Dr. sc. Štimec, prof: "Gimnastiku, biciklizam, plivanje i skijanje - u škole!" Foto: Općina Vinica

Dr. sc. Štimec, prof: "Gimnastiku, biciklizam, plivanje i skijanje - u škole!"

IHR/Varaždinske vijesti | 22.2.2024. u 20:00h | Objavljeno u Sport

- Meni kao doktoru znanosti i sporta uvijek je bila velika želja da razvijamo sport u našoj općini. Tako već niz godina uspješno provodimo program “Želim voziti bicikl”, imamo jak gimnastički klub te Školu skijanja u sklopu redovne nastave, što nema nijedna škola u Hrvatskoj. Želja mi je da i ostale sredine primijene naš model i uvedu ga kao obavezan predmet u nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. Za provođenje ovih aktivnosti godišnje bi bilo potrebno osigurati 10.000 eura u proračunima općina i gradova, što smatram da doista nije veliki iznos, a time bismo napravili velike pomake u nastavi iz tjelesne i zdravstvene kulture u školama - istaknuo je dr. sc. Branimir Štimec, prof., načelnik Općine Vinica, koji je kao član komisije sudjelovao u izradi novog kurikuluma za nastavu iz tjelesne i zdravstvene kulture.

Obavezno za sve

- Prije šest godina pokrenuli smo Školu skijanja jer sam želio da djeca iz OŠ Vinica nauče skijati. Riječ je o međunarodnom projektu kojeg provodimo sa Smučarskim klubom Ptuj na Pohorju, a zamišljena je tako da učenici, koji nikada nisu skijali, u svega tri dana savladaju osnovne tehnike skijanja, a onda iduće godine nauče i skijati. U školu se mogu uključiti i učenici koji su već savladali osnovne tehnike, tako da mi danas već imamo generacije skijaša u našoj općini - rekao je načelnik Općine Vinica.

dafaa.jpg

Uz OŠ Vinica, u ovaj projekt uključene su još OŠ Petrijanec, OŠ Cestica i OŠ Sračinec.

- U početku je bilo otpora od strane roditelja koji su govorili “što će nama skijanje”. To se u ovih šest godina promijenilo kada su vidjeli da im djeca sa skijanja dolaze zadovoljna i sretna. Danas je interes za našu Školu skijanja, koja je dio redovne nastave tjelesne i zdravstvene kulture i iz koje naši učenici dobivaju ocjene, veći od očekivanja te je ovaj program odlično prihvaćen. Velika želja mi je da projekt koji je osmišljen u Općini Vinica postane dio školskog kurikuluma - istaknuo je dr. sc. Štimec, prof. kojem je želja da se tu praksu primjene i druge škole u Hrvatskoj.

2.jpg

U sklopu OŠ Vinica imamo školsko-sportsku dvoranu koja je izgrađena osamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme Univerzijade. Trenutno je jedna od lošijih dvorana u Varaždinskoj županiji. Imamo inicijalne razgovore za izgradnju nove dvorane, međutim, smatram da bi, umjesto rušenja stare dvorane i izgradnje nove, bolje bilo rekonstruirati postojeću dvoranu uz koju bi se izgradila teretana, a oko nje atletska staza s gledalištem, a uz tu dvoranu trebala bi se izgraditi još jedna, gimnastička dvorana. Sve dvorane koje se danas grade izgledaju impresivno, ali kao doktor znanosti u području kineziologije i sporta, koji svakodnevno radi s djecom u školi, itekako dobro znam da takve dvorane nisu funkcionalne te ne omogućuju kvalitetno provođenje nastave. Rekonstrukcijom postojeće dvorane, izgradnjom dodatnih sadržaja i izgradnjom još jedne dvorane u OŠ Vinica povećali bismo kvalitetu nastave iz tjelesne i zdravstvene kulture, a ujedno omogućili uvođenje gimnastike u nastavu od nižih razreda osnove škole, odnosno od predškolske dobi - ustvrdio je načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, prof.

- Učenje skijanja trebalo bi postati standard kako bi svako dijete do osmog razreda naučio skijati - rekao je dr. sc. Štimec, prof.

Uz to, kao poseban predmet učenicima bi u školama trebalo ponuditi gimnastiku jer se njome razvija fina motorika kod učenika, što je danas veliki problem kod djece s kojim se susreću učitelji u školama.

20240206_152050.jpg

- Vinica ima “jaki” gimnastički klub koji osvaja medalje na brojnim natjecanjima. Kroz protekle godine puno smo ulagali u gimnastičku opremu, kupili smo trampolin, gredu i odskočnu dasku, a ove godine još jednu spravu kojom ćemo kompletirati opremu za naše gimnastičare, koji postižu sjajne rezultate na državnoj razini, što je veliki uspjeh za Vinicu koja je mala sredina. Smatram da bi gimnastika trebala postati standard u svakoj školi, odnosno obavezna u prvom i drugom razredu osnovne škole - rekao je dr. sc. Štimec, prof.

Ne znaju voziti bicikl

Uz gimnastiku i skijanje, u sklopu redovne nastavne iz tjelesne i zdravstvene kulture trebalo bi uvesti i biciklizam, smatra načelnik Općine Vinica. Upravo je on prije 15 godina osmislio program edukacije djece za sigurno upravljanje biciklima u cestovnom prometu “Želim voziti bicikl”, koji je i verificiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

gdafaaffaa.jpg

- Na temelju iskustva u provođenju ovog programa želja mi je da Vinica postane Centar za razvoj biciklizma te da se ovaj sport uđe u redovnu nastavu za učenike četvrtog razreda osnovne škole. Iznenadili bi se koliko djece danas ne zna voziti bicikl. Dok djeca starosti devet godina vozačku dozvolu za bicikl stječu uglavnom u dvoranama, naš program je osmišljen tako da djeca nauče voziti bicikl u realnim uvjetima, nakon čega dobivaju vozačku dozvolu. Uz sve to, naši učenici, biciklisti, redovito sudjeluju na državnim natjecanjima, a dosad smo dva puta sudjelovali na europskim natjecanjima, što samo potvrđuje kvalitetu ovog programa u koji je, uz škole iz Petrijanca, Cestice i Sračinca, uključena i VII. OŠ Varaždin - rekao je načelnik Općine Vinica koji kaže da i plivanje treba postati dio školskog kurikuluma.

- Danas djeca koja ne znaju plivati imaju priliku naučiti kroz Školu plivanja, no smatram da bi se s plivanjem trebalo krenuti što ranije, od vrtića - ustvrdio je.

Galerija slika