Vjerujem li da je Isus - Krist, pomazanik Božji? (Lk 9, 18-24)

Napisao/la: -

Pavao u poslanici Galačanima dokazuje vjernicima poganskog porijekla dostatnost krsnog pridruženja Kristu za spasenje, poučavajući njihovu životnu povezanost s Kristom po krštenju i vjeri. Bog nas je u svome Sinu na nov način učinio svojim sinovima i kćerima. Tko se krštava, oblači Krista – a to znači svim svojim bićem prihvatiti Božju milosnu naklonost i osloniti se na njegovo spasenje. Krist ih uzima za svoju braću i sestre te na njih prenosi svoju sinovsku povezanost s Ocem nebeskim.

Tko se krsnom vjerom pridruži Kristu, pridružuje se i Crkvi kao zajednici krštenih vjernika. Zato u Crkvi nema više podjela na povlaštene Židove i kulturne Grke, na robove i slobodnjake, na muškarce i žene. Krštenici su jedan u Kristu Isusu. Nitko ne gubi svoj osobni identitet pridruženjem Crkvi i Kristu, a svatko dobiva novo dostojanstvo u vjeri - postaje dijete Božje.

Bitno je primijetiti kako Isus u osami moli prije svih važnih događaja za njegovo poslanje. U današnjem Lukinom izvještaju učenici su s njim. On traži od Dvanaestorice da zauzmu konačni stav o njegovom poslanju. Upitao ih je što o njemu govori mnoštvo koje ih slijedi. Znamo da su ga smatrali nekim od poznatih starozavjetnih proroka.

Petar je u ime svih apostola ispovjedio vjeru u Isusa kao Pomazanika Božjega. Dopunjavajući Petrovu ispovijest najavom nasilne smrti, Isus pokazuje da prihvaća uspjehe i poniženja svoga mesijanskog poziva, a od učenika traži da pristaju uz njega ne samo kad čini čudesa nego i kad će biti uzdignut na križ. Bit će odbačen od vjerskih poglavara, nasilno ubijen ali će ga Bog proslaviti uskrsnućem. Petrova unutarnja vjera u Krista, Mesiju njegovim javnim svjedočenjem postaje čvrsta i nepokolebljiva.

Ovaj Isusov izazaov apostolima daje novi smjer njegovom mesijanskom djelovanju, jer se do tada obraćao mnoštvu sunarodnjaka, propovijedajući blizinu kraljevstva Božjega, ozdravljao bolesne, sjedao za stol s bogatima i grešnicima da svima pokaže kako im Bog nudi oproštenje. Od ovog događaja Isus posvećuje pažnju Dvanaestorici koji će mu biti povijesni svjedoci. Upozorava ih da nije dovoljno prepoznavati u njemu Pomazanika Božjeg samo dok čini čudesa, nego i kad umire na križu. Tako, za ono vrijeme sramotna smrt na križu, dobiva novo značenje - postaje znakom spasenja

Ići za Isusom koji nosi križ znači pristajati da zemaljske obaveze, radosti i uspjehe pripisujemo obavezi naše vjernosti Bogu. Na tom putu Isus nas poziva da se odreknemo samih sebe – da nam je svaki dan na prvom mjestu vječnost, da ne gledamo svoju korist na štetu bližnjih, da u ljubavi prema Kristu i ljudima uključimo sve svoje sposobnosti i spremnost na pomoć. Da Njemu dopustimo neka uđe u naš život, neka nam bude „pravedni gospodar“, kako bismo sve činili i bili za Krista.Tako ćemo postati radosni dobitnici, naslonjeni na Krista!

Izreći javno svoju vjeru zapravo znači oslobođenje od straha koji nas sputava, koji nas čini nesigurnima i slabima. Pitajmo se danas što bismo Isusu odgovorili na ovo njegovo pitanje, koliko bismo imali snage i hrabrosti javno se priznati njegovim učenikom...

 

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.