TURISTIČKA PONUDA Restoran Stari grad u Čakovcu osmislio pravu dvorsku večeru začinjenu ceremonijom Zrinske garde

VVM | 27.1.2023. u 12:30h | Objavljeno u Sponzorirano

Jela su preuzeta iz dvije kuharice koje donose recepte i način pripreme jela na nekadašnjem dvoru obitelji Zrinskih. Cijela je večera upotpunjena prezentacijom Zrinske garde sa svečanim pucnjem iz topa, prolaskom ispod sablji, čitanjem oproštajnog pisma grofa Petra Zrinskog voljenoj Katarini, otvaranjem pjenušca sabljom i prezentacijom autohtone sorte vina međimurskog pušipela.

Juha od fazana, ragu od jelena, dimljena pačja prsa, autohtono međimursko vino pušipel i svečani protokol Zrinske garde samo su neki od detalja koje će gosti moći doživjeti na “Večeri Zrinskih” u restoranu Stari grad u Čakovcu. Riječ je o novom turističkom proizvodu inspiriranom starim receptima i životom velikaške obitelji Zrinski.

Večera će biti dio jednodnevnog izleta Međimurjem kako bi turisti na kraju dana mogli doživjeti ambijent i duh starog dvorca Čakovec u kojem su danas smješteni Muzej i Riznica Međimurja.

- Večera je osmišljena kako bi se nudila gostima koji dolaze u Čakovec da dožive objed na nekadašnjem dvoru. Prvo smo osmislili jelovnik inspiriran starim receptima. Željeli smo ponuditi i nešto novo pa uz večeru prezentiramo dio naše međimurske tradicije, povijesti i nematerijalne baštine. Tako smo u priču uključili Zrinsku gardu koja pucnjom iz topa prvo pozdravlja goste, a zatim formiraju svečani špalir sa sabljama, kako se i nekada na dvorovima dočekivalo uvažene goste - pojašnjava vlasnik restorana Jerko Rajher cijelu ceremoniju.

Na početku večere čita se oproštajno pismo Petra Zrinskog voljenoj Katarini, a tekst pisma otisnut je i na poleđini jelovnika, kako bi ga gosti mogli ponijeti sa sobom. Slijedi svečano otvaranje boce pjenušca sabljom, kako se to nekad radilo, a zatim gosti mogu uživati u “dvorskim” jelima. Nakon glavnog jela i prezentacije autohtone sorte vina međimurskog pušipela, vrsna sopranistica Tamara Korunek izvodi nekoliko međimurskih popevki.

- Gosti na kraju mogu iz našega shopa kupiti pušipel i druge lokalne proizvode - dodaje Rajher ističući da su kroz ovakav koncept večere na svoj način željeli prezentirati “Međimurje u malome”.

Prezentacija međimurskog pušipela uz posebnu čašu

Gosti restorana moći će uživati i u međimurskim vinima. U sklopu večere prezentirat će se autohtona međimurska sorta vina pušipel koja ima zanimljivu povijest. Međimurski vinari kroz udrugu “Hortus Croatiae” još su 2007. godine donijeli statut kako bi revitalizirali ovu nekad vrlo raširenu, a zatim zapostavljenu sortu vina. Donijeli su pravila prema kojima vinograd mora biti obrađivan i vino proizvedeno kako bi se na tržište stavilo pod nazivom pušipel.

Godine 2018. pušipel je dobio i svoju posebno dizajniranu bocu, a prošle je godine dobio i svoju posebnu čašu. Riječ je o čaši koju je tvrtka Riedel proizvela za mađarski furmint. Kako je riječ o istoj sorti vina, Međimurci su dobili dopuštenje da istu čašu koriste i za svoj pušipel.

Namirnice inspirirane lovom

Jelovnik večere inspiriran je “Kuharskom knjigom čakovečkog dvora obitelji Zrinskih” i knjigom “Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih”. Obitelj Zrinski imala je veliki vrt i bavila se lovom pa su se na jelovniku našle namirnice poput fazana, jelena i zeca.

Na meniju su dimljena pačja prsa na pogači, slijedi hladna salata od kuhane junetine na džemu od ljubičastog luka s kremom od kruha aromatiziranog začinima. Nakon juhe od fazana slijedi glavno jelo kojega čine ragu od jelena i zec s povrćem, a na kraju se gosti mogu osladiti ružom od jabuke i tijesta na kremi od vanilije.