Alen Runac i Josip Križanić sa Janicom Kostelić pregovarali o sportskoj ambulanti u Varaždinu Foto: ZSUGV

Alen Runac i Josip Križanić sa Janicom Kostelić pregovarali o sportskoj ambulanti u Varaždinu

| 13.4.2018. u 08:22h | Objavljeno u Sport

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, ujedno i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije, Alen Runac i saborski zastupnik iz Varaždinske županije, Josip Križanić, u četvrtak su u Zagrebu u Središnjem državnom uredu za sport razgovarali s državnom tajnicom, Janicom Kostelić.

Uz upoznavanje sa stanjem u varaždinskom sportu, glavna tema razgovara bilo je poboljšavanje uvjeta za sportaše, odnosno liječnički pregledi sportaša i mogućnosti kako smanjiti te troškove.

Runac je državnoj tajnici predstavio ideju otvaranja sportske ambulante u Varaždinu. Istaknuo je da je na području Grada Varaždina registrirano 2930 sportašica i sportaša, koji prema aktualnom Zakonom o sportu obavljaju dva liječnička pregleda godišnje.

Na razini Varaždinske županije broj liječničkih pregleda sportaša je i do 12.000 godišnje. Stoga se predlaže otvaranje ambulante u suradnji Grada Varaždina i Varaždinske županije, jednog mjesta na kojem bi sportaši iz cijele Varaždinske županije obavljali liječničke preglede.

Inače, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina godišnje izdvaja 200.000 kuna čime se pokriva jedan liječnički pregled, dok sportaši i klubovi sami moraju osigurati sredstva za drugi. Otvaranjem sportske ambulante, čiji bi troškovi bili na razini 500.000 kuna, sportaši s cijelog područja Varaždinske županije imali bi riješeno pitanje liječničkih pregleda, ali i mogućnost korištenja šireg spektra zdravstvene usluge.

Križanić je naglasio da bi pitanje liječničkih pregleda i njihovih troškova trebalo biti riješeno na nacionalnoj razini izmjenama u dijelu Zakona o sportu, upravo s ciljem da se smanje troškovi za sportaše i njihove obitelji, pogotovo u manje razvijenim, ruralnim sredinama gdje je i teži pristup liječniku.

Državna je tajnica potvrdila interes za ove prijedloge i ideje te najavila suradnju i podršku Središnjeg državnog ureda za šport. Kostelić je dodala i da je dobro upoznata s varaždinskim sportom te naporima koje Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina ulaže u razvoj sporta i rekreacije, što je vidljivo i kroz velike sportske događaje na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Državna tajnica Janica Kostelić proteklog je tjedna bila na četvrtfinalu Davis Cupa između Hrvatske i Kazahstana u Varaždinu.