Amanda Mlinarić viceprvakinja svijeta u najzahtjevnijoj streličarskoj disciplini - fieldu

| 24.9.2024. u 09:28h | Objavljeno u Sport

Od 16. do 22. rujna u Lac la Bicheu u Kanadi održano je Svjetsko streličarsko prvenstvo u najzahtjevnijoj streličarskoj disciplini, fieldu – poljskom streličarstvu.

Ukupno je 27 zemalja imalo svoje predstavnike na ovom SP-u, a u sastavu četveročlane hrvatske reprezentacije, čak dvoje je bilo iz Varaždinskog streličarskog kluba. Amanda Mlinarić je nastupila kao seniorka u disciplini složenog luka, a Alen Remar, senior u disciplini zakrivljenog luka.

Već nakon prvog dana kvalifikacija kad se pucalo na nepoznate udaljenosti Mlinarić je bila odlična i plasirala se na drugo mjesto, dok je Remar bio 16. Idućeg dana pucalo se na poznate udaljenosti i Mlinarić je uspjela zadržati 2. mjesto dok je Remar značajno popravio rezultat i kvalifikacije završio kao 8.

Trećeg dana krenuo je eliminacijski dio, po 16 najboljih iz svake kategorije odmjerilo je međusobno sposobnosti gađanja u divljini. Remar je stigao do četvrtfinala zauzevši u konačnici 6.mjesto, koje mu je donijelo izravni plasman na Svjetske igre iduće godine.

Mlinarić je u dvobojima bila nezaustavljiva. Pobijedila je predstavnice Austrije, Italije, te u polufinalu i prvoplasiranu sa svjetske rang liste, Ellu Gibson iz V. Britanije. Nezaustavljiva je i bila profesionalna streličarka iz USA i pobjednica s dva posljednja svjetska prvenstva, Pierce Page.

Veliko finale održalo se u nedjelju, u 23.30 po srednjoeuropskom vremenu. Mlinarić je bila odlična, pucala je bolje i sigurnije nego u ranijim mečevima, no rezultat je bio 66: 62 za Pierce Page.

No i ova srebrna medalja veliki je uspjeh za Amandu, VSK i hrvatsko streličarstvo. Mlinarić je nastupila i u mješovitoj ekipi s Domagojem Budenom iz Zagreba. Oni su kao par također bili odlični, no ovog puta jednostavno nisu imali sportske sreće, te su izgubili u meču za broncu od Britanskog tima.

- Ova Amandina srebrna medalja sa SP-a je ujedno i najveći klupski uspjeh. Imali smo mi još kao klub i tri juniorska svjetska zlata, dva Amandina s metnog i Alenovo s fielda, pa cijelu kolekciju medalja sa seniorskih i juniorskih europskih prvenstava. Redovito imamo medalje u mix timovima složenog luka, pošto se Amanda uvijek odlično uklopi u pucanje s bilo kojim članom reprezentacije. Medaljama sa svjetskih kupova i Top turnira ne znam ni broja. Imamo čak i ekipnu klupsku broncu, prvu i jedinu medalju koju je ikad osvojio neki hrvatski klub. Slobodno mogu reći da smo od svih varaždinskih klubova iz svih sportova pri vrhu s brojem osvojenih medalja na elitnim takmičenjima. Najviše udjela tu imaju Amanda Mlinarić i Alen Remar, no imamo mi i mlađe takmičare koje medalje tek čekaju. Imamo i odličnu dječju ekipu, tako da budućnost streličarstva, bar u Varaždinu, nije upitna. No, i nakon 10 godina još smo uvijek ilegalni podstanari u dvorani koja prijeti da će se srušiti i na vanjskom terenu. To ćemo morati svakako riješiti u narednom periodu, na neki način.“ – izjavio je predsjednik VSK-a Tomislav Mlinarić.