BELAJ Obiteljska tvrtka za izradu ključeva i reklama ove godine obilježava 50 godina uspješnog poslovanja

vv | 29.10.2022. u 14:06h | Objavljeno u Sponzorirano
Osim što ove godine obilježavaju 50 godina poduzetništva, bračni par Mladen i Đurđa Belaj slave i svoj zlatni bračni pir. Iako su posao već prenijeli na drugu generaciju, kćerku Petru, gospodin Mladen još je uvijek aktivan u svojoj tvrtci, a mladim poduzetnicima poručuje da ustraju u onome što rade.

U obiteljskoj tvrtci Belaj ove se godine obilježavaju dva velika jubileja, jedan privatni, a drugi poslovni. Bračni par Mladen i Đurđa Belaj ove godine slave svoj zlatni bračni pir, ali i 50 godina poduzetništva. Iz onoga što su nam ispričali proizlazi da su oba jubileja usko povezana jer su zapravo zajedničkim snagama sve ove godine vodili i posao i podizali obitelj.

Upoznali su se 1971. godine, a sljedeće su se godine vjenčali i gospodin Mladen je otvorio elektro obrt. Posla je tada bilo puno, ali su se nakon nekog vremena odlučili preusmjeriti djelatnost na brusionu i izradu ključeva, kako bi lakše uskladili posao i privatni život, govori nam gospođa Đurđa. Iako su sada oboje u mirovini, gospodin Mladen je i dalje aktivan u svojoj tvrtci, a osvrčući se na svoj dugogodišnji radni vijek kaže “da mu je bilo naporno, ali jako lijepo”.

Suvremene tehnologije

Osim izrade cilindričnih ključeva, u Belaju su se vremenom specijalizirali i za kopiranje autoključeva. Prateći suvremene tehnologije danas su u Varaždinu među rijetkim bravarskim radionicama koje imaju toliko velike mogućnosti kopiranja kodiranih autoključeva. Kroz njihovu su radionicu, kažu, tijekom svoga strukovnog obrazovanja prošle brojne generacije mladih, od kojih su neki kasnije ostali raditi kod njih te potom otvorili i vlastite obrte. Kad ga pitamo što bi preporučio mladima koji žele pokrenuti vlastiti posao, kaže da im je za to potrebno “puno snage, volje i energije”.

- Dug je to put koji nikad ne prestaje. Trebaju biti spremni puno raditi - govori gospodin Mladen, a gospođa Đurđa na to dodaje da je uvijek lakše uspjeti u paru, kad se radi udvoje. Od 1993. godine, temeljem dotadašnje obrtničke tradicije, nastavljaju poslovati kao tvrtka, ali dodaju i novu uslugu izdrade reklama na inicijativu sina Mladena informatičara, koji je također neko vrijeme sudjelovao u radu tvrtke. Nakon završenog fakulteta dizajna njihovu se timu pridružuje i kćer Petra, koja je prije nekoliko godina i preuzela vođenje tvrtke.

Zaposlenici dio obitelji

Usluga izrade reklama odgovor je na potrebe i zahtjeve tržišta te su znatna sredstva uložili u suvremenu opremu koja omogućuje izradu reklamnih panoa, oslikavanje vozila, digitalni tisak i lasersko graviranje te slične usluge. Osim kćerke Petre, u firmi je zaposleno još dvoje djelatnika, od kojih Robert radi kao grafičar, a Igor izrađuje ključeve. Robert je u firmi već 30-ak godina tako da su i zaposlenici već dio obitelji, govore Belaji, ističući da svih ovih godina u firmi nikad nije kasnila plaća, a svi su računi i obveze uvijek na vrijeme bili podmireni.

- Učeći od roditelja, nadam se uspješnom daljnjem poslovanju i razvoju firme. U bližoj budućnosti u planu je proširenje poslovanja i poboljšanje internet prodaje, koju također nudimo svojim klijentima - ističe Petra Belaj.

Usluge tvrtke Belaj

Tvrtka je orijentirana na uslužno-proizvodne djelatnosti, a svaki je proizvod vrlo personaliziran i izrađen prema zahtjevima stranke. Tvrtka se grana na tri osnovne djelatnosti: reklame, izradu ključeva i brusionicu reznih alata.

Odjel reklama uz pomoć suvremene tehnologije bavi se izradom reklamnih panoa, oslikavanjem vozila kao i digitalnim tiskom od vizit-karti do velikih reklamnih panoa. Iz široke lepeze ponude ističu izradu štambilja, diploma i zahvalnica, kućnih brojeva te usluge CNC i laserskog graviranja.

Odjel za izradu ključeva bavi se kopiranjem svih vrsta cilindričnih i Wertheim ključeva, autoključeva te velikim mogućnostima u kopiranju kodiranih autoključeva. Iz novije ponude izdvajaju i mogućnost zamjene kućišta za autoključeve.

Odjel za brušenje reznih alata bavi se brušenjem noževa, škara, sjekira i drugog sličnog reznog alata te strojnim brušenjem raznih pila za željezo i drvo, noževa i pločica za mesoreznice i drugo.