega je šezdesetak aktivnih.

- 2017. godine prvi put smo postali ekipni prvaci Hrvatske u maratonu. Taj smo rezultat ponovili 2020. godine, kao i lani. S obzirom na rezultate tri puta smo bili nominirani za najbolju momčad Varaždina, a treća nominacija bila nam je sretna. Nisam očekivao da ćemo biti izabrani za najbolju momčad, a to priznanje klubu zaista puno znači, jer naši atletičari marljivo rade, trude se i treniraju,a titula je samo priznanje dobrog rada. I meni osobno, koji sam i trener u klubu, ovo je potvrda da je dobar rad za posljedicu imao dobar plod - rekao je predsjednik i jedan od osnivača AK Varaždin Josip Lacković.

Posebna priznanja za doprinos varaždinskom sportu ove godine idu Sandru Frankolu iz Hrvačkog kluba Vindija, Dejanu Redžaju, fizioterapeutu u hrvatskoj A reprezentaciji u kojoj je od 2002 pa sve do danas, te Udruzi rukometnih veterana Varaždin.

Nagrada za životno djelo je pripala Zlatku Knolmajeru koji je cijeli svoj vijek radio kao promicatelj sporta, ali najviše košarke. Suosnivač je i prvi predsjednik Košarkaškog saveza grada Varaždina 1968 godine, a nakon četiri godine tajnik i rukovoditelj natjecanja košarke na području četiri županije (Varaždinske, Međimurske, Koprivničko- križevačke i Virovitičko-podravske) do 1991. godine. Bio je učitelj tjelesne i zdravstvene kulture od 1972. do 2012. godine, pri čemu je s ekipama, koje je vodio, postigao brojne uspjehe na državnim prvenstvima. Bio je osnivač ŽKK Varaždin (današnji ŽKK EcoNet) 1994. godine, do danas jedinog ženskog košarkaškog kluba u Varaždinskoj županiji, koji se trenutno natječe u A1 Hrvatskoj ženskoj košarkaškoj ligi.

Sportašica godine osoba s invaliditetom ili gluhih osoba: Vida Puškadija, Varaždinski športski savez gluhih

Sportaš godine osoba s invaliditetom ili gluhih osoba: Igor Kolarić, Varaždinski športski savez gluhih

Najveća nada varaždinskog sporta - sportaš: Nikola Pošta, Atletski klub Sloboda

Najveća nada varaždinskog sporta - sportašica: Mia Međimurec, Streličarski klub Cekin

Najveća nada varaždinskog sporta - sportski par, štafeta ili posada: Roko Farkaš, Janko Kišak, Nikola Pošta, Fran Grđan, Atletski klub Sloboda

Sportska ekipa godine osoba s invaliditetom ili gluhih osoba - muški:  Košarkaški klub invalida Varaždin

Posebno priznanje za 110. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja od 1913. godine: Športsko ribolovni klub Varaždin

Posebno priznanje za 50. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja od 1973. godine: Nogometni klub Plitvica Gojanec

Posebno priznanje za 50. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja od 1973. godine: Športsko društvo Mladost Varaždin

Posebno priznanje za 50. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja od 1973. godine: Streličarski klub Cekin

Posebno priznanje za 40. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja od 1983. godine: Športski kuglački klub Cesta Varaždin

Godišnja nagrada za trenera: Esad Garibović, Karate klub Varaždin

Godišnja nagrada za školskog sportskog djelatnika: Tomislav Horvatić, Udruga kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije

Godišnja nagrada za sportskog djelatnika: Marjana Kovačić, SK Fight Club Kovačić

Zlatne plakete za doprinos unapređenju i razvoju sporta: Maja Čop Andesilić (ŽRK Koka), Zlatko Hajdin (URV Varaždin), Zvonko Kišić (HK Vindija), Marijan Lisjak (ŠRK Varaždin), Josip Šoprek (AK Sloboda)

Diplome za uspješno višegodišnje djelovanje u sportu: Tanja Borović (SD Varaždin), Aleksandra Ciberlin (Zbor atletskih sudaca Varaždin), Eduard Dobrenić (OK Cratis Varaždin), Janko Gušić (BBK Asi), Janko Hajduk (NK Mladost Varaždin), Matija Lisjak (ŠRK Varaždin), Martin Marčec (GRK Varaždin 1930), Lara Perić (ŽRK Koka) i Valentina Županić (TK Marathon 95).

Sportski uzori: Luka Đurak (I OŠ Varaždin), Emili Čorko (II OŠ Varaždin), Andrej Gregurinčić (III OŠ Varaždin), Marko Zrnić (IV OŠ Varaždin), Fran Marčec (V OŠ Varaždin), Teo Stojaković (VI OŠ Varaždin), Bartol Tuđan (VII OŠ Varaždin) i Mirna Roginek (COO Tomislav Špoljar)