Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge! (Iv 13, 31 - 33a. 34 - 35)

Napisao/la: -

Današnja misna čitanja opisuju nam Crkvu kao zajednicu Isusovih sljedbenika koji jedni druge podržavaju u vjeri i nastoje se ljubiti kao što Isus njih ljubi. Svijet bi trebao prepoznavati da smo Isusovi sljedbenici po tome što ljubimo jedni druge i sve ljude kao što Isus ljubi. Ponizno priznajemo da nismo u tome dosljedni i molimo snagu da sve više postajemo ono što bismo trebali biti.

Pavao i Barnaba su na prvom misijskom putovanju, a poticali su obraćenike na ustrajnost u vjeri i najavljivali teškoće koje će doći s progonima rimske države. Ni u jednom trenutku nisu odaziv pogana na vjeru pripisivali sebi. Svjesni su da je to Bog učinio, a da su oni samo služitelji riječi Božje i djelitelji Božjih otajstava.

Redovito su, imenovanjem i postavljanjem starješina, vodili brigu o osnovanim kršćanskim zajednicama. Tako nas uče da su svi kršteni vjernici članovi Crkve, a njihova zajednica živi kad oni svjedoče svoju vjeru brigom za duhovni napredak ostalih vjerničkih zajednica i kad podržavaju misionare i starješine.

Knjiga Otkrivenja u vrijeme progona kršćanstva hrabri vjernike pogledom u nebeski Jeruzalem i ulijeva im snagu da izdrže u vjernosti uskrslom Kristu. Crkva na zemlji je početak otkupljenog čovječanstva, a konačno otkupljenje čovjeka je Božje djelo - dar Božji ljudima iz svih naroda, puka i jezika. Crkva na zemlji znak je Božje prisutnosti među ljudima po Kristovim zaslugama, ali je i znak nerazdvojivosti između Boga i ljudi koja će u potpunosti doći do izražaja u vječnosti.

Evanđelist Ivan donosi nam mali dio Isusova govora apostolima na posljednjoj večeri nakon što je izašao Juda, te završava velikosvećeničkom molitvom kojom Isus potvrđuje svoje sinovstvo moleći pred smrt i ispovijedajući da ga Otac i tada ljubi. Ivan je, opisujući Isusovo trogodišnje djelovanje, pokazivao da Isus vjeruje kako je njegovim dosadašnjim načinom djelovanja Bog proslavljen te zna i da će ga snaći nasilna smrt. Prihvaćanjem smrti izražava svoje povjerenje u Oca. Ovom smrću Bog će otvoriti izvor milosti za ljude, a Sina će uskrsnućem proslaviti tako da će biti u osobnom odnosu sa svakim vjernikom.

Isus nam svima daje novu zapovijed - da se ljubimo kao što je on nas ljubio. Novost Isusove zapovijedi, dopuna Starog zavjeta, je ta što Isus ljubav proglašava sažetkom svih zapovijedi i time sve ljude poziva da napreduju u svetosti – da svi ljube Boga i bližnjega. Isus ljubi pozivom na obraćenje. Često nam u suživotu s braćom i sestrama po vjeri trebaju strpljivost, razumijevanje i prihvaćanje drugačijih.

Povedimo se Isusovim primjerom i u međuljudskim odnosima imajmo na umu Očevu proslavu po našim djelima! Tako ćemo s pravom moći pjevati današnju Zbornu molitvu – Bože, od Tebe nam je spasenje i posinjenje. Pogledaj svoje sinove i kćeri koji u Krista vjeruju: udijeli im pravu slobodu i vječnu baštinu.

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.