Varaždin nije uspio, Europska prijestolnica mladih 2022. je - Tirana

| 21.11.2019. u 22:34h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin nije uspio, Europska prijestolnica mladih 2022. je albanski glavni grad Tirana. Svečanost proglašenja nove Europske prijestolnice mladih održana je večeras u francuskom gradu Amiensu, a nazočio joj je i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Nositeljica kandidature Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. bila je Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), prema suradničkome modelu zajedno s Gradom Varaždinom. Kandidaturom se, koju je podržala i Vlada Republike Hrvatske, predlagao program pod sloganom „Unlocking Spaces“, odnosno otključavanje osobnih, fizičkih, međunarodnih i digitalnih prostora za mlade.

Krajnji cilj je Varaždin kao vibrantno i privlačno mjesto za život mladih ljudi. Osim Varaždina koji je bio prvi i jedini hrvatski grad koji se natjecao za tu prestižnu titulu, u finalu su bili i ruski Kazan, rumunjska Baia Mare, poljski Poznan i albanska Tirana.

Titulu dodjeljuje Europski forum mladih i to od 2009. godine s ciljem osnaživanja mladih, poticanja njihove motivacije za političku i građansku participaciju, kao i jačanje europskog identiteta i kreativnosti. Nositelji titule dobivaju priliku da svojim programom obogate kulturni, društveni, politički i ekonomski razvoj grada, ali i ojačaju dugoročnu međunarodne vidljivost grada.