2021. bila je odlična godina za Atletski klub Sloboda, odlično je počela i 2022. Foto: ZSUGV

2021. bila je odlična godina za Atletski klub Sloboda, odlično je počela i 2022.

Varaždinske vijesti | 23.3.2022. u 16:32h | Objavljeno u Sport

U 2021. godini, od 12 najboljih hrvatskih atletičara po kategorijama, troje su iz varaždinskog Atletskog kluba „Sloboda“ - najbolja hrvatska juniorka je Klara Koščak, najbolji kadet Janko Kišak i najbolja kadetkinja Jana Koščak.

To je samo jedna od više vijesti koje potvrđuju odličan rad i posljedično odlične rezultate AK „Sloboda“.

U 2021. godini atletičari „Slobode“ postavili su 18 državnih rekorda, 11 ih je osvajalo naslove prvaka države, sudjelovalo se na Svjetskom prvenstvu za juniore i juniorke, na europskim i prvenstvima Balkana te na susretu kadetskih reprezentacija Hrvatske i Slovenije, kao i na međunarodnim mitinzima.

Prema osvojenim medaljama na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske, AK „Sloboda“ je na trećem mjestu u konkurenciji više od 60 klubova, što je najbolji rezultat u povijesti kluba. Od 52 osvojene medalje 27 je zlatnih, 12 srebrnih i 13 brončanih.

Varaždinski je klub i po ukupnom rangiranju među najboljima u Hrvatskoj.

– Temeljem pravilnika o bodovanju uspješnosti klubova kroz 10 različitih kriterija, a tu su broj osvojenih medalja, nastupi na državnom prvenstvu, kupovi, IAAF bodovi, broj registriranih članova, kvaliteta organizacije natjecanja, u 2021. godini AK „Sloboda“ zauzeo je 6. mjesto od ukupno 93 bodovana atletska kluba u Hrvatskoj – naglasio je predsjednik kluba, Stjepan Smernjak.

Udruga Hrvatskih atletskih trenera izabrala je najuspješnije u 2021. godini, a najbolji trener mlađih juniorki je Patrik Koščak. Za izniman doprinos razvoju hrvatske atletike nagrađen je „Slobodin“ trener - Marinko Šipoš.

Predsjednik Smernjak istaknuo je da imaju uspješnu atletsku školu sa stotinu polaznika.

– Uspjeli smo ju održavati bez obzira na covid. Treba naglasiti da u klubu treneri rade volonterski i imamo jednog zaposlenika. U suradnji sa Hrvatskim paraolimpijskim odborom aktivirali smo sekciju atletičara osoba s invaliditetom, koje vodi Bela Ščapec. Napravili smo i atletske škole diljem županije. Jedna radi u Novom Marofu, a dvije planiramo u Ludbregu i Donjoj Voći. Pokušavamo atletiku dislocirati s ovog stadiona kako djeca ne bi trebala putovati i imati troškove – kazao je Smernjak.

Dodao je da imaju izvrsnu podršku Grada Varaždina.

– Imamo fenomenalno uređen objekt s vrhunskim uvjetima. Prije dvije godine dobili smo uređenu atletsku stazu i prostorije te nove sprave. Tu je i podrška HAS-a, ali i ona najveća – podrška Zajednice sportskih udruga bez koje ne bi mogli raditi. U prošloj godini smo bili organizatori nekoliko velikih državnih prvenstava i unatoč pandemiji uspjeli smo to dobro organizirati – rekao je predsjednik AK „Sloboda“.

Na temelju ostvarenog u prošloj, velika su i očekivanja za ovu godinu. U klubu kažu velika, ali razumna s obzirom na razinu forme koju pokazuju atletičarke i atletičari. A već sada, u 2022. AK „Sloboda“ ima šestero atletičara s naslovima državnih dvoranskih prvaka i trenutno su treći klub u Hrvatskoj s 32 medalje, 15 zlatnih, 7 srebrnih i 10 brončanih. Dodajmo tome da su članice i članovi „Slobode“ u 2022. godini već postavili 7 državnih rekorda.

Označeno u