Doživite Ptuj u društvu lokalnih turističkih vodiča

vv | 9.10.2024. u 19:00h | Objavljeno u Sponzorirano
Na svakom koraku je kroz nastariji slovenski grad Ptuj prisutna bogata povijest i moćno naslijeđe. Među prepoznatljivim turističkim pričama ističe se Ptujski grad s bogatim zbirkama Pokrajinskog muzeja Ptuj-Ormož, Ptujska klet, najstariji slovenski vinski podrum, Terme Ptuj sa svojom zdravstvenom termalnom vodom i wellness tretmanima kao i tradicionalno Kurentovanje. Turističku ponudu dodatno obogaćuju galerije, restorani s vrhunskom kulinarskom ponudom, vinoteke s odličnim vinima kao i brojni festivali te događaji koji pozivaju posjetitelje kroz cijelu godinu.

Ptujska_veduta_Albin_Bezjak_2022_low_resolution_1.jpg

Uvijek očaravajući pogled na Ptujski reljef. Foto: Albin Bezjak

Istražite Ptuj u društvu iskusnih vodiča koji sa svojim bogatim znanjem i uključenošću u lokalnoj sredini omogućuju posjetiteljima autentičan i živopisan pogled u mjesto i njegove priče. Vodičke ture, osim što začinjuju iskustvo, pomažu u boljem razumijevanju bogate povijesti i nasljeđa najstarijeg slovenskog grada.

Panorama_Luka_Puksic_PMPO.JPG

Ostavština moćnog rimskog carstva u Ptuju je vidljiva i dan danas. Foto: Luka Pukšič

Arheološki park Poetovio predstavlja bogatu ostavštinu antičkog Ptuja, najvećeg rimskog naselja na slovenskom tlu. Vodički doživljaj Istraži Arheološki park Poetovio – doživi vrijeme Rimljana posjetiteljima omogućuje uvid u arheološka nalazišta, muzejske izloške i eksponate, kao što su Arheološko nalazište Panorama, Orfejov spomenik, kopija reljefa boga Sola i kip cezara Trajana, po kojem je grad dobio ime u rimskom razdoblju COLONIA ULPIA TRAIANA POETOVIO. Putovanje kroz rimsku povijest završava s degustacijom mulsuma, rimskog vina s biljem koje nudi autentičan uvid u život antičkih Rimljana.

Mestni_Vrh_IZBOR_DJI_0187_Stanko_Kozel_2022_low_res_7.jpg

Nove biciklističke rute po gradu i okolici su odlična prilika za istraživanje. Foto: Stanko Kozel

Jesenska priroda nudi nevjerojatnu kulisu za aktivnosti na otvorenom, među kojima se ističu biciklistička iskustva. Prošle godine su u Ptuju razvili 8 novih biciklističkih ruta. Idilično prirodno okruženje uz rijeku Dravu je odlična kulisa za raznovrsna biciklističke doživljaje za rekreativce koji uživaju u prekrasnim pogledima, a brdovite Slovenske gorice i Haloze će biti izazaov svima koji uživaju u svladavanju uzbrdica. Bicikliranje Na Mestni Vrh s biciklom u pratnji turističkog vodiča omogućuje vam, ne samo divne poglede na grad, već i putovanje po postajama na kojima možete kušati lokalna vina i kulinarsku ponudu. Po putu, posjetitelji mogu upoznati brojne zanimljivosti kao što su rimski kamp, vinogradski muzej, željeznički park i druge znamenitosti kulturne ostavštine.

Ptujska_klet_IZBOR_DJI_0187_Stanko_Kozel_2022_low_res_9.jpg

Ptujske podrume krasi izvanredna i vrhunska vina, među ostalim, i najstarije slovensko vino iz 1917. godine (Zlata trta). Foto: Stanko Kozel

Ljubitelji vina, tradicije, povijesti i kuhinje će biti oduševljeni bogatim iskustvom Putovanja po gradu tisućljetne vinske kulture. U društvu lokalnih turističkih vodiča, posjetitelji otkrivaju vinske priče najstarijeg slovenskog grada. Doživljaj počinje s kušanjem vina u mračnim tunelima ispod Ptujskog grada gdje upoznavaju početke vinske kulture Kelta i hedonističnih Rimljana, podrumsku tradiciju redovnika srednjovjekovnog mjesta Pettau, buružujske vinske trgovce iz perioda secesije te današnji Ptuj. Vrhunac doživljaja je otrkivanje tajni najstarijeg slovenskog vinskog podruma. Posjetitelji mogu svoje putovanje produljiti s gurmanskim uživanjem na obližnjem posjedu odabranog vinogradara gdje se kulinarska i vinska ostavština isprepliću u nezaboravno iskustvo.

Kurentova_hisa-Kurent_house_2023_Stanko_Kozel_32.jpg

Posjet Kurentove kuće je odlična prilika za dublji uvid u tradiciju karnevalskog lika kurenta i Kurentovanja.  Foto Stanko Kozel

Mnogi Ptuj povezuju s fašnicima i tradicionalnim Kurentovanjem. Obilazak fašnika s Ptujskega polja su od 2017. godine upisani na UNESCO Reprezentativni popis nematerijalne kulturne ostavštine čovječanstva. Doživljaj Probudi kurenta u sebi nudi nezaboravno iskustvo gdje se isprepliće mistika i tradicija. Posjetitelji se na mjestu bogate kulturne ostavštine detaljnije upoznavaju s popularnim karnevalskim likom kurenta te njegovom misijom i tradicijom koja se prenosi iz roda u rod. Unutar organiziranog obilaska Kurentove kuće u kojem se nalazi digitaliziran prikaz ceremonije, može se doživjeti razvoj lika i njegove tradicije kroz vrijeme. Iskustvo se nastavlja s ukusnom 'Kurentovom gozbom' u tradicionalnoj gostionici koja uključuje karnevalsku kuhinju. Nakon toga se posjetitelji zapućuju u seoski kraj, u srce zemlje kurentov gdje upoznavaju tradicionalne popratne likove kurenta i majstore koji izrađuju fašničke maske. Dobrodošli na 65. Kurentovanje, koje će se održati između 22. veljače i 4. ožujka 2025.

Preostale ptujske doživljaje možete pronaći na www.visitptuj.eu

#ifeelsLOVEnia #myway

ifeelslovenia-logo-400.jpg Logotip_SLO.jpg

Označeno u