GRADITELJSKA, PRIRODOSLOVNA I RUDARSKA ŠKOLA Kvalitetni programi za atraktivna zanimanja

VV | 5.6.2023. u 09:30h | Objavljeno u Sponzorirano

Sve više tvrtki traži učenike naše škole za stipendiranje, stručnu praksu te zapošljavanje nakon završene srednje škole, ističe ravnateljica

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin upisuje učenike u raznolike programe, od prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja iz područja geologije, rudarstva, prehrane, kemijske tehnologije i graditeljstva, a u području graditeljstva upisuju i trogodišnja zanimanja.

Učenici svih tehničkih programa redovito sudjeluju na državnim natjecanjima, a posebno uspješni su učenici u crtanju, keramičari, zidari i ekološki tehničari. Učenici tehničkih programa mogu nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima diljem Hrvatske, a svi su smjerovi zastupljeni u Varaždinu - na Geotehničkom fakultetu studij zaštite okoliša, na Sveučilištu Sjever graditeljstvo i prehrana, a puno učenika upisuje i sestrinstvo, logistiku, ali i FOI.

Graditeljska_prirodoslovna_i_rudarska_skola_Varazdin_upisi_u_srednje_skole_2023_1.jpg

Sva trogodišnja zanimanja su vrlo deficitarna i tražena kako u Hrvatskoj, tako i u Europi. U tim zanimanjima učenici mogu dobiti stipendije i, što je još važnije, posao odmah nakon školovanja.

Lakši upis na studije

- Program koji je jedinstven u našoj županiji je Prirodoslovna gimnazija. To je gimnazijski program koji kroz sve četiri godine školovanja ima vježbe iz kemije, biologije i fizike te smanjenu satnicu iz društvenih predmeta. Učenici na vježbama prođu kroz laboratorije i vježbe koje su vrlo slične vježbama na fakultetima iz prirodoslovlja te biomedicinskih studija, što im znatno olakšava snalaženje na fakultetima - pojašnjava ravnateljica Vesna Vrček.

Graditeljska_prirodoslovna_i_rudarska_skola_Varazdin_upisi_u_srednje_skole_2023_6.jpg

Osobito kvalitetna je nastava kemije iz koje učenici svake godine odlaze na državno natjecanje i postižu zapažene rezultate. Znatna sredstva uložena su u opremanje laboratorija iz kemije, fizike i biologije te pametne ploče za matematiku, geografiju i povijest. Od jeseni učenike očekuju četiri najmodernija kemijska laboratorija te laboratorij za mikrobiologiju.

- Posebna pomoć našim učenicima je i to što naši nastavnici kemije sudjeluju u ispravljanju ispita državne mature te su vrlo kompetentni u tom području i kroz sve četiri godine rade tako da učenici što bolje polože kemiju i bez posebnih priprema - napominje ravnateljica.

Nakon mature, učenici prirodoslovne gimnazije mogu upisati sve prirodoslovne i biomedicinske, ali i druge studije.

Centar izvrsnosti, projekti...

Učenici također mogu steći DSD jezičnu diplomu iz njemačkog jezika, a u školi djeluje i Centar izvrsnosti iz kemije, što je potvrda dobrog rada. Škola sudjeluje u Erasmus+ projektima pa učenici sudjeluju u razmjenama i projektima u Njemačkoj, Portugalu, Norveškoj, Litvi, Latviji i drugim zemljama.

Graditeljska_prirodoslovna_i_rudarska_skola_Varazdin_upisi_u_srednje_skole_2023_3.jpg

Nakon nastave učenici se u školi mogu baviti raznim slobodnim aktivnostima (šah, čitalački klub, sportske aktivnosti, školski rock band i sl.). Kako škola ne bi bila samo mjesto učenja i kako bi se što više otvorili javnosti i povezali s društvom, organiziraju se razne humanitarne akcije: za Ludbreško sunce, socijalnu samoposlugu, Udrugu Spas, Sklonište dobrote i dr.

- Pozivamo učenike 8. razreda da nam poklone povjerenje. Osim znanja, želimo razviti i empatiju prema onima kojima je pomoć potrebna i odgojiti dobre ljude, jer njima ostavljamo ovaj svijet, a želimo da je lijep, sretan i pošten - poručila je ravnateljica.

Ponosni na svoje učenike

Ove godine učenici su postigli zavidne rezultate na natjecanjima: Karlo Levanić (Državno natjecanje iz matematike), David Šestak (Državno natjecanje iz kemije), Ana Kuča (Državno natjecanje iz kemije u kategoriji samostalni istraživački rad). Na natjecanju WorldSkills Croatia Gabrijela Husnjak (Arhitektonske tehnologije) osvojila je 1. mjesto, Janja Malić (Ekolaboratorij) 2. mjesto, Marin Biškup i Kevin Skupnjak (Zidarski radovi) 3. mjesto, Matej Posavec (Graditeljske tehnologije), Emanuel Pikotić (Keramičarski radovi).

Graditeljska_prirodoslovna_i_rudarska_skola_Varazdin_upisi_u_srednje_skole_2023_2.jpg

- Sve više tvrtki u našoj županiji traži učenike naše škole za stipendiranje, stručnu praksu te zapošljavanje nakon završene srednje škole. Trenutno smo uspostavili suradnju sa Colasom, Vindijom, AGC Capsules te brojnim obrtnicima - napomenula je ravnateljica.

OBRAZOVNI PROGRAMI

četverogodišnji
• prirodoslovna gimnazija
• geološki tehničar
• rudarski tehničar
• ekološki tehničar
• prehrambeni tehničar
• tehničar nutricionist
• arhitektonski tehničar
• građevinski tehničar

trogodišnji
• rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima
• tesar
• keramičar
• monter suhe gradnje
• zidar

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin
Hallerova aleja 3, 42000 Varaždin | www.rudarska.hr | e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Tel: 042/313-292