Montažna gradnja je brza i kvalitetna, a uz to prema željama kupaca

vv | 5.3.2023. u 11:44h | Objavljeno u Sponzorirano
Ljekarne VŽŽ

Postavili smo skoro 120 privatnih kuća raznih površina, od 50 do 120 kvadrata, kao i stambenih objekata s više stanova te poslovnih objekata, poput skladišta, pekara i frizerskih salona, dječjih vrtića... od kojih su neki veći i od 2.500 kvadrata, ukazuje Dražen Brlek, direktor tvrtke Montažne kuće DLB

Interes, kakav postoji za montažnu gradnju danas, u odnosu na vrijeme kada smo krenuli s gradnjom prvih montažnih kuća, mogli bismo slikovito opisati ne sa 100:1, već tisuću prema jedan, i za to postoje itekako dobri razlozi, naglašava Dražen Brlek, direktor tvrtke Montažne kuće DLB, koja spada u sam vrh domaćih poduzeća za montažnu gradnju, što je posljedica vlastite proizvodnje kuća i projektnog ureda.

dlb1.JPG

Za kuću do 120 dana

- Naša je proizvodnja popunjena skoro dvije godine unaprijed. Dakle, ako biste danas došli do nas u ured, kuća bi došla na red krajem iduće godine. Prepoznati samo kao jedno od dva ili tri vodeća hrvatska poduzeća u montažnoj gradnji, što potvrđuje i skoro 400 postavljenih privatnih kuća raznih površina, od 50 do 400 kvadrata, kao i stambenih objekata s više stanova te poslovnih objekata poput skladišta, pekara i frizerskih salona, dječjih vrtića... od kojih su neki veći i od 2500 kvadrata, ukazuje sugovornik.

Koprivnica_-_kuca.jpg

U gradnji montažnih kuća, kako napominje, gotovo je trinaest godina, dok je u samoj građevini preko dvadeset i pet godina, a porast interesa za ovakav oblik rješavanja stambenih i poslovnih pitanja dogodio se prije četiri do pet godina, osobito unazad dvije godine.

dlb_montazna_kuca_3.jpg

- Veći interes za montažnu gradnju poklopio se otprilike s početkom pojave korona virusa, no ni danas ne staje, iako pandemija posustaje. Cijene građevinskog materijala osjetno su porasle zadnjih tri godine, uslijed čega se montažna gradnja po troškovima izjednačila s klasičnom gradnjom. Međutim, prednost montažne gradnje su pouzdanost i ušteda na vremenu, kako zbog toga što su mnogi elementi montažnih kuća već napravljeni u našim halama, tako i zbog toga što imamo svu potrebnu i dokazanu operativu, koja ih postavlja i obavlja sve završne radove u roku od najviše 120 dana, objašnjava sugovornik, priznajući da u početku nije išlo
sve glatko kao danas jer je trebalo posložiti odgovarajući tim ljudi, što je zahtijevalo ponekad i dulje vrijeme, ali kvaliteta nije dolazila u pitanje ni tada kao ni danas.

dlb_montazna_kuca_6.jpg

A danas gotovo da nema dijela Hrvatske u kojem nisu postavljali montažne kuće ili druge objekte.

- Gradimo kuće i druge objekte, kao što je dječji vrtić u Bikovcu. Trenutno imamo gradilište u Savudriji, Cavtatu i Osijeku. Mjesečno izgradimo četiri do pet kuća ili drugih objekata. Radimo na području cijele Europe, no najviše na području Istre. Nemamo tipske kuće. Kod nas se sve radi po narudžbi. Dakle, projektiramo prema željama, a ne nudimo već gotove projekte, ukazuje sugovornik, napominjući da proizvode i elemente za montažne kuće za još pet poduzeća, koja ih prodaju pod svojim imenom.

Kuca_-_montazna.jpg

Kvadrat već od 725,00 eura s PDV-om

Cijena montažnih kuća ovisi o više čimbenika, a prije svega stupnju dovršenosti i udaljenosti lokacije.

- Nudimo dvije razine izvedenosti: DLB Classic sistem, što znači visoki “roh bau”, i DLB Comfort, odnosno po sustavu “ključ u ruke”. Ovisno o tome i drugim čimbenicima, kao što je lokacija - jer nije isto ako nam operativa postavlja kuću u našoj blizini ili dalje – kvadrat u Varaždinu trenutno iznosi 725,00 eura s PDV-om za roh bau i bez betonske ploče, dok DLB Comfort sistem kvadrat stoji 925 eura s PDV-om. Klasična gradnja može se činiti povoljnijom jer se često rastegne na više mjeseci pa i godine, dok je kod montažne gradnje sve gotovo u roku od tri mjeseca i treba već kod početka gradnje imati zatvorenu cjelokupnu financijsku konstrukciju. Međutim, kada bi se zbrajali svi troškovi, vjerujem da bi klasična gradnja često ispala skuplja, napominje direktor DLB-a.

Vrtic_-_IVANEC.jpg

Kvaliteti i pouzdanosti gradnje, kako napominje, doprinosi i to što poduzeće ima vlastite kamione i dizalice, te velike, višemjesečne zalihe građevinskog materijala, kao i činjenica da ga uvozi iz Austrije i Njemačke, i to izravno iz tvornica. No, snagu crpi u ljudima.

Uz kooperante s kojima surađuju dulji niz godina, tvrtka danas ima više od 50 stalno zaposlenih, od čega desetak inženjera. Svi su smješteni u poslovnom prostoru u Kućanskoj ulici u Varaždinu gdje je proizvodnja montažnih kuća, koja uključuje proizvodnju vlastitih
prozora i vrata od PVC-a ili aluminija, zatim projektni ured, koji osmišljava projekte na temelju želji kupaca, a tu su i prateće službe, kao što je računovodstvo i komercijala.

- Svaki dan je na našim gradilištima stotinjak ljudi, od kojih su neki kod nas više od deset godina. Upravo tu vidimo najveću snagu našeg poduzeća, a da bismo je sačuvali, prije izvjesnog vremena poboljšali smo uvjete rada, uključujući i plaće, ukazuje sugovornik,
napominjući i da s kooperantima, kao i dobavljačima, imaju isto tako odnos temeljen na međusobnom povjerenju i uvažavanju, koji također čini tvrtku pouzdanom i snažnom.

Bikovec_-_vrtic.jpg

Montažna gradnja za one koji paze na troškove energije

- Kod montažne gradnje konstrukcija može biti drvena, željezna ili betonska. Nudimo zidove debljine 36 centimetara sa svim izolacijama. Ovaj naš premium zid spada u energetski razred A, što znači da zadovoljava sve uvjete koji su potrebni za niskoenergetske kuće i objekte.
Upravo kod gradnje kod koje se pazi na kasniji utrošak energije, što je danas česti slučaj zbog cijena energenata koje rastu, montažna gradnja je u prednosti. Jednostavno, naši zidovi su prošli certificiranje i zato tu nema nikakvih negativnih iznenađenja za kupce, naglašava direktor DLB-a.

dlb10.JPG

Certifikati kao dokaz kvalitete i brige za okoliš

Montažne kuće DLB d.o.o. je jedna od rijetkih hrvatskih tvrtki u montažnoj gradnji s vlastitom proizvodnjom koja ima certifikate za kvalitetu ISO 9001, zaštitu okoliša ISO 14001 te zaštitu ljudi i imovine 45001, koji su dobiveni nakon pregleda odgovarajućeg njemačkog društva.

-To su jako bitni certifikati na tržištu. Svatko tko zna za njih ne postavlja puno pitanja, ukazuje sugovornik poduzeća koje gradi novi, dvostruko veći vlastiti pogona u zoni Beretinec, i to bez pozajmica, kredita i leasinga, što je moguće jer iz godine u godine bilježi rast prihoda.

dlb6.JPG