SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA Zanimanja bez kojih ne možemo! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA Zanimanja bez kojih ne možemo!

VV | 13.6.2020. u 15:50h | Objavljeno u Sponzorirano

ZAŠTO SU NAŠA ZANIMANJA VAŽNA?

Zanimanja Srednje strukovne škole u Varaždinu traženija su nego ikad. Možemo li zamisliti život bez odlaska frizeru ili kozmetičaru? Kada uređujemo stan ili kuću, najprije ćemo se obratiti soboslikaru, a potom će nam zatrebati usluge stolara ili tapetara. Svakodnevno kada kupujemo kruh susrećemo pekare ili u mesnicama mesare. Odjeća koju kupujemo u trgovinama ne pristaje uvijek svakome, nego ju ponekad treba proširiti, suziti, skratiti ili slično. Život ne možemo zamisliti bez strukovnih zanimanja.

Obrazovanje

Srednja strukovna škola Varaždin pruža stjecanje znanja i vještina u 20 zanimanja. Nastava se odvija u manjim obrazovnim skupinama što stručnom nastavnom osoblju omogućava usmjerenost ne samo na postizanje kompetencija- stjecanje znanja i razvijanje vještina učenika, već i na poticanje njihove kreativnosti, inicijativnosti i poduzetnosti.

Stipendiranje učenika

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta garantira stipendiju za čak 9 deficitarnih zanimanja Srednje strukovne škole: stolar, tapetar, galanterist, krojač, mesar, pekar, soboslikar - ličilac, dimnjačar i autolakirer.
Strukovna zanimanja tražena su i dobro plaćena. Zbog potražnje i nedostatka stručnog kadra na tržištu rada osim Ministarstva, stipendiju daju i pojedini poslodavci.

kola.jpg

ZANIMANJA

Četverogodišnja zanimanja:

- Tehničar zaštite osoba i imovine
- Likovna umjetnost i dizajn: dizajner odjeće i grafički dizajn
- Drvodjeljski tehničar dizajner
- Modni tehničar
- Kozmetičar
- Frizer

Trogodišnja zanimanja:

- Stolar
- Staklar
- Tapetar
- Galanterist
- Krojač
- Mesar
- Pekar
- Mljekar
- Soboslikar - ličilac
- Dimnjačar
- Autolakirer
- Pomoćni krojač
- Pomoćni stolar
- Pomoćni pekar

Nakon završetka školovanja pred učenicima je izbor - zaposlenje u struci ili nastavak obrazovanja, polaganje državne mature i upis na studij.

Škola prati trendove i potrebe u proizvodnji, te kontinuirano nabavlja i oprema suvremenom tehnologijom stručne praktikume: soboslikarski, stolarski, pekarski, krojački, kozmetički, frizerski i galanterijski.

Pekara.jpg

TEORIJA I PRAKSA

Rad na teorijskoj i praktičnoj nastavi u školi ili kod obrtnika organiziran je u malim obrazovnim skupinama što omogućava individualni rad.

kozmeticki_praktikum_u_skoli.jpg

PROGRAMI MOBILNOSTI učenika i nastavnika
Sudjelovanje škole u brojnim domaćim i stranim projektima potiče razvoj komunikativnosti, samostalnosti i tolerancije kod učenika.
U sklopu jedne od mobilnosti Erasmus+ projekta pod nazivom „Our Heritage: Where the Past Meets the Future”učenici Srednje strukovne škole iz Varaždina sudjelovali su u razmjeni učenika i nastavnika u partnerskoj školi Havo Notre Dame Des Anges u nizozemskom gradu Ubbergenu.

Mobilnost_u_Nizozemsku_.jpg

SLOBODNE AKTIVNOSTI

Osim u različite projekte, učenici se mogu uključiti u slobodne aktivnosti: volonterski klub, sportsku, dramsku skupinu… Postavljanje predstava u svom punom sjaju omogućavaju proizvodi školskih praktikuma: soboslikarski, drvni (stolari, drvodjeljski tehničari-dizajneri i tekstilni (krojači, odjevni i modni dizajneri), a svježi i ukusni pekarski proizvodi stižu iz pekarskog praktikuma.

slobodne-aktivnosti.jpg

CENTAR IZVRSNOSTI iz crtanja i dizajna

U Srednjoj strukovnoj školi Varaždin djeluje Centar izvrsnosti iz crtanja i dizajna koji je zamišljen je kao mjesto rada s darovitim učenicima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost u području likovne kulture, crtanja, plastičnog oblikovanja, konstruiranja i dizajna.

Centar_izvrsnosti.jpg

USPJEH NA NATJECANJIMA

Kvaliteta obrazovanja i učenika Srednje strukovne škole vidljiva je kroz brojne prve nagrade osvojene na različitim natjecanjima u domovini i inozemstvu.

U posljednjih 10 godina učenici škole osvojili su ukupno 24 prve, 20 drugih i 11 trećih nagrada na državnim natjecanjima. Na prvom Worldskillsu učenici su osvojili pet prvih mjesta u tri kategorije, te Oskar znanja za prvo mjesto na Državnom natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna.

DOĐITE U ŠKOLU

Za sve informacije i obilazak škole slobodno se najavite!
Srednja strukovna škola Varaždin
Božene Plazzeriano 4, Varaždin tel.: 042/492 255
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. web: https://sss-vz.hr/
face: https://www.facebook.com/strukovnaskolavarazdin/

srce-grupa.jpg