Rak debelog i završnog crijeva zauzima prvo mjesto po učestalosti među zloćudnim bolestima u Hrvatskoj. Svake godine dijagnoza ove bolesti pogađa približno 3600 osoba, a gotovo petina oboljelih je mlađa od 60 godina. Doktor Zlatko Barić dr.med., specijalist gastroenterologije iz Croatia poliklinike u Varaždinu podijelio je s nama korisne savjete za očuvanje zdravlja probavnog sustava i pojasnio kada je potreban gastroenterološki pregled i medicinska intervencija. Osvrnuo se i na različite trendove u prehrani koji mogu dovesti do zbunjenosti i nepotrebnog izbjegavanja određenih namirnica, a time i povećati rizik od problema poput gastritisa, refluksa (GERB-a) ili bolesti jetre.
Danas, naime, mnogi dijele savjete za prehranu, a ljudi često slijepo prate trendove, ne provjeravajući znanstvenu utemeljenost preporučenih dijeta. Upravo smo zato razgovarali s dr. med. Barićem, specijalistom gastroenterologije, koji je s nama podijelio stručne savjete, objasnio važnost gastroenteroloških pregleda kolonoskopije i gastroskopije, te se osvrnuo na zablude u prehrambenim navikama.
Gastroenterološki pregled - kolonoskopija i gastroskopija
Određeni simptomi i tegobe, kaže, mogu upućivati na potrebu za liječničkom intervencijom i gastroenterološkim pregledima koji su nezamjenjive metode u ranom otkrivanju i otklanjanju bolesti probavnog sustava. Međutim, mnogi ljudi odgađaju ili izbjegavaju ovakve preglede zbog osjećaja nelagode, koji najčešće proizlazi iz nedovoljnog razumijevanja same procedure.
Radi ranog otkrivanja i prevencije od težih oboljenja, preporuke za opću populaciju s prosječnim rizikom od karcinoma je da prvi pregled kolonoskopije obave u dobi od 50, a osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom već s 40 godina ili deset godina prije nego je obolio prvi srodnik.
Simptomi koji zahtijevaju pregled kolonoskopije:
● Krv u ili na stolici, odnosno krvarenje na rektum
● Dugotrajne promjene u ritmu pražnjenja crijeva
● Promjene u konzistenciji stolice
● Neobjašnjen gubitak težine ili stalna bol u trbuhu
● Sideropenična anemija (anemija zbog manjka željeza) bez jasnog uzroka
U Croatia poliklinici u Varaždinu tijekom obavljanja pregleda kolonoskopije primjenjuju insuflaciju ugljičnog dioksida (CO2) umjesto zraka, čime se smanjuje nelagoda za vrijeme i nakon zahvata, omogućujući brži oporavak pacijenata. Dodatno, koristi se sustav umjetne inteligencije koji tijekom kolonoskopije automatski analizira slike, pomaže u prepoznavanju suptilnih polipa i povećava stupanj detekcije adenoma, čime se dodatno poboljšava preciznost i dijagnostička točnost.
- Gastroskopija je dijagnostička metoda koja omogućuje izravan pregled sluznice jednjaka, želuca i dvanaesnik, omogućavajući liječnicimapravovremeno otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti i ostalih patoloških stanja gornjeg dijela probavnog sustava. Provodi se upuhivanjem zraka u želudac zbog vizualizacije organa, što može izazvati podrigivanje, a povremeno i refleks povraćanja kao prirodne reakcije organizma. Međutim, riječ je o uglavnom bezbolnoj metodi koja traje svega nekoliko minuta, a budući da aparat ne ulazi u dišne puteve, ne postoji rizik od gušenja što često zabrinjava pacijente - pojašnjava dr. med. Zlatko Barić.
U Croatia poliklinici, vrhunski liječnički tim i stručno medicinsko osoblje svaki liječnički pregled detaljno objasne pacijentu i spremno odgovara juna sve upite, čime se pridonosi poboljšanju zdravstvene skrbi, te opuštenoj i ugodnoj atmosferi. Osim toga, Croatia Poliklinika u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu i Splitu u studenom omogućuje 20 posto popusta na endoskopske zahvate - gastroskopiju i kolonoskopiju (s ili bez anestezije).
Dr. med. Barić objašnjava pritom i važnost prehrane kod očuvanja zdravlja crijeva. Kako navodi, održavanje pravilne prehrane daleko je od restriktivnih dijeta, izbjegavanja skupina namirnica, uvođenja čudotvornih napitaka ili preintenzivnih treninga. Za održavanje pravilne i uravnotežene prehrane najvažniji je odabir namirnica koje osiguravaju adekvatni unos vitamina, minerala i vode u naše tijelo, a kod pacijenata s MASLD (“bolest masne jetre”) predlaže i mediteransku prehranu.
Mitovi u prehrani često su isključivi i nelogični
Iako je održavanje pravilne prehrane poprilično jednostavno, u medijima često nailazimo na različite dijete potkrepljene mitovima koji nisu znanstveno utemeljeni te time stvaraju sve veću konfuziju i dojam da je gotovo nemoguće imati zdrave prehrambene navike.
Samo neki od brojnih mitova vezanih uz prehranu su: gluten je štetan za svakoga, mlijeko je štetno za crijeva, masnoće su uvijek štetne za probavni sustav, detoks dijete čiste crijeva i poboljšavaju zdravlje probavnog sustava.
Naime, kad je u pitanju odabir namirnica, važna je raznolikost i umjerenost. Gluten moraju izbjegavati osobe s osjetljivošću na gluten, osobe s celijakijom ili glutenskom intolerancijom koja nije celijakija, dok za ostale, bezglutenska prehrana može biti nutritivno manjkava.
- Mlijeko i mliječni proizvodi predstavljaju bogat izvor kalcija, stoga osobe koje nemaju intoleranciju na laktozu mogu uživati u mliječnim proizvodima kao sastavnom dijelu zdrave prehrane. Dok su zasićene masnoće i pržena hrana povezane s većim rizikom od probavne tegobe i bolesti jetre, zdrave masnoće iz izvora poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova podržavaju zdravlje probavnog sustava. Ne postoje znanstveni dokazi da detoks dijete poboljšavaju zdravlje crijeva. Osim toga, detoksikacijski programi mogu dovesti do dehidracije i kalorijskog deficita. Ključno je konzultirati se s liječnicima ili nutricionistima kako bi se prehrana prilagodila individualnim potrebama i podržalo optimalno zdravlje probavnog sustava - objašnjava dr. med. Zlatko Barić.
Osim pravilne prehrane, specijalist gastroenterologije kaže da je važno osvijestiti štetnost alkohola i cigareta na zdravlje probavnog sustava, te uvesti u svakodnevnu rutinu umjerenu tjelesnu aktivnost i tehnike smanjenja stresa, poput joge, meditacije i vježbi disanja.