FOTO/VIDEO Dark Blue Stores: Mali raj za hedoniste - sve delicije na jednom mjestu Foto: Krešimir Đurić Video: Luka Šalamun

FOTO/VIDEO Dark Blue Stores: Mali raj za hedoniste - sve delicije na jednom mjestu

vv | 24.4.2024. u 19:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Živnuo je varaždinsko Korzo, odnosno središnji varaždinski gradski trg, Trg kralja Tomislava! No, ne zbog nekog jednokratnog događanja, već trajnije ponude koja privlači pozornost: tik do zgrade Fakulteta organizacije i informatike svečano je otvoren Dark Blue Stores, prostorno mala trgovina, ali s iznimno bogatom ponudom: više od 400 eno, gastro i drugih vrhunskih proizvoda, ukratko, mali raj za hedoniste.

- Godinama mi je bio san spojiti najbolje od najboljeg, što se može naći na stolu i oko stolova mnogih od nas, veli nam Orce Lambevski, vlasnik Dark Blue Stores-a, govoreći što ga je ponukalo da pokrene sada veći mali lanac trgovina u Zagrebu, Velikoj Gorici i Varaždinu.

DSC_7758_batch1.jpg

Među brojnim kafićima, restoranima i trgovinama rukotvorinama i ostalim u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, Dark Blue Stores izdvojio se jedinstvenom ponudom kojom je obogatio i Veliku Goricu, a sada oživljuje i središnji varaždinski trg.

- U Tkalčićevoj, gdje smo otvorili prvu trgovinu, najviše nas posjećuju turisti, koji čine oko 85 posto naših kupaca. U našoj slijedećoj trgovini u Velikoj Gorici imamo 99 posto domaćih kupaca. Budući da je obala možda i prezauzeta, tražili smo novo mjesto na kontinentu u kojem bi se predstavili s našom ponudom te smo se odlučili za Varaždin, koja bi tu mogla biti podjednako zanimljiva i domaćima i turistima, kojih je u gradskom središtu osobito u vrijeme Špancirfesta i Adventa, što je bilo i presudno kod našeg odabira, objašnjava  Lambevski, napominjući da su i cijene prilagođene tržištu.

Ponuda trgovina Dark Blue Stores, kako dodaje, mogla bi se sažeti na najbolje iz Hrvatske i najbolje iz Makedonije.

DSC_7909_batch1.jpg

- Kao Makedonac, koji više od 30 godina živi u Hrvatskoj, zastupnik sam  brenda ajvara Gurmano, najpoznatijeg makedonskog proizvoda, kojeg plasiram po Hrvatskoj. A većina mojih kupaca danas su i moji dobavljači. Primjerice, imamo pršut obitelji Perajica, Karlićeve tartufe, likere Aura… Time smo napravili gastronomsku ponudu koja spaja dvije zemlje, Makedoniju i Hrvatsku, veli Lambevski.

Gastronomska ponuda njegove trgovine za gurmane uključuje i istarski zlatom nagrađen pršut i pancetu OPG Antolović, nagrađivani slavonski kulen Karinčić, kulen od crne slavonske svinje, talijansku mortadelu Mia bella famiglia, livanjski, istarski i paški sir iz sirane Gligora, kao i ručno rađene čokolade, med i medne pripravke te ćevape Brajlović, koji se uvoze iz Beča! A za ljubitelje ribe tu su fileti srdela i inćuna Pelagos od Dunja i Ante Gotovine, kao i pršut od sabljarke i tune iz Bek Pušnice

-Imamo, naravno, i delicija iz varaždinskog kraja, poput bučinog ulja OPG Kostanjevec, veli Mirjana Močiljanin, voditeljica maloprodaje.

Dark Blue Stores ima i respektabilnu vinsku kartu, koja je upotpunjena i probranim likerima poput OPG Roberta Milaka i drugim aperitivima te žestokim pićima, a mogu se naći i cigare iz Dominikanske Republike.

- Ponosan sam na svoje makedonske vinarije, Tikveš, Kamnik i Bovin, a uz njih tu su i hrvatske vinarije, među kojima i nekoliko iz Varaždinske i Međimurske županije, kao što su Kopjar, Štampar, Cmrečnjak i Tomšić. Naravno, tu su i vinarije iz Kutjeva, zatim Meneghetti i drugi iz Istre te Dalmacije, kao što je Matuško s Pelješca ili Plenković, nabraja Lambevski koji vjeruje da će svatko tko posjeti Dark Blue Stores naći barem nešto za sebe.

DSC_7993_batch1.jpg

Za varaždinskog župana Anđelka Stričaka nije samo privatni poslovni poduhvat, već i zanimljiv vid suradnje Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

- Niz je tu autohtonih proizvoda iz obiju zemalja, koje premalo viđamo  ili uopće ne nalazimo na drugim mjestima. Naravno da sve to raduje, kao i činjenica da se mogu dobiti u samom središtu Varaždina, koji vikendom je pun turista, koji sada mogu doći do autohtonih proizvoda, rekao je Stričak.

Otvaranje trgovine posebno toplo je pozdravio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

-Otvaranje trgovine govori da Varaždin, koji je prepoznat kao turistički grad,  uistinu zanimljiv. Sretan sam što su u ponudi i proizvodi nekoliko proizvođača iz Varaždina i šire okolice, koji će se ubuduće moći kupiti i u Tkalčićevoj ulici te V. Gorici, rekao je Bosilj, dodajući da je središnji gradski trg sada obogaćen i dokaz kako živi.

DSC_7818_batch1.jpg

Među gostima na svečanom otvorenju bio je i Milaim Fetai, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj, koji je rekao da je otvaranjem trgovina Lambevski postao svojevrsni veleposlanik makedonskih proizvoda  u Hrvatskoj, a drago mu je da ima podršku Varaždina i Varaždinske županije, budući da su došli i gradonačelnik i župan.

- Izuzetno mi je drago da sam danas tu i s velikim zadovoljstvom došao sam povodom otvaranja trgovine u kojoj se građanima Varaždina i okolice nude i makedonski proizvodi. Ovom ponudom produbljuju se i šire prijateljski odnosi naših dviju zemalja, koje su uvijek bile jedna uz drugu, podupiremo se ne samo kada su u pitanju euroatlantske integracije, tako da imamo dobre odnose na području kulture, a sada se obogaćuju i na području gospodarstva ovim lijepim delikatesama, rekao je veleposlanik, pozivajući sve da se uvjere ima li istine u tome da ljubav ide kroz želudac.

DARK BLUE STORES Facebook stranica
Gurmano - službena web stranica

Video sadržaj