Novi festival SF-a, fantasyja i stripa u drevnom dvorcu Ormož

MGA/VV | 18.10.2019. u 08:35h | Objavljeno u Društvo

Prvi Grossmannov festival fantastike i stripa održava se od 18. do 20. listopada u obližnjem Ormožu u Sloveniji te donosi bogat i besplatan program filmova, predavanja, radionica, igraonica i tribina za sve ljubitelje spekulativne fikcije i devete umjetnosti.

Uz gostovanja uglednih pisaca i autora, u središtu programa su Herbertova Dina i njezine filmske adaptacije, George R. R. Martin, Alan Ford, sovjetski SF film, kostimi Tajane Štasni i dr.
Boje našeg fandoma predavanjima na hrvatskom jeziku brane i Milena Benini, Aleksandar Žiljak, Marko Fančović, Davorin Horak, Tomislav Brlek i Željko Luketić. Pod mističnim i pitoresknim brežuljcima vinorodnog Jeruzalema, u dvorcu Ormož čija povijest seže u 13. stoljeće, od 18. do 20. listopada održava se 1. Grossmannov festival fantastike i stripa.

Sat i pol udaljen od Zagreba, a pola sata od Varaždina i Čakovca, slovenski Ormož tako je ovoga listopada sjajna vikend-destinacija ne samo za ljubitelje vina i prirode, već i za poštovatelje žanrovske književnosti i filma. U organizaciji ekipe koja već 15 godina s uspjehom realizira omiljeni istoimeni filmski festival, u ormoškom dvorcu uživat ćemo u SF-u, fantasyju i stripu kroz predavanja, filmove, prezentacije, izložbe, radionice, igraonice, tržnicu, koncert, radiodramu i live podcast.

U petak, 18. listopada, pored radionice stripa za mlade (14:00) i ceremonije otvaranja festivala očekuju nas i izložbe te razgovori i potpisivanja s ilustratorom i strip-majstorom Ivicom Stevanovićem (18:00), autorom festivalskog vizuala, slovenskim velikanom Zoranom Smiljanićem (19:00) te sjajnim mladim autorom Izarom Lunačekom (18:30). Najveća "petkovna" atrakcija, međutim, svakako je Alan Ford - strip uživo (20:00, klub Unterhund). Povodom 50. godišnjice stripa koji je obilježio popularnu kulturu naših prostora članovi ljubljanskog Radio Študenta donose javno čitanje kultnog djela uz videoprojekciju i zvučne efekte koji otkrivaju osobne biografije članova grupe TNT iz vremena prije slavne Cvjećarnice.

Zabava se u klubu Unterhund u podrumima dvorca nastavlja Kvizom (21:00) i karaokama (23:55), a filmsku poslasticu čini projekcija finskog superherojskog filma Rendel (23:00) u kinu koje se također nalazi u sklopu dvorca.

U središtu subote, 19. listopada, nalazi se opsežan program posvećen naslijeđu Dine Franka Herberta. Marko Fančović predavat će o Moebiusu kao čovjeku pustinje (13:00), Željko Luketić o čileanskom redatelju koji je pokušao snimiti najveći film svih vremena, a da Herbertovu knjigu nije ni pročitao (14:00), a potom gledamo kontroverznu i kultnu Lynchevu Pješčanu planetu (15:00), dokumentarni film Jodorowsky's Dune (17:30) te serijal Extra Credits (Extra Sci-Fi) (19:10) posvećen izvorima i interpretacijama Herbertova romana. Program posvećen Dini zaključit će veliki okrugli stol Dina: nekoć i
sad (20:00) o aktualnosti i povijesnom značaju jednog od najpopularnijih i najutjecajnijih SF romana uopće, uz sudjelovanje vodećih hrvatskih i slovenskih pisaca i teoretičara te filmskih kritičara i filmologa.

U kasnovečernjem terminu posvećujemo se sovjetskoj znanstvenofantastičnoj kinematografiji: ugledni hrvatski SF pisac i promotor Aleksandar Žiljak upoznat će nas s klasikom Aelita (22:00), nakon čega slijedi projekcija spektakularne Planete Bur (22:50).

Od 23 sata u klubu Unterhund nastupaju slovenske heavy rock i funk legende Demolition Group. Subotnje jutro obraća se, pak, mlađoj publici s projekcijom nagrađivanog novog hrvatskog omladinskog SF-a Moj dida je pao s Marsa (10:00) te turnirom i radionicom društvene igre Catan (12:20).

Nedjelju otvara okrugli stol o problematici prevođenja SF-a i fantasyja na hrvatski i slovenski jezik (10:30), uz sudjelovanje iskusnih prevoditelja iz obje države. U 13 sati vodeća hrvatska spisateljica i teoretičarka spekulativne fikcije Milena Benini govorit će o tretmanu junakinja u djelima Roberta E. Howarda, a u 14 profesor književnosti Tomislav Brlek ponire u roman Georgea R. R. Martina The Armageddon Rag iz 1983. - njegovo najeksperimentalnije djelo u kojem koristi neke prepoznatljive pripovjedne postupke iz svojih kasnijih uspješnica.

Izložba filmskih kostima ikone cosplaya Tajane Štasni kulminaciju će imati u 15 sati kada se upriličuje predstavljanje i razgovor s autoricom. Slovenski filozof i novinar Simon Habjan u 16:30 izlaže o fenomenu Game of Thrones u kontekstu suvremenog svjetskog poretka i brisanja granica između stvarnosti i fikcije, a u 17:30 Davorin Horak predstavlja vodeću hrvatsku nakladničku kuću specijaliziranu za SF i fantasy Hangar 7. Popularni slovenski podcast O.B.O.D. potom će od 18:10 uživo snimati epizodu posvećenu novijim filmskim adaptacijama klasičnih bajki, uz sudjelovanje festivalskih gostiju. Ceremonija zatvaranja festivala, uz dodjelu nagrada, na rasporedu je u 19 sati.

Tijekom subote i nedjelje u unutarnjem dvorištu dvorca održava se i fantastična tržnica na kojoj se mogu kupiti knjige, stripovi, vinili, društvene igre i figurice povezane sa žanrovima spekulativne fikcije. Među izlagačima su Hangar 7, Fox & His Friends, Igraj.si i drugi.

Označeno u