70-ak mladih sportašica i sportaša sudjelovalu na memorijalu u Ivancu

vv | 1.10.2023. u 15:58h | Objavljeno u Sport

U spomen na Romana Ribića i Željka Putara Grdaka, poginule hrvatske branitelje iz Ivanca, na novoizgrađenim igralištima kod osnovne škole Ivanec u subotu je održan 11. Otvoreni i 8. Memorijalni turnir u odbojci na pijesku.

Svečanost otvaranje turnira započela je intonacijom hrvatske himne, zatim je uslijedila minuta šutnje za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Potom je predsjednik Ženskog odbojkaškog kluba Ivanec Vladimir Grudenić istaknuo važnost izgradnje odbojkaških terena koje je potaknuo upravo Klub, zahvalivši na tome Varaždinskoj županiji i Gradu Ivancu, kao i ivanečkim braniteljskim udrugama na suradnji na ovom turniru.

Ispred obitelji poginulih, u čije su ime svečanosti nazočili Željkov brat Juraj i Romanova nećakinja Antonija, kao i najbolji prijatelji, te HVIDR-e Ivanec i UDVDR Ogranak Ivanec, obratio se Ljudvek Cikač, koji je, uz zahvalu ŽOK Ivanec što se prihvatio organizacije memorijalnog turnira, rekao da mu je drago što je dostigao tako visoku razinu, te najavio proširenje nekim novim sadržajima u narednim izdanjima.

Zamjenik gradonačelnika Ivanca Marko Friščić, uz zadovoljstvo što se na memorijalnom turniru okupio tako veliki broj djece, istaknuo je, uz ostalo, važnost educiranja mladih za događanja iz Domovinskog rata. Važnost širenja istine o Domovinskom ratu među mladima u svom je obraćanju izdvojio i izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca, Zdenko Đuras, koji je kazao kako i njega raduje veliki odaziv, a posebno činjenica što na turniru, uz ekipe s područja Ivanca, sudjeluju i one iz susjednih mjesta.

Dodajmo tome, među njima po prvi puta i ekipa UDVDR Ogranak Maruševec, sastavljena od djece hrvatskih branitelja.

Turnir je, složivši se s riječima prethodnika o potrebi promicanja vrijednosti Domovinskog rata među mlađim naraštajima, te riječima pohvale za organizatore, otvorila Snježana Hunjet, izaslanica ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH, Tome Medveda.

Nakon svečanosti otvorenja uzvanici i goste je na kratko, neformalno druženje pozvao Damir Jagić, ravnatelj Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Na turniru je sudjelovalo 29 ekipa u dva mlađa dobna uzrasta, te u seniorskim, s ukupno oko 70 odbojkašica i odbojkaša.

Pobjednik turnira u seniorskoj konkurenciji je DŠR Lančić Knapić, koji je u uzbudljivom finalu svladao ekipu Hana Montana s 2:1 u setovima (17:21, 24:22, 15:13) u jednom od najdramatičnijih finala u 11 izdanja turnira.

U utakmici za 3. mjesto MNK je pobijedio ekipu Mladi UDVDR Maruševec.

U kategoriji 2010. godišta i mlađe najbolje su bile Nives Hrgar i Petra Belač, drugo mjesto osvojile su Sara Šenjuk i Lucija Uršulin, treće Selena Kiarra Jemrić i Eva Polančec, dok su četvrte bile Lu Miklaužić i Ena Klapčić.

U kategoriji 2012. godište i mlađe najbolje su bile Ana Štefanko i Zara Kočet, drugo mjesto zauzele su Lana Rostohar i Tena Kušen, treće Iva 

Klapčić i Nika Ferk, te četvrto Nina Pintarić i Lada Klapčić.

Igračice i igrači iz triju najbolje plasiranih ekipa primile su medalje, dok su oni iz četvrtoplasiranih primili zahvalnice za sudjelovanje ma Memorijalu, a uručio im ih je Vladimir Grudenić, predsjednik ŽOK Ivanec.

Bilo je to, ujedno, prvo službeno natjecanje na nedavno otvorenim igralištima kod Osnovne škole, organizirao ga je Ženski odbojkaški klub Ivanec, u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, HVIDR-om Ivanec, Osnovnom školom Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec i Varaždinskom županijom.

Željko je poginuo 16. srpnja 1991. u Gornjem Viduševcu kao pripadnik Gromova, a Romano kod Bosanskog Grahova 14.8.1995. u sastavu 7. GBR Puma

Hvala ŽOK Ivanec, svim odbojkašicama i odbojkašima, roditeljima, sucima, voditeljima, posjetiteljima, svima koji su na bilo koji način pomogli da se odigra ovaj turnir.