18. Mali Gastro istaknuo je važnost obrazovanja i razvoja struke za turizam budućnosti

VV | 13.5.2022. u 16:55h | Objavljeno u Sponzorirano

Mali Gastro oduševljava već osamnaest godina generacije učenika, roditelja i stanovnike sjeverozapadne Hrvatske i šire.

Tradicionalni susret učenika srednjih ugostiteljskih škola sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom Mali Gastro ove godine održava se pod okriljem CUT Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

18. Mali Gastro održan u Zaboku u petak 13. svibnja potvrdio je odličnu sinergiju i suradnju nastavnika, roditelja, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, profesionalaca, struke i javne zajednice.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_1.jpg

Ova tradicionalna, ali i moderna manifestacija okupila je učenike Srednje škole Zabok, predstavnike partnerskih srednjih i visokih škola te fakulteta koji su osnovnoškolcima i roditeljima pokazali zašto su obrazovanje i karijera u turizmu i ugostiteljstvu atraktivni i zanimljivi.

Mali Gastro otvorio je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, te tom prilikom istaknuo:

"Regionalni centar kompetentnosti obrazovat će nove generacije turističkih djelatnika, što je važno jer je nemoguće unaprjeđivati destinaciju samo s brojem zvjezdica u hotelima, nego je nužno imati osoblje koje može odgovoriti tim zahtjevima. U regionalnom centru uskoro ćemo imati cjeloživotno učenje što nismo imali do sad, imamo puno partnera upravo iz gospodarstva i to nam daje za pravo da očekujemo da će ovo biti ne samo regionalni centar, nego i šireg područja, a dokaz tome su i naši partneri iz Ljubljane koji su 2020. godine bili proglašeni za najbolji centar izvrsnosti u Europi – oni su nam partneri i vjerujem da kroz nekoliko godina našeg rada ovdje u Zaboku i mi možemo konkurirati za takav centar. Ponosni smo na Srednju školu Zabok jer postaje Regionalni centar kompetentnosti zahvaljujući svojim prijašnjim rezultatima – iz godine u godinu pokazuju na raznim natjecanjima u Hrvatskoj i Europi da spadaju u sam vrh srednjih stukovnih škola."

Mali_Gastro_Zabok_13052022_2.jpg

Učenici i nastavnici Srednje škole Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti dočarali su inovativan pristup učenju i praksi kroz degustacije, natjecanja, radionice tradicionalnih jela i interaktivni program u kojem su osnovnoškolcima i roditeljima predstavili obrazovanje za zanimanja konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_3_Srednja_skola_Zabok.jpg

Učenici Srednje škole Zabok istaknuli su želju za profesionalnim razvojem i težnju izvrsnosti koju dokazuju nagrade i uspjesi na natjecanjima.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_4_Zeljko_Kolar_zupan_KZZ_Drazenka_Jurec_ravnateljica_SS_Zabok_Branka_Kralj_voditeljica_projekta_CUT_Zabok_Ivan_Hanzek_gradonacelnik_Zaboka_s_ucenicima_SS_Zabok.jpg

"Učenicima osnovnih škola, roditeljima i svim posjetiteljima možemo pokazati što znaju naši učenici ugostiteljskih smjerova – i to učenici iz škola partnera Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu – srednjih škola iz Preloga, Bjelovara, Varaždina, gosti iz najveće ugostiteljske škole iz grada Zagreba. Mali Gastro je prerastao ne samo u regionalni nego i međunarodni događaj jer su ovdje i naši gosti iz Ljubljane, – Biotehniški izobraževalni center Ljubljana. A s nama su i dva fakulteta koja naši učenici najviše upisuju – Ekonomski fakultet Zagreb i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji", naglasila je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_5_-_Mali_Gastro_Zabok.jpg

"Mali Gastro postala je tradicionalna manifestacija važna za grad Zabok na čemu smo zahvalni ne samo učenicima, nego i profesorima i mentorima koji se na srčan i odgovoran način uključuju u one aktivnosti gdje se očekuje njihovo sudjelovanje ili potpora", naglasio je Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka.

Srednja škola Zabok kao dio CUT Zabok poziva osnovnoškolce da dođu upoznati školu i sami se uvjere u suvremeni pristup edukaciji i mogućnosti za razvoj karijere u turizmu i ugostiteljstvu. Prva sljedeća prilika za to je u srijedu 18. svibnja na Pikniku u Dvorcu Bračak, a nakon toga vrata škole bit će svakodnevno otvorena do upisa djece u srednjoškolski program za sve informacije o školovanju, najavila je Branka Kralj, voditeljica projekta CUT Zabok.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_6_-_Srednja_skola_Zabok.jpg

S obzirom na važnost kvalitetnog kadra u turizmu i ugostiteljstvu  CUT Zabok – Regionalni centar kompetentnosti i događaji poput Malog Gastra su izuzetno značajni. Turizam danas ostvaruje gotovo 1/5 hrvatskog BDP-a te je presudno skrenuti pozornost na zanimanja poput konobara i kuhara.

CUT Zabok kao centar znanja značit će ogromnu prednost za sjeverozapadnu Hrvatsku u današnjem ubrzanom poslovanju. Poduzetnici i poslodavci u turizmu imaju velika očekivanja od projekta te je većina spremna i uključiti se u vidu partnerstva i podrške.

Mali_Gastro_Zabok_13052022_7_-_Srednja_skola_Zabok.jpg

Mali_Gastro_Zabok_13052022_8_-_Mali_Gastro_Zabok.jpg

Mali_Gastro_Zabok_13052022_9_-_Srednja_skola_Zabok.jpg