Već godinu dana Varaždinci, kao i gurmani te ljubitelji vrhunskog mesa iz drugih krajeva, u središtu grada mogu uživati u istinskim specijalitetima za "omastiti brk".
Najbolji je to odabir riječi, ali i imena malenog restorana u Gajevoj ulici - Steakhouse "Masni brk" skriveni je kutak gastronomskog raja koji je 12. prosinca proslavio svoj prvi rođendan. I to na najbolji mogući način - uz slasne steakove vrhunske kvalitete, majstorski pripremljene za istinski užitak.
Vrhunski steakovi čak - iz Japana
- Steakhouse "Masni brk" je zamišljen kao restoran koji je specijaliziran za mesna jela. Orijentirali smo se na visoku kvalitetu mesnih jela, prvenstveno steakova koji su glavni specijalitet kuće - istaknuo je Filip Ivančić, idejni tvorac restorana.
A u tome su i uspjeli.
- Naše steakove nabavljamo iz cijelog svijeta, od sjeverne i južne Amerike, Australije pa do Japana. Kod steakova bih, što se goveda tiče, izdvojio Black Angus iz Amerike i Wagyu govedinu koja slovi kao najskuplje i najbolje meso na svijetu. Koristimo brendove Kagoshima, Miyazaki i Hokkaido, a dio Wagyua nam dolazi iz Australije. Imamo i domaće, kvalitetno hrvatsko meso koje je provelo 21-45 dana u "dry ageru", komori za suho zrenje mesa. Odležavamo biftek, T-bone i Porterhouse, a to je meso koje dolazi s hrvatskih farmi. I ostatak mesa - rebarca, lungići, burgeri, piletina... sve je to domaće, hrvatsko meso – naglasio je Ivančić.
Rebarca za prste polizati
Sočni steakovi su specijalitet kuće, no "Masni brk" nudi i druge delicije.
- Imamo i popratni BBQ program, koji objedinjuje Spare Ribs, odnosno rebarca, burgere, nešto piletine i svinjetine. Tu je još jedna stvar koju ne radi nitko u Varaždinu pa ni šire, a to je "Smoker". Riječ je o specifičnoj vrsti roštilja, gdje se meso peče na indirektnoj toplini, odnosno ne na vatri, već na dimu. Meso u takvom roštilju provodi 6-12 sati, ovisno o vrsti mesa i načinu pripreme. Izdvojio bih tzv. brisket, dio goveđih ili junećih prsa, te Short Ribs, odnosno juneća rebra, koja se isto pripremaju "na dimu" – otkriva nam sugovornik.
Prepoznatljivi su i po Spare Ribs, svinjskim rebarcima koja pripremaju 8 sati metodom sporog kuhanja "sous vide", a završavaju ih u BBQ umaku koji sami pripremaju, s crnim pivom. I sve ostalo što se u "Masnom brku" može pojesti ručno je napravljeno.
Spoj tradicionalnih jela i steakova
Na meniju nisu izostali ni okusi tradicije.
- Pripremamo i "prežganu" juhu, juhu od gljiva i vrganja, predjela sa suhomesnatim proizvodima poput kobasica, domaćim narescima, sirevima, tu je i kosana mast, namaz od čvaraka, fantastičan tatarski biftek koji radimo od svježeg filea... - nabraja Ivančić.
Što se tiče deserata, na meniju su domaći zagorski štrukli, onakvi kakve su pekle naše bake, i starinska zlevanka, ali i čoko sfera i semifreddo, sve u vlastitoj proizvodnji.
- Imamo fantastičan tim ljudi koji predvodi chef Karlo Vrček, koji je ujedno kreator naših recepata – naglasio je idejni tvorac "Masnog brka".
Uz vrhunsku hranu i opuštenu atmosferu najbolje idu dobra vina.
- I tu smo lokal-patrioti, imamo vina isključivo iz Hrvatske. Smatramo da su i naša vina odlična, što pokazuju i nagrade koje osvajaju na međunarodnim ocjenjivanjima. Na našoj vinskoj karti su vina iz svih regija u Hrvatskoj, koja smo uparili s jelima na našem meniju – napomenuo je naš sugovornik.
Preporučuje se – rezervacija
A da biste uživali u steakovima vrhunske kvalitete, osobito u jedinstvenom okusu i mramornom uzorku Wagyu steaka, preporučuje se – rezervacija.
- Količine tog mesa su jako limitirane, stoga preporučujemo rezervaciju. Za Wagyu govedinu na meniju imamo 6-7 rezova, ali nemamo uvijek sve njih, ovisi o tome što možemo nabaviti. Razlog je taj što kupujemo isključivo svježe namirnice vrhunske kvalitete, provjerenih brendova s certifikatima. Komercijalna roba nam nije na meniju. Stoga je preporuka najaviti se par dana ranije, jer i kad dobijemo Wagyu, nije dugo na meniju, "plane" za 4-5 dana – ističe Ivančić, dodajući da ga je u početku iznenadio veliki interes gostiju.
- Nisam to očekivao, iznenadilo me koliko ljudi u našem kraju, gdje ranije nije bilo takve ponude, znaju što su steakovi i kako se pripremaju. Zato su i prepoznali našu ponudu – rekao nam je.
Za ljude koji znaju uživati
Upravo ga je nedostatak takve ponude u restoranima ponukao na otvaranje "Masnog brka".
- Željeli smo otvoriti mali, topli restoran, gdje ćemo se moći baviti kvalitetom, a ne količinom, u kojem će ljudi moći pojesti vrhunske komade mesa, ali i osjećati da su zaista došli na mjesto gdje će biti cijenjeni i gdje će dobiti i više od onoga što plate. Kod nas je atmosfera intimna, za ljude koji znaju uživati, a ne da u 15 minuta nešto pojedu i odjure. Uz vrhunsku uslugu i kvalitetu, cilj nam je da gost zadovoljan izađe iz našeg restorana – poručio je za kraj.
Steakhouse Masni brk
Ulica Ljudevita Gaja 16
Radno vrijeme: uto-čet 10:00-22:00, pet-sub 10:00-23:00, ned 12:00-20:00
Facebook: Steakhouse Masni brk / Instagram: Steakhouse Masni brk
Fotogaleriju s proslave 1. rođendana "Masnog brka" pogledajte u nastavku...