KUKURIJEK Poznat i kao božićna ruža cvate i na snijegu pa se koristi za božićne dekoracije

vvm | 26.12.2022. u 16:04h | Objavljeno u Sponzorirano

Ubraja se među najranije cvatuće trajnice. Vrtlari ih posebno cijene zbog njihovog zimskog i ranog proljetnog razdoblja cvatnje. Vrlo dobro podnose mraz, a mnogi su zimzeleni.

Helleborus, poznat i kao kukurijek, snježnica ili božićna ruža, poluzimzelena je trajnica koja cvate tijekom zimskih mjeseci. Izuzetno podnosi niske temperature tako da cvjetovi cvatu čak i pod snijegom pa je biljka odlična za izradu božićnih ukrasa, kako u kući tako i za vanjsko dekoriranje. Ubraja se među najranije cvatuće trajnice, a cvjetovi su im nalik ružama. Vrtlari ih posebno cijene zbog njihovog zimskog i ranog proljetnog razdoblja cvatnje. Vrlo dobro podnose mraz, a mnogi su zimzeleni.

U našim krajevima vrsta Helleborus niger može cvjetati na otvorenom u vrijeme Božića. Kod nas je poznata i kao zimska ili božićna ruža. U hladnijim će se zonama kukurijek probiti kroz smrznuto tlo, rano u proljeće. Njegovo lišće ostaje privlačno i ljeti pa su pogodne za masovnu sadnju, a idealni su za šumske vrtove jer izvrsno podnose sjenu.

helleborus1.jpg

Brojne vrste

Razne vrste ovog roda potječu iz Europe i Azije, a najveća koncentracija vrsta javlja se na Balkanu. Postoji dvadesetak vrsta ove biljke, a među njima je i velecvjetni kukurijek, jedan je od najljepših podvrsta crnog kukurijeka. Takozvana božićna ruža (H. niger), tradicionalno je omiljeni kukurijek u vrtu, cvate čisto bijelim cvjetovima u prosincu i siječnju. Na tržištu su dostupni i kultivari s velikim cvjetovima, kao i selekcije s ružičastim i dvostrukim cvjetovima.

Najpopularniji kukurijek za vrt je vrsta H. orientalis i njegovi šareni hibridi. Cvatu u rano proljeće, oko razdoblja korizme, a često su poznati i kao korizmeni kukurijek, orijentalni kukurijek ili korizmene ruže. Izvrsni su za unašanje rane boje na sjenovite zeljaste granice i područja između listopadnog grmlja i pod drvećem.

Crni kukurijek (Helleborus niger) obično se naziva božićnom ružom, zbog stare legende da je niknuo u snijegu od suza mlade djevojke koja nije imala dar za novorođenog Krista u Betlehemu. Latinski naziv niger (crni) može se odnositi na boju korijena. U prirodi se ova vrsta uglavnom nalazi u planinskim područjima Švicarske, južne Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i sjeverne Italije.

christmas-rose-ged7ef65a1_1920.jpg

Kako ga uzgojiti

Kukurijek prirodno raste u sjeni listopadnog drveća u šumama umjerenog pojasa. Stoga za uspješan uzgoj traži djelomičnu sjenu. Otporan je na niske temperature. Tlo treba biti bogato organskom tvari i ocjedito. Najviše mu odgovara tlo neutralne do blago kisele reakcije, umjereno vlažno. Kad se dobro razraste, kukurijek može podnijeti povremenu sušu.

Prilikom sadnje potrebno je u tlo dodati dosta zrelog stajskog gnoja ili zrelog komposta, a za obilnu cvatnju redovito prihranjivati u proljeće i jesen. Što se održavanja tiče, nije zahtjevan. Povremeno ga treba očistiti od uvelih listova. Razmnožava se sjemenjem i vegetativno, dijeljenjem podanaka.

Vrtlarija Vijenac, Dravska ulica 70, 40000 Čakovec, Strahoninec - Poleve,
095/815-5258, www.vrtlarija-vijenac.hr

helleborus.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci