Tko su i kako su uspjele neke od najboljih poduzetnica sjeverozapadne Hrvatske?

VVM | 19.12.2022. u 18:00h | Objavljeno u Sponzorirano

U Varaždinskoj županiji žene su vlasnice 756 poduzeća, a muškarci 2135, mješovitih 412, a od ukupno 4187 tvrtki čak 659 je u tom smislu neodređeno. Od 3408 poduzeća u Međimurju žene su vlasnice 653 poduzeća i suvlasnice još 351, dok je neodređeno 539.

Iako čine polovicu pa i više društva, tek je desetak posto žena predsjednica upravnih tijela, a samo malo više na čelu je nadzornog odbora poduzeća u našoj zemlji. Osjetno ih je među osnivačima i mješovitim osnivačima poduzeća - oko petine.

Prema rezultatima analize trgovačkih društava u 2021. godini, 25.198 društva ili 18,6% bilo je isključivo u vlasništvu žena, s tim da su u još 11.053 društava žene suvlasnice s muškarcima i/ili pravim osobama, što udio ženskog poduzetništva u ukupnom broju društava diže na 26,7%. Poduzetnice prevladavaju u području ostalih uslužnih djelatnosti s 49,6% udjela u ukupnom broju poduzetnika područja. Poduzetnice u području trgovine ostvarile su najveće ukupne prihode u iznosu od 12,8 milijardi kuna. Slijede poduzetnice u prerađivačkoj industriji s ostvarenih 5,7 milijardi kuna prihoda te građevinarstvu s ostvarenih 3,7 milijarde kuna prihoda.

- Unatoč poticajima razvoju ženskoga poduzetništva, srednjoročnim strategijama razvoja i nastojanjima da se žene u većoj mjeri uključe u područje biznisa koje još uvijek, u velikome dijelu, pripada muškom dijelu stanovništva, analiza podataka iz godišnjih financijskih izvještaja prema rodnom kriteriju pokazala je da je i u 2021. godini najveći broj društava u vlasništvu žena u uslužnim djelatnostima, dok je u ostalim djelatnostima koje su pretežito proizvodnoga karaktera veći broj muškaraca kao vlasnika, ukazuju u FINA-i.

Kako smo uspjele by Varazdinske vijesti on Scribd

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci