55. Međunarodni sajam AGRA u Gornjoj Radgoni

Sponzorirani članak | 25.7.2017. u 19:38h | Objavljeno u Sponzorirano

55. Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA 2017. održat će se od 26. do 31. kolovoza 2017. godine u Gornjoj Radgoni, Slovenija.

Najveći i najvažniji poljoprivredno prehrambeni sajam u Srednjoj Europi i ovog će puta posjetiteljima ponuditi brojne izložbene novosti iz područja poljoprivrede i prehrane, s atraktivnim izložbama domaćih životinja. Od subote 26. do četvrtka 31. kolovoza u Gornjoj Radgoni pod sloganom „Tradicionalno svjež“ predstavit će preko 1.700 izlagača iz 30 država. Država partner ovogodišnjeg sajma je Kina.

Osim spomenutih događaja, AGRA predstavlja vodeće svjetske brandove u području poljoprivredne i šumske mehanizacije, novosti na području opreme i sredstava za preradu ekološki prihvatljivih proizvoda te vrhunske prehrambene proizvode, hranu, vina kako one iz slovenske prehrambene industrije tako i iz seljačkih domaćinstava. Na sajamskim prostorima bit će i savjetovanja, stručnih događanja te izložbi. Posebnu živost daje pak izložba autohtonih domaćih životinja, goveda, konja, svinja i stoke sitnog zuba. Predstavit će se i pčelarstvo, male životinje kao i ribe u ribnjaku.

STRUČNI PROGRAM I TEMATSKI DANI

SUBOTA, 26. 8. - dan Pomurja, dan orača
NEDJELJA, 27. 8. - dan pčelara, dan šumara i šuma, dan seoske omladine, dan poljoprivredne tehnike
PONEDJELJAK, 28. 8. - dan prehrane, dan uzgajivača goveda, dan veterinara, dan pokrajine Raba, dan sjemenara, dan Vojvodine, dan Zagrebačke županije
UTORAK, 29. 8. - dan vinogradara i vinara, dan voćara, dan poljoprivredno šumarske komore, dan uzgajivača konja, dan poljoprivredno turističkih gospodarstava
SRIJEDA, 30. 8. - dan slovenskih zadrugara, dan uzgajivača svinja, dan poljoprivredno prehrambenog školstva, dan uzgajivača stoke sitnog zuba, dan austrijske Štajerske
ČETVRTAK, 31. 8. - dan prirodnih parkova, dan ekološke poljoprivrede, dan proizvođača povrća, dan sajamskih vrtova

Najvažniji događaj bit će susret skupine država Srednje i istočne Europe s predstavnicima Kine 16+1. Važan zadatak mehanizma kojeg na području šumarstva vodi upravo Slovenija, je poticanje održivog i višenamjenskog upravljanja šumskim bogatstvom, razvoj zelenog gospodarstva i ekološke kulture, na što će biti stavljeni glavni naglasci u stručnom i sajamskom programu. Posebna pažnja sajma AGRA bit će usmjerena godini održivog razvoja turizma, hrani iz naše blizine, održivoj poljoprivredi i gospodarenju s šumama, te poljoprivrednoj mehanizaciji za visoko učinkovitu i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Država partner ovogodišnjeg sajma je Kina, a s državnim ili pokrajinskim izložbama predstavit će se brojne druge države i regije. Osim spomenutih događaja, AGRA predstavlja vodeće svjetske brandove u području poljoprivredne i šumske mehanizacije, novosti na području opreme i sredstava za preradu ekološki prihvatljivih proizvoda te vrhunske prehrambene proizvode, jela, vina i produkte slovenske prehrambene industrije kao i proizvode iz dopunskih djelatnosti seljačkih domaćinstava.

Na sajamskim prostorima, s izložbama, savjetovanjima i stručnim događanjima predstaviti će se najvažnije državne, komorske, gospodarske i stručne institucije. Sajmu će posebnu živost dati predstavljanja autohtonih domaćih životinja; goveda, konja, prasadi i stoke sitnog zuba, a što će se odvijati na prostorima staja i u manježi. Uz to, predstavit će se i grupacija pčelarstva, malih životinja kao i riba u ribnjaku.

Organizirat će se i zanimljive radionice i vođeni pregledi na središnjem sajamskom vrtu, na permakulturnom i pokusnom vrtu kao i u trajnim nasadima hmelja, slovenskog izbora trsova, starih sorti jabuka i u šumsko – parkovnom nasadu. AGRU će pratiti jaki stručni skupovi, važna poslovna druženja, grupacijski poslovni susreti, tržnice, degustacije, natjecanja i zabavna događanje.

TEŽIŠTA

Težišta sajma AGRA su: Međunarodna godina održivog turizma za razvoj, susret skupine država Srednje i istočne Europe sa Kinom 16 + 1 , hrana iz naše blizine, održiva poljoprivreda i gospodarenje šumama te poljoprivredna mehanizacija za visoko učinkovitu i održivu poljoprivredu.

16 + 1

Sajam AGRA obilježiti će sajamski nastup sudjelujućih država kroz koordinacijski mehanizam između Narodne Republike Kine i država Srednje i Istočne Europe (16 + 1) - APAC – Udruženje za promociju poljoprivrednog sudjelovanja između Kine i država CEEC. Koordinacijski mehanizam veže se na područje poljoprivrede i prehrane. Sve članice ove asocijacije predstavit će se na sajmu AGRA 2017, a to su; Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija i Slovačka.

Slovenija kao predsjedavajuća skupine 16 + 1 za područje šumarstva, ove godine je domaćin 12. poljoprivredno-trgovačkog foruma među N.R. Kinom i državama Srednje i Istočne Europe. To će biti jedan od najvažnijih događaja u Sloveniji ove godine na kojem se očekuju političke i gospodarske delegacije iz 16 država. Posjet važnih ministarskih i gospodarskih delegacija ubrzat će suradnju na području poljoprivrede i prehrambenih tvrtki kao i međusobno bolje informiranje između nabrojenih 17 država sudionica.

DRŽAVA PARTNER SAJMA – NARODNA REPUBLIKA KINA

U okviru predstavljanja kineskih poljoprivrednih i prehrambenih poduzeća, sajam AGRA otvara izvrstan okvir za povezivanje i sklapanje poslova. Na sam dan otvaranja, država partner biti će uključena u protokol svečanog otvaranja sajma sa kulturnim programom. Dolazak je već potvrdio i ministar poljoprivrede Kine.

OSTALA DRŽAVNA I REGIONALNA PREDSTAVLJANJA

Osim N.R. Kine, na sajmu AGRA predstavit će se i Autonomna pokrajina Vojvodina – Srbija, Austrija, Hrvatska, Litva, Madžarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

POSLOVNA PREDSTAVLJANJA

AGRA će predstaviti mehanizaciju za poljoprivredu, uzgoj stoke, vinogradarstvo, povrćarstvo, šumarstvo i mehanizaciju najpoznatijih svjetskih brandova, alate i opremu, hranu i vina, eko hranu, sjemena i sadnice, sredstva za prehranu i zaštitu bilja i životinja, opremu za prehrambenu i prerađivačku industriju, vinarstvo i vinogradarstvo, proizvode za održivu gradnju i korištenje obnovljivih izvora energije. Predstaviti će se i transportna sredstva, proizvodi obrtnika i tradicionalnih obrta, kao i rješenja za računalno vođenje poljoprivrednih gospodarstava. Važnu skupinu predstavlja slovenska prehrambena industrija koja će neke od svojih branši predstaviti na zajedničkim štandovima (prerada žitarica, vinari, voćari...)

STRUKOVNA PREDSTAVLJANJA

Neizostavne na stručnim izložbama, savjetovanjima, poslovnim konferencijama i savjetima za posjetitelje bit će najviđenije institucije kao što su: Ministarstvo za poljoprivredu šumarstvo i prehranu Republike Slovenije, Poljoprivredno prehrambeni školski sektor, Ministarstvo za okoliš i prostor, Prirodni parkovi Slovenije, Poljoprivredno šumarska komora Slovenije, Gospodarska komora Slovenije, Komora poljoprivrednih i prehrambenih poduzeća, poljoprivredni institut Slovenije, Zavod za šumarstvo Slovenije, Zadružni savez Slovenije, Pčelarski savez Slovenije, Udruženje poljoprivredno turističkih gospodarstava Slovenije, Savez društava seoske mladeži Slovenije, Razvojne agencije, Mreža ENSVET – energetsko savjetovanje za stanovništvo, Obrtno poduzetnička komora Slovenije, Obrtno poduzetnička komora Murska Sobota, Lokalne akcijske grupe i druge najviđenije ustanove, udruženja, društva i pojedinci.

KOOPERACIJSKI SUSRET MEET4BUSINESS AGRA 2017

Mariborska razvojna agencija/Enterprise Europe Network organizira 29. kolovoza 2017 kooperacijski susret MEET4BUSINESS AGRA 2017. Susret predstavlja jedinstvenu priliku za poduzeća, obrtnike, organizacije i zainteresirane pojedince da uspostave kontakte i razmijene iskustva s potencijalnim poslovnim partnerima iz Slovenije i Europskih država. Program omogućava individualne sastanke s potencijalnim partnerima na temelju unaprijed izabranih susreta. Tematska područja pokrivaju: prehranu, poljoprivredu i mehanizaciju, održivi turizam, šumarstvo, ambalažu i tehniku pakiranja.

KULINARIKA, PONUDA VINA I TRŽNICA

Na izložbenom prostoru Gospodarske komore, Komore poljoprivrednih i prehrambenih poduzeća, te na izložbenim prostorima pojedinih izlagača biti će predstavljeni nagrađeni proizvodi sa međunarodnih ocjenjivanja kvalitete mesnih proizvoda, mliječnih proizvoda, bezalkoholnih pića i meda. U Agrinoj kuhinji posjetitelji će moći pogledati pripremu zdravih jela te degustirati kulinarske specijalitete iz Pomurja i cijele Slovenije.

Vino Slovenija iz Gornje Radgone predstavit će najbolja vina na izložbi kroz stručno vođene individualne degustacije. U Vinskom hramu vina će predstavljati ovogodišnja 21. Vinska Kraljica Slovenije, Maja Žibert. Na kupnju posjetitelje poziva Agrina tržnica s ponudom slovenskih prehrambenih proizvoda.

STRUČNA PREDSTAVLJANJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Na sajmu će posjetitelje razvedriti stručna predstavljanja goveda, konja, prasadi, autohtonih pasmina domaćih životinja, pčelarstva, malih životinja, konzumnih riba u ribnjaku te pasa pasmine kraški ovčar. Životinje će biti predstavljene na atraktivnim revijama na manježi uz stručno vođenje. Predstavljanja će dodatno obogatiti prigodna prodaja mliječnih i mesnih proizvoda koji će nuditi uzgajivači.

U okviru izložbe goveda predstavit će se grla priznatih slovenskih uzgajivačkih organizacija pod okriljem KGZS i zavoda za poljoprivredu. Izložiti će se bređe junice crno bijele pasmine, smeđe pasmine i lisaste (simental) pasmine. Pasmine lisaste ( simental ) crno bijele, smeđe, limuzin i charolais predstavljati će najbolja grla plemenskih bikova. Na sajmu će biti izloženi i primjerci cikastog goveda kao izvorne slovenske pasmine. Kao novost na izložbi goveda, u nedjelju 27.08. na manježi će između 11.00 i 13.00 sati biti organizirano natjecanje djece u vođenju teladi nakon čega je svečano proglašenje rezultata i podjela nagrada.

Na dan uzgajivača goveda, u ponedjeljak 28.08. održat će se stručno ocjenjivanja izloženih grla stoke s podjelom nagrada.

Tradicionalna izložba prasadi i svinja odvija se u organizaciji SLOHIB. Izložba obuhvaća nazimice, odojke, tovljenike, neraste i krškopoljske prašiće. Savez društava uzgajivača stoke sitnog zuba organizira državnu izložbu stoke sitnog zuba. U toj izložbi obuhvaćene su sve pasmine stoke u Sloveniji. Izložbu će pratiti prodaja mesnih proizvoda, mlijeka i vune stoke kao i predstavljanje pojedinih pasmina na manježi.

Prikazom striženja ovaca, te vođenjem stada s pomoću pasa pasmine Border colie, bit će posebno zanimljivo pogledati na dan uzgajivača stoke sitnog zuba, 30.08.2017. U okviru izložbe autohtonih pasmina domaćih životinja bit će predstavljeni: Konj Lipicaner, Posavski konj, Slovenski hladnokrvni konj, Cikasto govedo, Krškopoljski praščić, Drežniška koza, Jezersko sočavska ovca, Štajerska kokoš i Kranjska pčela. Sve ove pasmine bit će dnevno sa stručnim komentarima predstavljene na manježi gdje će se predstaviti njihova korisna uporaba kao i mogućnost terapije jahanjem. U prostorima staje uzgajivači će nuditi svoje odlične proizvode na degustaciju ili kupnju.

Državna izložba pčelarstva nuditi će med i proizvode od meda, literaturu, košnice i opremu za pčelarenje te degustacije medenih peciva i meda. Slovenski med i proizvode od meda bit će moguće kupiti na sajmu. Na dan pčelara, u nedjelju 27.08. 2017. biti će podijeljena priznanja najbolje ocijenjenim uzorcima meda. Na Agri će se održati i Izložba malih životinja u organizaciji Društva uzgajivača pasminskih malih životinja Pomurja, izložba riba u ribnjaku koju organizira Pomurski sajam, te jednodnevna izložba s predstavljanjem autohtone pasmine kraškog ovčara.

BILJNI I VOĆARSKI NASADI

Izložbu sa više od 300 vrsta povrća i poljoprivrednog bilja na centralnom sajamskom vrtu pripremaju učenici i profesori Biotehničke škole Rakičan koji će voditi svakodnevne prezentacije nasada i plodova u vrtu. U kolekciju su uključene autohtone i tradicionalne sorte poljoprivrednih kultura. Dan sajamskih vrtova je četvrtak, 31.08.2017. Permakulturni vrt prikazati će održive okvire i samodostatne agrokulturne sisteme koji su uređeni na osnovi prirodnih ekosustava. Ispred slamnate kuće, pokraj vrtova dnevno će se pripremati jela od povrća u krušnoj peći.

Na sajamskoj njivi i demo vrtu predstavit će se slovenske autohtone sorte poljoprivrednog bilja, različite vrste industrijske konoplje, medeno bilje, ljekovito bilje i čajevi. Predstavit će se i oživljavanje tla s zelenom gnojidbom, različiti sistemi za navodnjavanje koji osiguravaju dostatnu količinu vlage u tlu, s čime se značajno utječe na količinu i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda. Na rubovima vrta raste hmelj kao sirovina za pivo, a njega uređuje Institut za hmeljarstvo i pivarstvo Žalec.

Proizvodi iz sajamskog vrta, posebno u kombinaciji s grahom, ptujskim lükom i bučinim uljem biti će dostupni za degustaciju posjetiteljima u Agrinoj kuhinji. Za prikaz dobre prakse stručnjacima, poljoprivrednicima i hobi posjetiteljima Pomurski sajam Pažljivo njeguje trajne pokusne nasade; nasad vinograda – slovenski izbor trsova te nasad starih sorti jabuka. Šumsko parkovni nasad uređen je u suradnji sa Zavodom za šumarstvo Slovenije i predstavlja šumsko drveće, drvene vrste ( presjek stabla ) te upotrebu i sljedljivost drveta do razine biomase.

PRATEĆE PRIREDBE I DOGAĐANJA
- 19. državno natjecanje drvosječa, vlasnika šuma
- susret uz dan austrijske Štajerske
- susret seoskih žena i djevojaka
- susret seoske mladeži
- izbor najteže buče (tikve)
- natjecanje u povlačenju užeta
- natjecanje u plesanju polke
- ples maskota izlagača
- nogometna utakmica slovenske vinske reprezentacije
- susret sommeliera
- susret Europskog viteškog vinskog reda, Konzulat za Sloveniju
- 8. susret starodobnih traktora Steyr
- Agrina kuhinja – priprema jela od nagrađenih proizvoda na ocjenjivanjima i iz sajamskog vrta
- Vođene degustacije vina sa ocjenjivanja vina Vino Slovenija 2017 Gornja Radgona uz Vinsku kraljicu Slovenije Maju Žibert
- Stručno vođeni pregledi sajma, pokusnih nasada i izložbe životinja
- Igraonica za djecu

OTVORENJE SAJMA AGRA PRATITI ĆE I RADGONSKA NOĆ

Prvog dana sajma AGRA, 26.08.2017. u centru grada organizira se Radgonska noć. Priredba počinje s popodnevnim natjecanjem u kuhanju gulaša na kojem sudjeluju turistička društva iz cijele Slovenije. U nastavku će se odvijati program za djecu, a za kraj, navečer će nastupiti legendarna hrvatska grupa Magazin.

STRUČNA OCJENJIVANJA KVALITETE

Među važnije poslovno i kvalitativno poslanje Pomurskog sajma, pored organizacije sajma spada i organizacija stručnih ocjenjivanja kvalitete proizvoda. Objektivnost ocjenjivanja osigurava sastav stručnih komisija, u kojima ocjenjuju licencirani i priznati domaći i vanjski ocjenjivači kvalitete. Zbog tih razloga, priznanja dobivena u Gornjoj Radgoni predstavljaju izvrstan alat tržišne komunikacije. Najbolja prilika za promociju nagrađenih proizvoda svakako je Međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA na kojem se svečano dodjeljuju nagrade, organizirane su degustacije proizvoda, a svi rezultati objavljuju se u katalogu sajma u tiskanom obliku i na web stranicama. Hrvatski sudionici na međunarodnim ocjenjivanjima kvalitete AGRA 2017 dostigli su značajne rezultate.

Međunarodno ocjenjivanje mesa i mesnih prerađevina 17.05. (svježe meso) i 14.06. (mesni proizvodi)
Međunarodno ocjenjivanje mlijeka i mliječnih proizvoda 30.05.2017.
Međunarodno ocjenjivanje voćnih sokova, bezalkoholnih pića i embaliranih voda. 20.06.2017.
Otvoreno državno ocjenjivanje vina Vino Slovenija Gornja Radgona; 17. – 21.07.
Ocjenjivanje meda s međunarodnim sudjelovanjem: 8.08.
Međunarodno ocjenjivanje poljoprivredne mehanizacije i opreme; 24. – 25.08.

Više informacija na: www.pomurski-sejem.si