Nezaobilazan dio međimurske kulturne ponude: 13. Umjetnička kolonija Štrigova

VVM | 27.6.2023. u 12:31h | Objavljeno u Sponzorirano

U raj­skom kutku okuplja se krema likovne i glaz­bene akademske umjetnosti

Štrigova predstavlja jedinstven i zanimljiv spoj kraja bogatog poviješću, umjetnošću, eno-gastronomijom i predivnom prirodom.

Upravo u tom raj­skom kutku svake se godine početkom srpnja okuplja krema likovne i glaz­bene akademske umjetnosti na Umjetničkoj koloniji Štrigova, utemeljenoj 2011. godine na inicijativu međimurskog poduzetnika Antuna Horvata, a prema zamisli i koncepciji Žorža Draušnika. Intencija začetnika kolonije bila je spojiti glazbu, likovnost i poeziju na najvišoj profesionalnoj i umjetničkoj razini i tako stvoriti cjelovitu umjetničku manifestaciju. Netaknuta, idilična priroda i mir štrigovskih brežuljaka, vrijedni i srdačni ljudi, dobra hrana, a posebno dobro vino, kojim se ovaj kraj osobito diči, stvaraju inspirativno i opušteno ozračje u kojem rado borave svi – i umjetnici i publika.

P1026756.jpg

P1026723.jpg

Štrigovska kolonija zauzela je važno mjesto u rasporedima kulturno-umjet­ničkih događanja u Međimurskoj županiji, a imidž koji ovo četverodnevno događanje njeguje pobuđuje sve intenzivniji interes publike za likovnu i glazbenu umjetnost. Programi kolonije održavaju se u jedinstvenim zatvo­renim i otvorenim prostorima, poput čuvene štrigovske crkve sv. Jeronima s prekrasnim Rangerovim freskama i baroknim orguljama iz 1734., župne crkve sv. Marije Magdalene u Štrigovi, Zmajevog vrta na Železnoj Gori te, od ove godine, i novoizgrađenog modernog Doma kulture i turizma. Kolonija obuhvaća i šire područje Međimurske županije pa se tako izložbe održavaju u izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu, koji je, nakon secesijske zgrade Doma sindikata i Šajerove zgrade, preuzeo ulogu domaćina kolonije u Čakovcu.

IMG-20220704-WA0002.jpg

IMG-20220704-WA0000.jpg

IMG-20220704-WA0013.jpg

Prepoznata od publike i lokalne uprave, kolonija je tijekom godina postala nezaobilazan dio međimurske kulturne ponude te je u medijima progla­šena međimurskom utvrdom glazbene i likovne kulture. Ustrajnim napori­ma organizacijskog tima i velikom podrškom Općine Štrigova, koja je prije nekoliko godina stala iza manifestacije, te dugogodišnjom financijskom potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Umjetnička kolonija Štrigova 2023. godine doživjet će svoje trinaesto izdanje.

Proučite program u nastavku i pridružite nam se u ovom vrhunskom programu.

Četvrtak, 29. lipnja 2023.- Muzej Međimurja Čakovec, 18:00 h

Izložba: Slika u slici (Žorž Draušnik i Miro Martinić)

Petak, 30. lipnja 2023. – Zmajev vrt, Železna Gora, 18:30 h

Koncert: Amadeus u Zmajevom vrtu (Tamara Ivaniš, Emilia Rukavina, Emanuel Tomljenović, Grga Peroš, Lucija Spevec, dirigent Matija Fortuna i Orkestar mladih glazbenika)

Subota, 1. srpnja 2023. – Crkva sv. Jeronima, 19:00 h

Koncert: Eva Šulić (violina), David Vuković (klavir)

Nedjelja, 2. srpnja 2023.

Državni arhiv za Međimurje u Štrigovi, 18:00 h

Izložba fotografija: Žorž Draušnik i Miro Martinić

Crkva sv. Jeronima, 19:30 h

Koncert: Monika Leskovar (violončelo), Martina Filjak (klavir)

Dom kulture Štrigova, 21:00 h

Zatvaranje 13. Umjetničke kolonije Štrigova 2023.

Plakat_Umjetnicka_2023.jpg