Udruga Franak zadovoljna nakon sastanka s ministrima financija i pravosuđa Foto: ilustracija

Udruga Franak zadovoljna nakon sastanka s ministrima financija i pravosuđa

I.D./Varaždinske vijesti | 29.1.2016. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

Udruga Franak je dva dana nakon poslane molbe za žurni prijem kod ministara financija i pravosuđa pozvana na sastanak koji je održan u srijedu u Ministarstvu financija.

Predstavnici Udruge Franak upoznali su ministre s problemima oko kredita u CHF i odnosu s bankama. Među ostalim, naveli su kako postoji sumnja da banke u konverzijama CHF kredita nisu pravilno primijenile kamate u simulacijama euro otplatnih planova, u čemu se, kako su istaknuli, HNB mora maksimalno potruditi i supervizijom utvrditi jesu li banke u potpunosti poštivale zakon.

- Također, Sberbank i RBA ne priznaju dužnicima u otkazanim kreditima s neotplaćenim dugovima pravo na konverziju, što je protuzakonito. Kamate u većini euro kredita ugovorenih prije 2010. povećavane su jednostranim odlukama banaka, a to je nezakonito, što je potvrđeno i pravomoćnom presudom u kolektivnom sudskom procesu. To se reflektiralo i na simulacije otplatnih planova u konverziji te su CHF dužnici bili prisiljeni prihvatiti ta nezakonita povećanja kamata u euro kreditima, jer inače ne bi mogli provesti konverziju - istaknuli su iz Udruge.

Naveli su također da su fiksne marže u većini kredita ugovorenih prije 2010. definirane krajem 2013. jednostranim odlukama banaka, umjesto da budu usklađene i ugovorene s dužnicima.

- Te fiksne marže su unesene u anekse za konverziju CHF kredita i CHF dužnici su bili prisiljeni prihvatiti ih, mada su one u euro kreditima nezakonito određene, a dodatni dokaz da su one nezakonite jest i niz nepravomoćnih kazni po 80.000,00 kn bankama te po 10.000,00 kn odgovornim osobama u bankama, dosuđenih na prekršajnim sudovima širom Hrvatske zbog neugovaranja fiksnih marži s dužnicima - smatraju u Udruzi Franak.

Na sastanku je ukazano na potrebu da se zakonom riješi način vraćanja preplaćenih kamata na temelju pravomoćne sudske presude u kolektivnom sudskom procesu.

- Taj je problem moguće riješiti i sporazumom banaka s Vladom Republike Hrvatske - napominju.

Nakon sastanka, iz Udruge Franak priopćeno je da će sve svoje argumente ministrima dostaviti i u pisanom obliku, uz detaljno obrazloženje i s prijedlozima rješenja za svaki od problema.

- Razgovor je bio konstruktivan, a komunikacija s ministrima i Vladom nastavit će se i dalje, otvoreno i transparentno. Predstavnici Udruge Franak zadovoljni su početkom suradnje. Udruga Franak očekuje da se u budućnosti ta suradnja formalizira u obliku konkretnih zakonskih i drugih rješenja za nadilaženje još uvijek prisutnih nezakonitih postupaka banaka - stoji na kraju priopćenja.