KUKURIJEK Poznat i kao božićna ruža cvate i na snijegu pa se koristi za božićne dekoracije

vvm | 26.12.2022. u 16:04h | Objavljeno u Sponzorirano
Ljekarne VŽŽ

Ubraja se među najranije cvatuće trajnice. Vrtlari ih posebno cijene zbog njihovog zimskog i ranog proljetnog razdoblja cvatnje. Vrlo dobro podnose mraz, a mnogi su zimzeleni.

Helleborus, poznat i kao kukurijek, snježnica ili božićna ruža, poluzimzelena je trajnica koja cvate tijekom zimskih mjeseci. Izuzetno podnosi niske temperature tako da cvjetovi cvatu čak i pod snijegom pa je biljka odlična za izradu božićnih ukrasa, kako u kući tako i za vanjsko dekoriranje. Ubraja se među najranije cvatuće trajnice, a cvjetovi su im nalik ružama. Vrtlari ih posebno cijene zbog njihovog zimskog i ranog proljetnog razdoblja cvatnje. Vrlo dobro podnose mraz, a mnogi su zimzeleni.

U našim krajevima vrsta Helleborus niger može cvjetati na otvorenom u vrijeme Božića. Kod nas je poznata i kao zimska ili božićna ruža. U hladnijim će se zonama kukurijek probiti kroz smrznuto tlo, rano u proljeće. Njegovo lišće ostaje privlačno i ljeti pa su pogodne za masovnu sadnju, a idealni su za šumske vrtove jer izvrsno podnose sjenu.

helleborus1.jpg

Brojne vrste

Razne vrste ovog roda potječu iz Europe i Azije, a najveća koncentracija vrsta javlja se na Balkanu. Postoji dvadesetak vrsta ove biljke, a među njima je i velecvjetni kukurijek, jedan je od najljepših podvrsta crnog kukurijeka. Takozvana božićna ruža (H. niger), tradicionalno je omiljeni kukurijek u vrtu, cvate čisto bijelim cvjetovima u prosincu i siječnju. Na tržištu su dostupni i kultivari s velikim cvjetovima, kao i selekcije s ružičastim i dvostrukim cvjetovima.

Najpopularniji kukurijek za vrt je vrsta H. orientalis i njegovi šareni hibridi. Cvatu u rano proljeće, oko razdoblja korizme, a često su poznati i kao korizmeni kukurijek, orijentalni kukurijek ili korizmene ruže. Izvrsni su za unašanje rane boje na sjenovite zeljaste granice i područja između listopadnog grmlja i pod drvećem.

Crni kukurijek (Helleborus niger) obično se naziva božićnom ružom, zbog stare legende da je niknuo u snijegu od suza mlade djevojke koja nije imala dar za novorođenog Krista u Betlehemu. Latinski naziv niger (crni) može se odnositi na boju korijena. U prirodi se ova vrsta uglavnom nalazi u planinskim područjima Švicarske, južne Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i sjeverne Italije.

christmas-rose-ged7ef65a1_1920.jpg

Kako ga uzgojiti

Kukurijek prirodno raste u sjeni listopadnog drveća u šumama umjerenog pojasa. Stoga za uspješan uzgoj traži djelomičnu sjenu. Otporan je na niske temperature. Tlo treba biti bogato organskom tvari i ocjedito. Najviše mu odgovara tlo neutralne do blago kisele reakcije, umjereno vlažno. Kad se dobro razraste, kukurijek može podnijeti povremenu sušu.

Prilikom sadnje potrebno je u tlo dodati dosta zrelog stajskog gnoja ili zrelog komposta, a za obilnu cvatnju redovito prihranjivati u proljeće i jesen. Što se održavanja tiče, nije zahtjevan. Povremeno ga treba očistiti od uvelih listova. Razmnožava se sjemenjem i vegetativno, dijeljenjem podanaka.

Vrtlarija Vijenac, Dravska ulica 70, 40000 Čakovec, Strahoninec - Poleve,
095/815-5258, www.vrtlarija-vijenac.hr

helleborus.jpg