Posjetite čudesnu Aquatiku - slatkovodni akvarij u Karlovcu

Napisao/la: Sponzorirani članak -

U Karlovcu je 22. listopada prošle godine otvorena Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac, jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, s nizom dodatnih sadržaja.

U 25 akvarijskih bazena prikazano je oko 100 vrsta slatkovodnih riba, od čega čak 40-ak endemskih vrsta. Akvarij se nalazi u neposrednoj blizini Foginovog kupališta na Korani, u središtu Karlovca, kojem je Hrvatska turistička zajednica 2011. godine dodijelila nagradu Zeleni cvijet za najbolju javnu plažu na kontinentu. Kompleks akvarija su moderna, arhitektonski i krajobrazno posebno osmišljena cjelina, koja se svojom arhitekturom, posebno zelenim krovovima prirodno uklapa u okruženje rekreativne zone grada Karlovca.

Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta pod nazivom "SLATKOVODNI AKVARIJ I MUZEJ RIJEKA – KAQUARIUM" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. u iznosu 36.222.282,45 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.691.939,25 kn. Nositelj projekta bio je Grad Karlovac, a partneri Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski institut za biološku raznolikost, Gradski muzej Karlovac i Pan - udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Slatkovodni akvarij Karlovac je atrakcija u svakom smislu: ekološkom, obrazovnom, turističkom, znanstvenom ili jednostavno zbog svoje originalnosti i činjenice da akvarij slatkovodnih voda ne postoji nigdje u široj regiji, osim u srcu Hrvatske, okružen četirima rijekama – u Karlovcu. Kroz svoj rad osim funkcije akvarija imat će zadatak predstaviti tradicijsku kulturu, geološku prošlost i način života uz rijeke te biti na raspolaganju znanstvenom sektoru.

Nijedna europska zemlja nema tako raznolike i očuvane rijeke kao Hrvatska. Naše rijeke su ogromno, ali još uvijek nedovoljno otkriveno blago. Akvarijski postav u karlovačkom akvariju prati tok tipične krške rijeke, pružajući detaljan, zanimljiv, poučan i uzbudljiv pogled u čudesan slatkovodni svijet. Svaki posjetitelj na taj način može doživjeti riječni tok od izvora do ušća. Naši akvariji u Aquatici su biotopski, što znači da smo htjeli prikazati što vjerodostojnije tipičnu kršku rijeku, te smo zbog toga u akvarije posadili i bilje iz naših rijeka.

Najveća riba Aquatike je sibirska jesetra mase 15 kg. Mada nije naša vrsta, iznimno je atraktivna jer predstavlja porodicu u koju spada pet vrsta koje su izumrle u našim rijekama zbog izgradnje brane Đerdap. Takva je vrsta i moruna, koja spada među najveće ribe na svijetu - najveća je ulovljena u Sibiru, a imala je masu 3500 kg i dužinu osam metara. To je drevna vrsta, nešto kao slon među sisavcima.

U osjetljive vrste spada i kečiga koju imamo u akvariju, no ona je manjih dimenzija. Bit će zastupljene ribe iz cijele Hrvatske kojih ima oko 150 vrsta, najviše u Europi iza Turske s azijskim dijelom, a tome broju mi težimo – kažu iz Aquatike i naglašavaju: - Želimo da najveća vrijednost našeg akvarija bude ta što ćemo putem turizma, znanosti i obrazovanja poučavati o biološkoj raznolikost da bismo generacijama koje dolaze u baštinu ostavili prirodne ljepote naše zemlje. Na taj način ovaj akvarij je najveći u Hrvatskoj i Europi! U Aquatici smo uvjereni da će ona obogatiti turističku ponudu Grada Karlovca i Karlovačke županije i potaknuti integriranje lokalne turističke ponude te razvoj uslužnih djelatnosti i proizvodnje.

Posebnost Aquatike je i njezin suvremeni dizajn, koji su projektirali stručnjaci iz nagrađivanog Studija 3LHD iz Zagreba. Aquatika je projektirana na građevinskoj čestici veličine 8327 metara četvornih kao dvoetažna građevina s prizemljem i podzemnom etažom. Objekt ima 2781 metar četvorni, a akvarij odjednom može primiti 150 posjetitelja.

Dodatni sadržaji: kongresna dvorana, igraonica, suvenirnica, čitaonica, caffe bar, trg

Aquatika raspolaže i s mnogo dodatnih sadržaja. To je najprije kongresna dvorana kapaciteta 120 osoba u kino postavu, a nalazi se u akvarijskom dijelu kompleksa, uz poseban ulaz za one koji žele samo iznajmiti dvoranu, bez ulaska u akvarij. Posebna je po tome u se u njoj vide dva akvarija. Zatim je tu edukacijska dvorana/igraonica opremljena s namještajem za djecu i ozvučenjem.

Također u svome kompleksu Aquatika nudi i suvenirnicu opremljenu domaćim proizvodima od lokalnih obrtnika i OPG-ova po vrlo pristupačnim cijenama.

Nadalje, spomenimo čitaonicu u kojoj se od otvorenja nalazi zbirka "Speleoteka u gostima". Riječ je o speleoteci iz fundusa speleoloških udruga iz Karlovca, a sastoji se od knjiga, časopisa, tematskih separata, brošura i dijela audiovizualne građe te broji otprilike 5000 pojedinačnih naslova. Teme su vezane za znanstvena područja geologije, arheologije, geomorfologije, speleologije, speleoklimatologije, hidrogeologije, paleontologije, geografije, biologije i biospeleologije te zaštite krša i prirode. Dio publikacija vezan je za speleofotografiju (monografije), speleotehnike, povijest istraživanja krša i slično.

Napokon, Aquatika oprema i vlastitu znanstvenu čitaonicu iz područja prirodnih znanosti.

I naposljetku, Aquatika ima i caffe bar s ljetnim radnim vremenom od 8 do 21 sati svaki dan (a petkom od 7-21 sat), trg kao javni prostor za druženje i dva igrališta za djecu s vanjske strane kompleksa, s pogledom na Koranu. A vrata akvarijske izložbe su otvorena svim posjetiteljima u ljetnom radnom vremenu od 10 do 20 sati.

U novom broju Varaždinskih vijesti, koje izlaze u utorak 22. kolovoza (a u Varaždinu se mogu kupiti već u ponedjeljak poslijepodne) nalazi se kupon, a prvih 20 donosioca kupona koji dođu u redakciju Varaždinskih vijesti (Supilova 7b, Varaždin, 1. kat - od utorka od 9 do 15 sati), dobit će obiteljsku ulaznicu (2+2) za akvarij Aquatika.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.