AZALEJA Ljupki cvjetni grm uklopit će se u svaki interijer i unijeti u njega toplinu i radost boja

VVM | 12.2.2023. u 16:00h | Objavljeno u Sponzorirano
Ljekarne VŽŽ

Među predivne proljetne prizore svakako spada azaleja u cvatu. Cvjetovi te biljke dolaze u nekoliko boja pa za svoj dom možete odabrati onu koja će se najbolje uklopiti u vaš eksterijer ili interijer jer, osim što se uzgaja u vrtovima, azaleja može biti i sobna biljka.

Azaleje su cvjetni grmovi koji cvjetaju u proljeće, u travnju i svibnju, i to najčešće tijekom nekoliko tjedana. Otporne su na sjenu, preferiraju život blizu ili ispod drveća. Cvjetovi joj dolaze u nekoliko boja pa za svoj dom možete odabrati onu koja će se najbolje uklopiti u vaš ekstrerijer ili interijer jer osim što se uzgaja u vrtovima, azaleja može biti i sobna biljka.

Lepeza boja

Pripadaju cvjetnim grmovima u rodu rododendrona (Rhododendron), a dio su porodice vrijesova ili vrjesovki (Ericaceae). Latinski naziv potječe od riječi azaleo što u prijevodu znači suh, a aludira na njezino prirodno stanište. U prirodi postoji oko 350 predstavnika azaleja, ali se uzgajaju samo dvije vrste. Biljka vuče podrijetlo s nekoliko kontinenata uključujući Aziju, Europu i Sjevernu Ameriku. Kao ukrasne biljke sade se u jugoistočnom SAD-u, južnoj Aziji i dijelovima jugozapadne Europe. Najčešća podjela biljke je na zimzelene i listopadne. Svaki trud u uložen u azaleju ona će nagraditi predivnim cvjetovima koji mogu biti ružičasti, bijeli, crveni, boje breskve ili lavande, a ima ih i višebojnih. Ovaj dekorativni cvjetni grm ima sjajne, ovalne, tamnozelene listove. Može narasti u visinu i širinu oko 45 cm. Uz jaku svjetlost i temperature koje joj odgovaraju, može cvjetati tri do četiri tjedna.

Biljka je podrijetlom iz Azije te unosi boju i radost u svaki dom, no pritom treba znati nekoliko trikova. Prvi korak jest odabir pravoga grma, odnosno vrste namijenjene za boravak u zatvorenom. Kupite biljku kojoj je samo nekoliko pupova otvoreno. Na taj način moći ćete duže uživati u prvom cvatu.

ipiccy_image_1.jpg

Hladno i vlažno

U svom prirodnom okruženju azaleja živi u blizini ili podno visokog drveća. Obično sporo raste i najbolje uspijeva u dobro dreniranom i kiselom tlu, Ph vrijednosti 4,5 - 6,0. Uspijeva na hladnim mjestima, do kojih ne dopire izravna sunčeva svjetlost. I kao sobna biljka najbolje uspijeva na hladnijim temperaturama koje se kreću od 10 do 18 Celzijevih stupnjeva, a za vrijeme cvatnje 8°C (azaleja će duže cvjetati što je hladnije). Te hladnije temperature pomažu i da cvjetanje duže traje. Kako bi formirala nove pupoljke treba ju redovno orezivati.

Azaleji odgovara dobro osvijetljeno mjesto, ali bez izravnog sunca. Što se tiče vlažnosti, nikad ne smijete dopustiti da se biljka osuši do kraja. Neka zemlja uvijek bude vlažna, ali ne i previše natopljena. Svako jutro ju je potrebno zalijevati i prskati. Treba paziti da ne dođe do stagnacije vode u posudi jer to može biti štetno za biljku. Potrebno je prilikom zalijevanja koristiti kišnicu ili dobro staloženu vodu iz slavine. U jesen se zalijevanje smanjuje, a prskanje se provodi izuzetno rijetko. Biljku nemojte gnojiti dok cvatnja ne završi.

  • Dravska ulica 70, 40000 Cakovec, Strahoninec - Poleve
  • +385 (0)95 815 5258
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.vrtlarija-vijenac.hr