"Tko vas prima, mene prima" (Mt 10, 40)

Napisao/la: -

Evanđeoski odlomak trinaeste nedjelje kroz godinu potaknuo me na razmišljanje o jednoj temi koja se uvijek iznova aktualizira u vremenu nakon Uskrsa kada se tradicionalno u našim župama podjeljuju sakramenti prve svete pričesti i svete potvrde. Tema je to odnosa vjernika prema službenicima Crkve, crkvenim pravilima i odredbama, uvjetima koje je potrebno ispuniti za kumstvo ili primanje sakramenata. Popraćeno medijskim interesom problemi koji se u pastoralnoj praksi mogu dogoditi poprimaju razine suprotstavljenosti i sukoba.

Kao da suvremeni čovjek jednostavno ne može prihvatiti autoritet i posredovanje vjere po zajednici Crkve koja već više od dvije tisuće godina čuva poklad vjere. Tako ćemo često čuti da se Bogu mogu moliti i sami, da im za to ne treba Crkva, da je Bog dobar i milosrdan i ne postavlja uvjete koje postavljaju njezini današnji službenici. O koliko je to daleko od istine. Zabluda samodostatnosti u tumačenju Svetog Pisma, nauka Crkve, zabluda o ispravnosti vlastitog religioznog osjećaja dovodi vjernika današnjice u sukob s crkvenim autoritetom.

A spomenuto evanđelje jasno nam govori kako je Isus zamislio svoju zajednicu u kojoj neki od vjernika vrše posebne službe ispunjavajući u ovom sadašnjem trenutku Njegovo poslanje. Poznavajući i upoznavajući bit katoličke vjere uočavamo kako je Bog predvidio način na koji možemo stupati u zajedništvo s njime, te da je to jedini učinkovit i povlašten način.

Sviđalo se to nama ili ne, Krist je apostolima ostavio i povjerio svoju zadaću i poslanje zajedno sa svim odgovornostima i „povlasticama“ koje iz toga prizlaze. Njegove riječi „Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao“ (Mt 10, 40) pune su ozbiljnosti, obećanja i odgovornosti za one kojima su upućene, a to znači i službenicima Crkve i ostalim vjernicima.

Ponajprije ove riječi obvezuju službenike Crkve da budu svjesni svojeg odabranja i poslanja u kojem trebaju biti potpuno upućeni na Njega i Njemu pripadati kako bi vrijedilo ova: tko vas prima, mene prima. Oni su pozvani do kraja i iznad svega ljubiti Gospodina i njemu pripadati, kako bi takvi, Kristovi, bili dar Krista za druge.

S druge pak strane Isusove riječi obvezuju i ostale vjernike, da upoznaju i prihvate kako Evanđelje i djelo spasenja koje je Isus izvršio ne dolaze do nas sami po sebi već su plod revnog i ustrajnog navještaja Crkve koja se okuplja oko apostolskih nasljednika. Njima je povjereno djelo spasenja i ključ zajedništva s Bogom.

U poniznosti prihvatiti ovaj nauka Evanđelja i ostvariti zajedništvo s Bogom na način kako je to Bog zamislio u zajednici utemeljenoj krvlju njegova Sina znači nadati se plaći koju nam On sam obećava, vječni život.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.