Kultnu kravatu odsad darujemo i u obliku jedinstvene kovanice

Sponzorirani članak | 18.4.2023. u 11:27h | Objavljeno u Sponzorirano

Posebna je veza koju Hrvati imaju sa svojom kravatom. Riječ je o jednom od naših najznačajnijih izuma, kojeg je prigrlio cijeli svijet i koji je i danas u svakodnevnoj upotrebi u nebrojeno mnogo država. Ponos činjenicom da je ovaj hrvatski predmet već više od četiri stoljeća nezaobilazan simbol svjetske kulturne baštine od sada možemo izraziti u još jednom obliku – darivanjem zlatne i srebrne numizmatičke kovanice „Konturna kravata“, koju je izdala Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca.

U ograničenoj seriji od 500 primjeraka stigla je naša prva numizmatička eurokovanica koju je izdala Hrvatska narodna banka a otkovala Hrvatska kovnica novca. Ljepota i značaj novih početaka na ovoj eurokovanici naročito dolaze do izražaja, jer je za simbol koji će ju krasiti odabrana kravata, dekorativni odjevni predmet čija se pojava pripisuje upravo Hrvatima i koji je kroz stoljeća postao mnogo više od toga: postao je dio kulture, ne samo u Hrvatskoj, već i širom svijeta.

2slika_Zlatna_i_srebrna_numizmaticka_kovanica_Konturna_kravata_-_Copy.jpg

Zlatna i srebrna numizmatička eurokovanica Konturna kravata, FOTO: Branimir Kralj

Numizmatička kovanica „Konturna kravata“ odaje počast ovom značajnom dijelu naše baštine, dizajnom koji je osmislio hrvatski likovni umjetnik i kipar Nikola Vudrag. Na naličju kovanice prikazani su hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću. Oko vrata su nosili rubac, danas poznatiji kao kravata, koji je odmah izazvao pozornost Francuza, a o njegovoj prihvaćenosti dovoljno govori podatak da je kravatu počeo nositi čak i mladi francuski kralj Luj XIV. Nakon njega, brzo su ju prigrlili i svi Francuzi i nosili ju „ à la croate“, odnosno na hrvatski način, a upravo taj natpis krasi i numizmatičku kovanicu „Konturna kravata“, kao svojevrsni hommage ovom ikoničnom modnom i kulturnom predmetu.

Izdanje „Konturne kravate“ sastoji se od dvije kovanice različitih oblika, izrađenih od različitih plemenitih metala, zlata i srebra. Zlatna kovanica prati konture kravate i umetnuta je u srebrnu kovanicu čiji otvor skladno prati zadani oblik, kako bi u kombinaciji one činile cjelovit otkov. Zbog specifičnih kontura, ova kovanica dobiva pridjev „konturna“. Zlatnik je nominalne vrijednosti 100 eura i mase jedne unce zlata, a srebrnjak je nominalne vrijednosti 6 eura i mase dvije unce srebra.

3slikaZlatna_i_srebrna_numizmaticka_kovanica_Konturna_kravata_1.jpg

Zlatna i srebrna numizmatička kovanica Konturna kravata; FOTO: Branimir Kralj

Tema kravate proteže se i ambalažom u kojoj je prigodno pohranjena vaša zlatna i srebrna numizmatička kovanica „Konturna kravata“, koja bi mogla postati dragocjen poklon vama dragoj osobi. Ambalažu s motivom kravate potpisuje Design Bureau Izvorka Jurić, koji se poigrao ovom snažnom simbolikom i dao joj suvremeno tumačenje.

4slika.jpg

Zlatna i srebrna numizmatička kovanica Konturna kravata; FOTO: Branimir Kralj

Želite li nekome darovati trajnu i vrijednu uspomenu, kultnu kravatu odsad ćete moći uručiti i u vidu ove jedinstvene, limitirane kovanice i s razlogom se ponositi njenim lokalnim podrijetlom, koje je utemeljeno povijesnim, etnološkim i etimološkim činjenicama iz brojnih domaćih i svjetskih znanstvenih izvora.

Zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu „Konturna kravata“ moguće je nabaviti putem web trgovine Hrvatske kovnice novca te kod pojedinih prodajnih partnera.

Označeno u