FOI U svijetu znanosti i STEM-a neizostavna je uloga - žena Foto: Fakultet organizacije i informatike Varaždin

FOI U svijetu znanosti i STEM-a neizostavna je uloga - žena

VV | 7.3.2024. u 16:00h | Objavljeno u Sponzorirano

U uzbudljivom svijetu znanosti, tehnologije, matematike (STEM) i poduzetništva žene igraju ključnu ulogu, no izazovi rodnih nejednakosti i dalje predstavljaju značajnu prepreku. Unatoč prepoznavanju važnosti spomenutih područja za nacionalna gospodarstva, većina zemalja suočava se s problemom rodne neravnopravnosti.

Sektor znanosti, barem što se tiče “domaćeg teritorija” uspješno prkosi tom problemu. Rodna ravnopravnost i žene na ključnim pozicijama u ulogama voditeljica međunarodnih znanstvenih projekata, laboratorija, katedri, doktorskog studija, službi i centara pa čak i čelne pozicije institucije – neizostavna su karika najvećeg i najstarijeg fakulteta u našem gradu!

53367424512_19b975a559_o.jpg

Nepovoljna statistika

Tehnološki napredak, posebno u područjima koja pokreću petu industrijsku revoluciju, suočava se s izazovom jer žene čine samo 28% diplomiranih inženjera i 40% diplomanata računalnih znanosti i informatike. Čak i u najsuvremenijim poljima poput umjetne inteligencije, samo jedna od pet stručnjaka je žena.

FOI_132.jpg

Sličnu situaciju nalazimo i u svijetu poduzetništva, a upravo na FOI-ju žene u znanosti pokušavaju kroz edukacijski sustav i projektne aktivnosti saznati kako bi regije mogle učiniti sustav poduzetništva takvim da se žene osjete pozvanije ući u taj svijet. Globalna statistika također otkriva nizak postotak žena u istraživačkim sektorima, gdje čine tek 33,3% svih istraživača, a samo 35% svih studenata u STEM područjima studija su žene. Žene čine malu manjinu na najvišim položajima. Tek 22 žene su primile Nobelovu nagradu u području znanosti, a jedna od tri istraživača u svijetu je žena.

51875336119_384c6f219c_o.jpg

Nedostatak mentorske podrške, rodnih predrasuda i poteškoća u napredovanju često obeshrabruju djevojke da se posvete znanstvenim karijerama. Dan žena, kao i Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti koji je obilježen u veljači i na FOI-ju, naglašava ključnu ulogu žena u svim, pa tako i poslovnim zajednicama. Upravo je UN ove godine za taj Međunarodni dan odabrao temu “Žene u znanstvenom vodstvu: Nova era za održivost”, a ona ističe potrebu za većim angažmanom žena na mjestima donošenja odluka u znanosti.

Žene ključni akteri

Na FOI-ju, ukupno 2515 studenata, njih 1023 su žene. Na različitim razinama studija, od prijediplomskih (njih 694) do diplomskih (njih 256) i poslijediplomskih (njih 73), žene pokazuju visok stupanj uspješnosti u STEM interdisciplinarnom području informatike, organizacije i poslovanja. Važno je naglasiti da žene na FOI-ju ne čine samo brojke, već su aktivno uključene u projektne aktivnosti, međunarodnu suradnju te pružaju podršku studentima.

FOI_72.jpg

Povećanje postotka žena u ukupnom broju zaposlenih na FOI-ju, koje iznosi 59,6%, ukazuje na progresivno promicanje ženskih uloga u znanstveno-nastavnom okruženju. Nastavnice čine 55% nastavnog kadra, a FOI - vodi dekanica, prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa. Uz još dvije žene uključene u Upravu FOI-ja te 44 žene uključene u 23 aktivna projekta (među njima 9 voditeljica projekata), FOI postaje uzor u poticanju ženskog liderstva u STEM područjima i znanosti općenito. Sve veća ravnopravnost žena ogleda se i u Fakultetskom vijeću, koje ima ukupno 71 člana, a 36 članica su žene.

Zaključno, FOI je dinamično okruženje koje aktivno potiče, podržava i promiče ulogu žena u široj zajednici i postavlja temelje održive budućnosti gdje žene ne samo da sudjeluju u znanstvenim disciplinama, već i predvode put prema inovacijama, ravnopravnosti i održivom razvoju.