Dan Općine Bednja: Brojni projekti idu dalje!

Varaždinske vijesti | 13.5.2020. u 11:37h | Objavljeno u Sponzorirano

- U danima smo svibnja, najljepšeg proljetnog mjeseca, kad se žitelji Bednje i iseljeni mještani okupljaju kako bismo obilježili Dan općine i Židorovo te kako bismo tu priliku iskoristili za druženje, prisjećanje na sve što je učinjeno zadnjih godinu dana, ali i za najavu budućih aktivnosti i planova… Na žalost, sve to lijepo ove ćemo godine morati odgoditi za neka bolja i zdravija vremena, a sve zbog aktualne epidemijske situacije. Unatoč poteškoćama u ovim novim uvjetima rada Općina Bednja većinu svojih planiranih projekata nastavlja provoditi gotovo bez zastoja – ističe načelnik Općine Bednja Damir Poljak
u svom obraćanju mještanima povodom najsvečanijeg dana u Bednji predstavljujući najvažnije rezultate rada općinske uprave i realizirane projekte u proteklih godinu dana. Iza aktualne općinske vlasti je ukupno tri godine mandata, a prema analizama dosad je ostvareno više od 90 % projekata iz predizbornog programa.

Od jeseni u novi vrtić

- Vjerujem da smo brojnim projektima na komunalnom, infrastrukturnom, prometnom i društvenom planom uspjeli pokrenuti razvitak cijelog općinskog područja i učiniti značajan iskorak prema boljoj kvaliteti života bednjanskoga čovjeka. Nadam se da smo time ispunili barem dio očekivanja mještana te da su rezultati našeg rada vidljivi na brojnim novoasfaltiranim cestama, urbanom uređenju Bednje, modernizaciji društvene infrastrukture, većoj kvaliteti društvenog i kulturnog života, javnoj rasvjeti, kao i novom pristupu našoj najranjivijoj populaciji, a to su stari, bolesni i nemoćni – ističe načelnik.

Osim za najstarije, općina je ove godine privela završetku projekt namijenjen i najmlađim žiteljima općine koji su dobili Dječji vrtić u potpuno novom ruhu. Ovaj je “krunski” projekt općine u završnoj fazi te će se prva generaciju djece u novi vrtić moći upisati već najesen. S dječjim vrtićem Bednja će zasigurno dobiti ustanovu ključnu za demografsku obnovu ovoga kraja i za ostanak mladih obitelji u zavičaju.
Općina je pokrenula i stambeno zbrinjavanje mladih, kroz anketiranje mladih o interesu za kupnju stana u višestambenoj zgradi te o priključenju na plinsku mrežu. Povećano je i sufinanciranje smještaja za djecu s područja općine, koja pohađaju vrtiće u drugim sredinama, s 300 na 500 kuna mjesečno.

Veliku pozornost općinska uprava pridaje uređenju komunalne i prometne infrastrukture. U najvećem fokusu građana uvijek su pitanja oko modernizacije nerazvrstanih cesta, što je i razumljivo s obzirom na to da je kvalitetna prometnica do doma jedan od glavnih uvjeta ostanka u rodnome kraju.

- Asfalt na ceste stiže i ove godine, uz znatnu financijsku podršku državnih ministarstava. U zadnjih desetak dana iz dva ministarstva potvrđene su potpore za asfaltiranje cesta u ukupnom iznosu većem od 868.000 kuna. Među velikim projektima višemilijunske vrijednosti predstoji nam i gradnja sanitarne kanalizacije, za što su također osigurana nacionalna sredstva – poručuje načelnik, a u očekuju se i već
najavljene potpore za daljnju sanaciju klizišta. Među ostale projekte ubraja se uređenje vodotoka na cijelom općinskom području, obnova grobnih kuća na grobljima u Bednji, Cvetlinu i Vrbnu, dok je oko groblja u Cvetlinu postavljena ograda.

Društveno-kulturni život

Značajni pomaci napravljeni su i na društveno-kulturnom planu, kao što je rekonstrukcija zapuštenog vatrogasnog doma u Bednji u moderan centar za kulturu. Time su Bednjanci dobili sjajan, novi prostor za društvena okupljanja i organizaciju raznih manifestacija kulturnog, zdravstvenog, pedagoškog i zabavnog karaktera. I u Vrbnu je počela gradnja vatrogasnog doma koji će biti centar društvenog života stanovnika i udruga vrbljanskoga kraja.

- Iz državnih smo izvora povukli sredstva za izradu projekta prenamjene derutne kinodvorane u višenamjenski kulturni centar, a završena je i energetska obnova krovišta općinske zgrade, koja sada daje i svoj estetski prilog urbanom uređenju centra Bednje. Započela je gradnja mini sportske dvorane u Pleši koja će biti mjesto sportskih okupljanja djece, mladih i mještana cijelog kraja – navodi načelnik dodajući da je u završnoj fazi i projekt postavljanja Wi-Fi mreže, s besplatnim pristupom na području naselja, a koji se financira EU sredstvima.

Također je prijavljen projekt širokopojasnog interneta te se čeka odobrenje sredstava. Znatna su sredstva uložena u uređenje središnjeg Trga sv. Marije, koji je dobio urbani „štih“ i postao mjesto pogodno za druženja građana i održavanje manifestacija na otvorenom. Općina potiče razvoj turizma, za što dobiva brojna priznanja i nagrade, a društveni život Bednje obogaćen je novim manifestacijama kao što su Ljeto u Trakošćanu i Advent u Trakošćanu.

Općina je okrenuta i novim tehnologijama pa je tako realiziran projekt kojim se Bednja putem aplikacije eInfomudul predstavila kao “smart općina”. S posebnim ponosom u Bednji ističu gradnju Spomen parka poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Mjesto je to na kome i Bednja s posebnim pijetetom odaje počast onima koji su najzaslužniji za suvremenu i slobodnu Hrvatsku. Općina redovito podržava rad svih KUD-ova i sportskih udruga, a uključuje se i u obilježavanje vjerskih blagdana, brojnih manifestacija, te odavanja počasti poginulim braniteljima.

- Uz građane Bednje, imamo mnogo suradnika koji prepoznaju naše specifičnosti i uvijek nam pomažu u ostvarenju planova. U tom kontekstu posebno zahvaljujem saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Josipu Križaniću, kao i državnom tajniku Ministarstva obrane Zdravku Jakopu. Vjerujemo da ćemo u preostaloj godini mandata realizirati sve planove, ali i više od toga – poručuje načelnik uz zahvalu svim vijećnicima i čestitku mještanima povodom Dana općine Bednja.

Gerontološki centar za dnevni boravak starijih

Kroz projekt “Zaželi” zaposleno je 14 gerontodomaćica koje se brinu o 70-ak najstarijih i najnemoćnijih sugrađana. Projekt se pokazao jako korisnim pa su u Općini prijavili i nastavak programa kroz projekt “Zaželi II”. Također se čekaju rezultati natječaja na koji je prijavljen projekt izgradnje Gerontološkog centra, vrijednog 13 milijuna kuna, a koji bi se gradio na lokaciji iza Doma zdravlja. Riječ je o objektu na dva kata namijenjen dnevnom boravku za 40 starijih osoba, a u kojem bi volontirale gerontodomaćice. Za potrebe starijih osoba i sad se organiziraju kreativne radionice, društvene igre, kulturni sadržaji, rad
na računalu, predavanja o zdravlju, mjerenje tlaka i šećera u krvi.

Svim tim pokazujemo ne samo poštovanje prema našim djedovima, bakama i roditeljima, već i konkretnu brigu i zahvalnost kojom im dajemo do znanja da oni nisu tek na riječima „zlatna dob“, već ljudi s iskustvom koji su stvarali Bednju i od kojih mnogo možemo naučiti – poručuje načelnik Poljak.