Najava utakmice Hrvatske i Engleske Nenada Horvatića Foto: Krešimir Đurić/HNS

10 SATI DO UTAKMICE Dalić će nadmašiti i generaciju "Ćire" Blaževića

| 11.7.2018. u 09:31h | Objavljeno u Sport

Kada se odlučivalo tko će preuzeti reprezentaciju nakon teških razočaranja u kvalifikacijama za SP u Rusiji, Zlatko Dalić je imao potporu u Hrvatskom nogometnom savezu, a jedan od imena koji su sigurno podržavali taj potez je i Nenad Horvatić, član Savjeta Izvršnog odbora HNS-a, predsjenik ŽNS Varaždin i načelnik općine Ljubešćice. On će danas i iz prve ruke, na stadionu u Moskvi, gledati kako se svim Hrvatima isplatio taj potez, a očekuje pobjedu protiv Engleske.

- Navijački je očekivano reći da svi mi očekujemo da ćemo osvojiti Svjetsko prvenstvo, međutim ostale su četiri stvarno odlične reprezentacije, a prva prepreka je Engleska koja je u dosadašnjem tijeku prvenstva pokazala snagu. Mi smo isto imali jedan dosta težak put, možda smo malo lakše u grupi igrali i unatoč činjenici da smo dva susreta dobili u produžetcima uz ozljede i ozlijeđene, dečki su spremni dati sve od sebe. Nekad ne pobijedi onaj bolji, nego onaj sretniji, ali naravno da ću ja danas navijati svim srcem da Hrvatska pobijedi i da uđe u finale, a onda ćemo vidjeti - rekao je Horvatić, uoči današnjeg susreta.

Svi s nestrpljenjem u Hrvatskoj očekuju ovaj susret. Mnogi poslodavci su zbog toga skratili radno vrijeme samo da bi svi mogli stići doma na vrijeme da gledaju na TV-u okršaj s Engleskom. Uzbuđenje se osjeća u cijeloj zemlji, a trnci i živci sigurno rade svoje u glavama igrača reprezentacije i izbornika Dalića.

- Čuo sam se s izbornikom uoči ovog susreta. Dečki su dobili priliku generacije. Znamo svi kako smo pratili ovu repku. Prvo je bila misao samo da prođemo skupinu, nakon što smo prošli skupinu, samo da prođemo osminu finala i nakon toga samo da prođemo četvrtfinale. Dečki su opušteni i da nema tih sitnih problema s ozljedama, situacija bi bila sjajna. Ovo je prilika generacije, protivnik je po mjeri, nisu ništa ekstra i posebno i možemo se mjeriti s njima, a na Daliću je samo da održi koheziju u momčadi i da igrači nastave igrati jedni za druge, što je Dalić već do sada u potpunosti uspio - objasnio je Horvatić.

Neće samo velik broj Hrvata gledati susret na malim ekranima. Prema nekim prvim najavama, na stadionu Lužnjiki u Moskvi, hrvatsku reprezentaciju očekuje podrška najmanje 10 tisuća hrvatskih navijača. To nije velik broj za zemlje poput Engleske, ali nekad se broji i kvaliteta, a ne kvantiteta, a to su već pokazali kada su i nadglasali danske i ruske navijače.

- Ja sam siguran da će danas naši navijači dati onaj dodatni poticaj igračima i posebno sam ponosan i na organizaciju navijača koji ovaj puta nisu napravili niti jedan incident, niti jedna baklja nije bila bačena i nije bilo negativnih povika i kako god je bilo teško, uvijek su stali uz reprezentaciju. Siguran sam, a to znaju i izbornik i igrači, da će navijači kada bude najteže oni dati taj dodatni motiv da izvuku još 10-15 posto dodatne snage, jer ako ćemo i treći puta igrati produžetke, nisam siguran da ćemo se svi vratiti kući jer nekome će puknuti srce - napomenuo je Horvatić.

Godinama se ovoj reprezentaciji predviđao veliki rezultat na nekom od Europskih i Svjetskih prvenstava, ali se činilo kao da nikada nisu do kraja iskoristili svoj potencijal, sve do dolaska Dalića na klupu reprezentacije. Plasmanom u polufinale, Dalić je sigurno osigurao sebi mjesto u povijesti u raspravi tko je najbolji izbornik Hrvatske, Miroslav "Ćiro" Blažević ili on.

- Mi smo ovaj zadnji ciklus kvalifikacija, ali i zadnjih četiri godina, koristili zapravo nekih 75-80 posto istih igrača. Kada vi gledate ove zadnje kvalifikacije koje smo mi igrali prije i poslije smjene Ante Čačića, gotovo se ništa nije mijenjalo samo se izbornik promijenio, to je dokaz da sve najviše ovisi o igračima, ali naravno da je uvijek bitno da je strateg uspio posložiti "orkestar" i onda je kao dirigent najvažnije svakom igraču naći pravilnu poziciju i dati im motivaciju da rade sve za ekipu i to je Dalić uspio. Složio je jednu vrhunsku ekipu, svi su zajedno kliknuli i usšli smo među četiri najbolje zemlje. U 20 godina ovo je drugi puta da smo ušli u polufinale svjetskog prvenstva i neke zemlje koje imaju i po 100 milijuna stanovnika nisu to uspjele, a to je samo dokaz da imamo sportske gene. Raditi usporedbe između Dalića i Ćire je još uvijek rano. Pred Dalićem je još uvijek, siguran sam, puno uspjeha i on će ponoviti ovakve rezultate, a ono prvo 1998. je neponovljivo, ali siguran sam da će nadmašiti po rezultatu i generaciju Ćire Blaževića - zaključio je Horvatić.

Hrvatska danas igra u 20 sati s prijenosom na HRT 2.