ELZEB Solari - jedno od najboljih rješenja za smanjenje računa za struju

Sponzorirani članak | 30.9.2024. u 18:30h | Objavljeno u Sponzorirano

U idealnim uvjetima, povrat ulaganja u solarnu elektranu može se očekivati već za tri do pet godina. U manje optimalnim uvjetima, povrat može trajati do osam godina, a nakon tog perioda, električna energija koju proizvodi sustav je praktički besplatna, čime se ostvaruju dugoročne uštede

Najava prestanka mjera sufinanciranja električne energije za domaćinstva može značiti znatan porast troškova električne energije za građane jer je samo u prvoj fazi najavljeno povećanje cijene struje od 10%, dok procjene o konačnom porastu cijena variraju, ali bez sufinanciranja, mogla bi za prosječno domaćinstvo porasti od 20% do 30% u odnosu na sadašnju cijenu, ovisno o tržišnim uvjetima, odnosno uvjetima na globalnom tržištu energije te budućim energetskim politikama Hrvatske, što znači osjetan pritisak na budžete domaćinstva, koji se mogu izbjeći samo prilagodbom potrošnje ili ulaganjem u energetski učinkovitija rješenja da bi se smanjili troškovi.

Ukazuje to Emil Zebec, direktor tvrtke Elzeb, koja je tijekom minulih godina isporučila i postavila solarne elektrane renomiranih proizvođača za skoro 800 domaćinstva te poslovnih subjekata i po tome je u vrhu, što su prepoznali i drugi, poput portala Financije.hr, koji je ovo poduzeće iz Dubrave Križovljanske uvrstio među 99 najuspješnijih poduzeća u Hrvatskoj.

- Solarne elektrane su jedno od najboljih rješenja za smanjenje računa za struju, posebno u zemljama poput Hrvatske, gdje postoji značajan broj sunčanih dana tijekom godine. Iako nisu jedino rješenje, solari pružaju dugoročnu stabilnost i neovisnost o volatilnim tržišnim cijenama energije, čineći ih izvrsnom opcijom za smanjenje troškova električne energije, ukazuje Zebec.

Kao vrstan znalac, ukratko objašnjava zašto su solarne elektrane najbolje rješenje za domaćinstva.

- Instalacijom solarnih panela domaćinstva postaju manje ovisna o cijenama električne energije koje rastu zbog globalnih faktora, kao što su povećanja cijena plina i nafte.

Sunčeva energija je besplatna, a troškovi održavanja solarnih sustava relativno su niski. Zbog toga imate dugoročnu uštedu. Iako inicijalna investicija u solarne elektrane može biti visoka, ona se vraća kroz dugoročne uštede. Struja proizvedena iz solarnih panela praktički je besplatna, nakon što se povrati početno ulaganje, u prosjeku 7-10 godina, ovisno o veličini sustava i potrošnji.

Nadalje, tu je i mogućnost prodaje viška energije. U mnogim zemljama pa i u Hrvatskoj, domaćinstva koja proizvode višak solarne energije mogu je prodavati nazad u mrežu, čime dodatno smanjuju svoje račune ili ostvaruju profit.

Na kraju, solari su i ekološki prihvatljivi. Solarne elektrane smanjuju emisije CO2, što ih čini ne samo financijski isplativima nego i održivima u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena, nabraja Zebec.

Da solarne elektrane uistinu štede, kako dodaje, domaćinstva odmah vide na računima.

Elzeb_1.jpg

- U idealnim uvjetima, domaćinstvo s dovoljno velikom solarnom elektranom moglo bi pokriti 70% do 100% svojih potreba za električnom energijom. To znači da bi računi za struju mogli pasti za 70-100%, ovisno o količini proizvedene energije i potrošnji. Za prosječno domaćinstvo, ako sustav pokriva sve potrebe, računi za struju mogu se potpuno eliminirati osim osnovnih troškova održavanja priključka na mrežu. U stvarnosti, smanjenje računa ovisi o nekoliko faktora. Prvo, veličina i efikasnost solarnog sustava, što znači što veći sustav imate, to veći dio svojih potreba možete pokriti. Nadalje, lokalni uvjeti, odnosno broj sunčanih sati godišnje i pozicija panela (nagib, orijentacija), ključni su za maksimalan učinak. Bitna je i potrošnja domaćinstva. Domaćinstva s većom potrošnjom mogu ostvariti veće uštede, no potrebni su veći solarni sustavi. Ukratko, solarne elektrane jesu najbolje dugoročno rješenje za smanjenje računa, s potencijalom smanjenja do gotovo 100% u optimalnim uvjetima, posebno uz državne poticaje i subvencije za obnovljive izvore energije, ukazuje Zebec.

Kako naglašava, svijest o dobrobitima solarnih elektrana u Hrvatskoj raste, no još uvijek postoji prostor za daljnji napredak jer još uvijek veliki broj građana nije dovoljno informiran o tome da se ugradnjom solarnih elektrana uveliko doprinosi očuvanju naše planete, smanjenju emisije stakleničkih plinova jer se koristi čistu i besplatna energija Sunca.

Elzeb_2.jpg

- Naše poduzeće posluje od 1993. godine, što znači da se već više od tri desetljeća bavimo tehnološkim inovacijama na području elektronike i elektrotehnike, a zadnjih deset godina smo veliki dio poslovanja usmjerili na ugradnju solara. Do sada smo izgradili više od 750 elektrana na privatne kuće kao i na poslovne prostore. Postavljamo kvalitetne marke Canadian Solar, Solvis i Trina Solar, dok od invertera uglavnom preporučujemo SolarEdge s optimizatorima, Huawei i SMA, ukazuje Zebec

Elzeb solarne elektrane u osnovi nudi “ključ u ruke”.

- Za svaki projekt izlazimo na teren, gdje na licu mjesta izvidimo situaciju, položaj krova i tako možemo klijentu savjetovati najbolje rješenje i preporučiti najefikasniji sistem solarne elektrane.

Nakon izrade projekta, u ime klijenta predajemo zahtjev za izdavanje suglasnosti. Nakon postavljanja elektrane i puštanja u pogon nudimo besplatan monitoring elektrane, gdje pratimo rad svih elektrana. Također svaki naš klijent dobiva besplatnu aplikaciju preko koje može pratiti sve parametre svoje elektrane, naglašava direktor Elzeba.

ELZEB

Dubrava Križovljanska

Varaždinska 38

Tel: +385 42 739 731.

Mob: +385 98 680 835

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Elzeb_6.jpg

Krov ne mora biti okrenut samo na jug

- Krov ne mora biti okrenut isključivo prema jugu, ali jug je generalno najbolja orijentacija za maksimalnu učinkovitost solarnih panela na sjevernoj hemisferi. Krov okrenut prema jugu omogućuje maksimalnu izloženost sunčevoj svjetlosti tijekom dana, što rezultira najvećom proizvodnjom energije. Idealno je da kut nagiba krova bude između 30° i 35°, što je optimalno za većinu područja u Hrvatskoj. Ako krov nije točno okrenut prema jugu, ali je orijentiran prema jugoistoku ili jugozapadu, solarni paneli će i dalje raditi vrlo efikasno, iako će proizvodnja energije biti blago smanjena – otprilike 5-10% niža nego kod potpuno južne orijentacije. Ove orijentacije i dalje hvataju značajnu količinu sunčeve svjetlosti tijekom dana, posebno u jutarnjim ili poslijepodnevnim satima. Krovovi okrenuti prema istoku ili zapadu mogu također biti učinkoviti, iako će proizvodnja energije biti oko 15-20% manja u odnosu na južnu orijentaciju. Istočna orijentacija daje više energije ujutro, dok zapadna daje više u poslijepodnevnim satima. Krov okrenut prema sjeveru na sjevernoj hemisferi nije idealan jer dobiva vrlo malo izravnog sunčevog svjetla. Ako krov nije idealno orijentiran, sustavi s optimizatorima mogu pomoći u maksimiziranju proizvodnje energije jer omogućuju svakom panelu da radi neovisno o drugima, čime se smanjuje negativni učinak loše orijentacije ili sjene - objašnjava Zebec.

Elzeb_3.jpg

Što utječe na povrat ulaganja

Ulaganje u solarnu elektranu obično se vraća kroz šest do osam godina, ali vrijeme povrata može varirati ovisno o nekoliko ključnih faktora.

Veličina i cijena sustava - Manji sustavi (npr. 3-5 kW) su jeftiniji za instalaciju, ali će pokriti manji dio potreba za električnom energijom. Veći sustavi (npr. 6-10 kW) omogućuju veću proizvodnju energije, ali su inicijalno skuplji. Prosječna cijena instalacije solarne elektrane kreće se između 5.000 i 12.000 eura za domaćinstva, ovisno o veličini sustava i korištenoj tehnologiji. Ulaganje u veće sustave obično se brže vraća zbog većih ušteda na računima.

Potrošnja domaćinstva - Što je veća potrošnja električne energije, to se brže vraća ulaganje. Ako solarna elektrana može pokriti većinu potreba domaćinstva, povrat investicije bit će brži.

Državne subvencije i poticaji – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nudi subvencije i poticaje za instalaciju solarnih elektrana, čime se smanjuje početno ulaganje i ubrzava povrat. Subvencije smanjuju troškove instalacije za 50%, što značajno skraćuje vrijeme povrata ulaganja.

Prodaja viška energije - Ako sustav proizvodi više energije nego što domaćinstvo troši, višak se može prodavati nazad u mrežu po ugovorenim tarifama, čime se dodatno ubrzava povrat investicije

Cijene električne energije - Rast cijena električne energije ubrzava povrat ulaganja jer se uštede povećavaju s rastom tržišne cijene energije. Ako cijene struje značajno rastu, domaćinstvo koje koristi solarnu energiju osjetit će manje financijske posljedice.

6. Lokacija i sunčeva energija - Područja s više sunčanih sati (južna Hrvatska, npr. Dalmacija) omogućuju brži povrat jer se proizvodi više energije, dok će povrat u sjevernijim dijelovima Hrvatske možda biti nešto sporiji.

Solari na balkonima

Solari na balkonima, točnije na njihovim ogradama, su hit u Njemačkoj. Solarni paneli na balkonima još nisu regulirani zakonom kao u Njemačkoj, gdje su već postali standard, iako interes za njih raste. Uz podršku države i rastuću svijest o važnosti održivosti, očekuje se da će njihova primjena u Hrvatskoj u budućnosti značajno rasti, ukazuje Zebec.

Elzeb_7.jpg

Označeno u