Projekt Baština pod svjetlima grada – uspješno priveden kraju

vv | 6.9.2024. u 12:20h | Objavljeno u Sponzorirano

URIP – Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva je, u suradnji s Gospodarskom školom Varaždin i Varaždinskom županijom kao partnerima na projektu, od 08.11.2023. do 31.08.2024. godine provela projekt „Baština pod svjetlima grada“ čiji su korisnici 70 učenika, uključujući i učenike s teškoćama i učenike s potencijalom za darovitost, 20-ero roditelja učenika, te 15-ero nastavnika Gospodarske škole Varaždin. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024.

Projekt „Baština pod svjetlima grada“ educira srednjoškolce, s uključenim učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama (učenici s potencijalom za darovitost i učenici s teškoćama), o važnosti očuvanja kulturne baštine vlastitog kraja i tradicionalnih obrta te ih kroz izradu suvenira potiče na kreativno izražavanje, a zatim i na poduzetničko promišljanje i marketinško djelovanje kroz plasman suvenira na tržište.

Glavni cilj projekta je bio potaknuti kod srednjoškolaca svijest o važnosti očuvanja kulturne baštine grada Varaždina i promovirati poduzetničku kulturu i stvaralaštvo te poticati kod srednjoškolaca kreativnost kroz izradu suvenira i razvijati poduzetničke vještine kroz plasman tog suvenira na tržište.

U svrhu ostvarenja ovog cilja u sklopu projekta provedeno je ukupno 9 edukacija, 16 radionica, vođeni razgled grada Varaždina i 3 edukativne ekskurzije. Pri tome su provedene dvije edukacije učenika o kulturnoj baštini i tradiciji sjeverozapadne Hrvatske i grada Varaždina te o razvoju i ulozi rasvjete kroz stoljeća u gradu Varaždinu, uz nagradni Kahoot kviz, četiri edukacije učenika iz područja poduzetništva i marketinga („Promišljaj poduzetnički“ – edukacija učenika o razvoju novog proizvoda od poduzetničke ideje do gotovog proizvoda; „Prepoznaj problem u društvu – pokreni društvenu promjenu“ – edukacija o društvenom poduzetništvu; „Djeluj marketinški“ – edukativno predavanje o marketinškoj strategiji 4P – karakteristike proizvoda, određivanje cijene, osmišljavanje promocije i distribucije te o plasmanu proizvoda na tržište i „Brendiraj suvenir“ – predavanje o brendiranju novoizrađenog suvenira) te tri edukacije o razvoju kreativnosti i inovativnosti s psihološkog aspekta - edukacija učenika pod nazivom „Moj kreativan put“, edukacija nastavnika pod nazivom „Poticajna okolina za razvoj kreativnosti“ i edukacija roditelja pod nazivom „Razvoj kreativnosti i inovativnosti kod mladih“. Od provedenih radionica, njih 12 se odnosilo na radionice kreativnosti i stvaralaštva u sklopu kojih su izrađeni kalupi za svijeće, keramičke posude za svijeće te novi suvenir „Svjetlo grada“ – svijeće iz kalupa u obliku varaždinskih povijesnih građevina i svijeće u keramičkim posudama s varaždinskim motivima. Na ovim su se radionicama učenici upoznali s nekim od tradicijskih tehnika izrade (izrada svijeća i keramičkih posuda) kao i s nekim suvremenijim tehnikama (izrada plastičnih predložaka za kalupe i silikonskih kalupa). Na taj je način u svaku svijeću utkana vještina prošlih vremena, ali i dašak modernog doba. Preostale 4 radionice bile su vezane za brendiranje novoosmišljenog suvenira te su obuhvatile osmišljavanje naziva suvenira i slogana, ali i izradu ambalaže, logotipa i deklaracije. Od mnogobrojnih prijedloga učenika, za naziv suvenira je odabrano „ Svjetlo grada“, a za slogan „Miris i sjaj povijesti u vašem domu“.

U sklopu projekta proveden je i vođeni razgled grada Varaždina te su učenici u pratnji nastavnika bili na tri edukativne ekskurzije – U Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji – u svrhu upoznavanja kulturne i prirodne baštine SZ Hrvatske i posjeta socijalnim (društvenim) poduzećima.

Varaždin smo, uz stručno vodstvo, razgledali u veljači 2024. godine kako bi učenici na temelju viđenog mogli osmisliti i izraditi skice za kalupe u kojima će kasnije raditi svijeće. U svrhu upoznavanja s kulturnom i prirodnom baštinom SZ Hrvatske i posjeta socijalnim (društvenim) poduzećima išli smo na 3 ekskurzije u 3 različite županije. U Varaždinskoj županiji smo u Lepoglavi posjetili župnu crkvu sv. Marije Magdalene i galeriju Lepoglavske čipke te dvorac Trakošćan. U Koprivničko-križevačkoj županiji smo posjetili Muzej grada Koprivnice, medičarstvo i svjećarstvo Špičko, Đurđevac (Stari grad u Đurđevcu, Muzej grada Đurđevca, Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci i Durđevečke pijeske), dok smo u Križevcima posjetili socijalno (društveno) poduzeće Hedona. U Međimurskoj županiji smo razgledali grad Čakovec te posjetili socijalnu zadrugu Humana Nova.

Poseban naglasak projektnih aktivnosti stavljen je na pružanje mogućnosti svim učenicima, kako onima s teškoćama, tako i onima s potencijalnom darovitošću da razviju svoje interese, potencijale i kreativnost.

Sa novonastalim suvenirom se učenička zadruga Gospodarske škole Varaždin, UZ „Sunce“ predstavila na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin, na kojoj su naše svijeće u obliku varaždinskih povijesnih građevina, s maksimalnim brojem bodova, osvojile 1. mjesto te će UZ „Sunce“ sudjelovanje na Državnoj smotri učeničkih zadruga od 24. do 27. rujna u Poreču.

Opipljivi rezultat projekta je novoizrađeni suvenir grada Varaždina „Svjetlo grada“ koji obuhvaća svijeće iz samostalno izrađenih silikonskih kalupa u obliku varaždinskih povijesnih građevina i svijeće u samostalno izrađenim keramičkim posudama. Rezultati projekta se očituju i u većoj osviještenosti mladih o važnosti očuvanja kulturne baštine rodnog kraja, u stečenom znanju o kulturnoj baštini i tradiciji SZ Hrvatske i grada Varaždina, u stečenom znanju iz područja poduzetništva i marketinga i saznanjima o razvoju kreativnosti te u zadovoljstvu učenika što su vlastitim trudom izradili suvenir i plasirali ga na tržište. Krajnji rezultat je pozitivna slika Varaždina – grada bogate kulturne baštine te poduzetničkog i kreativnog duha mladih ljudi.

Hvala svima koji su svojim sudjelovanjem u projektnim aktivnostima doprinijeli uspješnoj provedbi projekta, a posebno voditeljici projekta Marini Viljevac te izvoditeljima projektnih aktivnosti: Jeleni Erent, Mariji Crnčec, Jasminki Prstec, Ivani Zagrajski i Jeleni Portner.

eu.png

Galerija slika