Sanacija otpada u Brezju: Radovi ne jenjavaju unatoč početnim poteškoćama

Sponzorirani članak | 25.9.2024. u 09:11h | Objavljeno u Sponzorirano

U Gospodarskoj zoni Brezje, smještenoj na samom ulazu u Varaždin, u tijeku je sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada. Na ovom odlagalištu je u razdoblju između 2005. i 2013. godine nagomilano 125 tisuća bala komunalnog otpada, težine gotovo 100.000 tona, što je godinama predstavljalo veliki izazov za gradsku upravu i lokalno stanovništvo. Radovi na sanaciji započeli su u siječnju ove godine, a prve bale otpada poslane su na oporabu u veljači. Jedan od glavnih izazova u sanaciji odlagališta je otpad iz dubljih slojeva, koji ima visoku razinu vlažnosti i zahtijeva dulje sušenje i obradu. Također, natopljenost otpada vodom, što je rezultat dugogodišnje izloženosti vremenskim utjecajima, otežava rad strojeva i usporava čitav proces. Unatoč tome, do sada je na oporabu odvezeno 34.816 bala otpada i 135 kamiona rasutog materijala, što pokazuje značajan napredak u rješavanju ovog problema.

logo_header_slogan.jpg

Sanaciju provodi zajednica ponuditelja koju čine CE-ZA-R Centar za reciklažu d.o.o. i HIS d.o.o., a vrijednost radova iznosi 28,9 milijuna eura. Planirano je da se, nakon završetka sanacije, prostor na kojem se nalaze bale transformira u modernu gospodarsku zonu, čime će se otvoriti nove mogućnosti za ulaganja i ekonomski rast. Ovaj projekt, koji je od izuzetne važnosti za Grad Varaždin, financijski je podržan od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je osigurao više od 29 milijuna eura za provedbu svih aktivnosti u vezi sa sanacijom. Nakon godina neuspješnih pokušaja i sudskih sporova, sadašnja gradska vlast, predvođena gradonačelnikom Nevenom Bosiljem, uspjela je pokrenuti proces sanacije bala, čime se ovaj dugogodišnji problem napokon privodi kraju.

Bale_kolovoz_2.JPG

- Sudski procesi za neuspjele pokušaje mojih prethodnika neka idu svojim tokom, naš fokus je na uklanjanju brda smeća s ulaza u Varaždin i stvaranju preduvjeta za dolazak investitora - izjavio je gradonačelnik Bosilj, ističući važnost ovog projekta za budući razvoj grada.

Osim napretka u sanaciji odlagališta u Brezju, Grad Varaždin kontinuirano ulaže u razvoj održivog sustava gospodarenja otpadom. Pri tome nastoji pratiti najviše europske standarde koji uključuju prevenciju nastanka otpada, ponovnu upotrebu i reciklažu, a s krajnjim ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na deponije. Važnost potonjeg najbolje se ogleda upravo u gotovo 20 godina dugoj sagi s baliranim otpadom. U manje od četiri godine provedeni su brojni projekti, uključujući nabavu opreme i vozila za odvojeno prikupljanje otpada, uspostavu novog reciklažnog dvorišta te izgradnju i opremanje sortirnice reciklabilnog otpada. Navedenim aktivnostima postavljeni su temelji za dugoročni održivi razvoj i prosperitet, čime se nastoji osigurati zdravije okruženje za građane Varaždina.

lenta_footer.jpg

Bale_kolovoz_3.JPG

Bale_kolovz_4.JPG

Označeno u