Arboretum Opeka: Stalna edukacija nužna

VV | 28.9.2022. u 12:07h | Objavljeno u Sponzorirano

Srednja škola Arboretum Opeka nastavlja s aktivnostima u sklopu projekta Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka. Provode se aktivnosti na uspostavi organizacije rada i razvoja Centra te su u proteklom razdoblju održani okrugli stolovi s komorama, srednjim školama i fakultetima, učilištima i veleučilištima u svrhu uspostave suradnje. Tako se započelo i s izradom strategije razvoja Regionalnog centra kompetentnosti i u tu svrhu radi se analiza tržišta rada.

Izrađen priručnik

- Završena je izrada modela praćenja učenika po završetku redovitog srednjoškolskog obrazovanja i drugih polaznika programa Regionalnog centra kompetentnosti s priručnikom za njegovu provedbu. Razvijena metodologija obuhvaća preduvjete za praćenje, dinamiku praćenja za redovne učenike i polaznike obrazovanja odraslih, instrument praćenja za redovne učenike i za polaznike obrazovanja odraslih te upute za interpretaciju rezultata. Metodologija obuhvaća i model motiviranja maturanata za angažman na aktivnostima škole po završetku školovanja, primarno kroz pružanje povratnih informacija o zadovoljstvu pohađanim programom te preporuka za poboljšanja - ističu u Srednjoj školi Arboretum Opeka.

Također, započele su aktivnosti i na razvoju mehanizma osiguranja kvalitete, odnosno razvoj kriterija kvalitete i instrumenata samovrednovanja koji će obuhvatiti i implementaciju te strateško planiranje.

- U narednom razdoblju započet ćemo i sa studijskim posjetima drugim centrima na europskoj razini, a među prvim centrima koje ćemo posjetiti su oni u Italiji i Nizozemskoj. Cilj je da upoznamo način njihovog rada i organizacije - najavljuju iz Srednje škole Arboretum Opeka.

Stalno usavršavanje

Nastavnici kontinuirano sudjeluju na stručnim usavršavanjima u sklopu projekta iz područja poljoprivrede, a započeli smo i sa studijskim posjetima. Radne skupine završile su izradu programa stručnih usavršavanja za nastavnike poljoprivredne struke, za stručne suradnike, ravnatelje, nastavnike za rad s djecom i učenicima s teškoćama te mentore zaposlene kod poslodavaca iz područja didaktike i metodike za rad s djecom i učenicima s teškoćama.

- Program stručnog usavršavanja za mentore zaposlene kod poslodavaca započinje ove godine krajem studenog, a prijave za kandidate su otvorene od 16. rujna. Strukovno obrazovanje temelji se na poučavanju temeljenom na radu. U podsektoru poljoprivrede nema posebne edukacije za mentore zaposlene kod poslodavaca koji će primiti učenike i voditi ih kroz proces stjecanja praktičnih vještina. Stoga je ovaj program potreban kao bi se mentori stručno usavršili iz područja didaktike i metodike jer u svom formalnom obrazovanju u poljoprivrednoj struci nisu stekli znanja iz područja: pedagoške dokumentacije, metoda rada u praktičnoj nastavi i stručnoj praksi, vrednovanju djece i učenika s teškoćama, zatim komunikaciji i vrstama podrške učenicima na praktičnoj nastavi. Stručna znanja stečena ovim usavršavanjem unaprijedit će kvalitetu rada mentora u poljoprivrednim poduzećima/gospodarstvima kako bi uspješno radili s djecom i učenicima s teškoćama na praktičnoj nastavi ili stručnoj praksi.

Promocija zanimanja

U sklopu aktivnosti projekta.Promocija strukovnih zanimanja i rada Regionalnog centra kompetentnosti nastavljene su aktivnosti promocije po osnovnim školama na području četiri županije: Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, a započelo se i s pripremama za održavanje radionica u Regionalnom centru kompetentnosti i po osnovnim školama kako bi se učenicima približila poljoprivredna zanimanja.

U sklopu projekta razvijaju se novi programi redovnog strukovnog obrazovanja za tehničara proizvođača u hortikulturi, pomoćnog vrtlara te proizvođača cvijeća za koje se trenutno izrađuju standardi zanimanja, a za fitomedicinskog tehničara – specijalistu Srednja škola Arboretum Opeka još čeka odobrenje Ministarstva rada.

Prvi poljoprivredni sajam

Agrofest Srednja škola Arboretum Opeka 7. i 8. listopada organizira prvi poljoprivredni sajam Agrofest. Sajam se održava u svrhu promocije strukovnih zanimanja i rada Regionalnog centra kompetentnosti te povezivanja poslodavaca i polaznika. U sklopu sajma održat će se radionice za potencijalne polaznike obrazovanja odraslih, okrugli stolovi na različite teme, profesionalno usmjeravanje učenika, predstavljanje novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako se uzgaja ljekovito bilje, a kako se radi aranžman?

Osim programa za redovno strukovno obrazovanje, u Srednjoj školi Arboretum Opeka razvijeni su djelomični standardi kvalifikacija za zanimanja: proizvođač ratarskih kultura i dizajner cvjetnih kreacija, koji će biti namijenjeni odraslim polaznicima.

- Još čekamo odobrenje Ministarstva rada za program obrazovanja odraslih za radnika u apiterapiji i apiturizmu - istaknuli su u Srednjoj školi Arboretum Opeka.

Škola je također izradila niz programa za odrasle u trajanju od 4 do 20 sati (tečajevi i radionice) na različite teme, a provodit će se u budućem Regionalnom centru kompetentnosti. Tako su pripremljeni tečajevi: Održivo vrtlarenje, Uzgoj ljekovitog bilja i Podizanje voćnjaka.

Također, svi željni dodatnog obrazovanja mogu sudjelovati u radionicama: Podizanje jagodnjaka, Izrada adventskog vjenčića, Izrada aranžmana – aranžiraj i recikliraj, Uređenje cvjetnih gredica, Cvjetni aranžman povodom dana Svih svetih, Pokloni za Valentinovo, Uskrs u našem domu, Poklon majci, Cvjetna slika, Trajni aranžmani, Cvjetni nakit, Cvjetna haljina i Parametri fizikalno kemijske kakvoće vina, upoznavanje s manama i bolestima vina.

Označeno u