Pokaži nam, gospodine, stazu života! (Mk 13, 24 - 32)

Napisao/la: -

Svetopisamski pisci kroz povijest Izraela, a kasnije i kršćana, često su, opisujući borbu između dobra i zla, za i protiv Boga, pobjednike na strani dobra prikazivali kao uzore. Njihova žrtva nije bila uzaludna jer ih Bog nije odbacio nego će ih nagraditi vječnim životom. U Starom zavjetu Izrealci su često bili u takvim pogibeljima jer su ih porobljavali okolni poganski narodi te ih prisiljavali na odreknuće od Jahve. Uskrsnuće se pojavljuje i tada kao nagrada u konačnici, ali više u kategoriji naroda.

Znamo da su Izraelci sve gledali kroz prizmu zajednice i naroda kao cjeline. Veliku su važnost pridavali potomstvu, svjesni da se po vlastitoj djeci njihov život nastavlja, a ujedno daje sigurnost u opstanak naroda. Život im je bio svetinja pa činjenica da su neki bili spremni žrtvovati svoj život za Boga iz vjernosti prema sinajskom savezu starozavjetnim vjernicima davala je smjernice i ohrabrenje u vjeri u vječni život. Tako je i prorok Danijel svoje suvremenike hrabrio neka ostanu vjerni svom Bogu, unatoč pritiscima i prijetnjama poganskih kraljeva. Obećanje konačne pobjede dobra nad zlom i nagrada u vječnosti povezuje nas s današnjim odlomkom iz Markova evanđelja.

Isus je poučavao učenike da se ne zaokupljuju pitanjem kada će se dogoditi ponovni dolazak Sina Čovječjega, nego da nastoje prepoznati znakove vremena i živjeti u spremnosti za taj događaj. Svijet u kojem mi danas živimo prividno nam nameće činjenicu da zlo nadvaladava dobro. Evanđelist Marko je hrabrio prve kršćane, a i nama su njegove riječi poticaj u saznanju da je Bog pobjednik nad zlom. Po njemu će se svijet obnoviti, preobraziti jer po Isusovoj žrtvi  grijeh i zlo su pobijeđeni. Po Božjem milosrđu ne ostajemo u tami grijeha, nego po iskrenom kajanju i žaljenju za učinjene grijehe, dobivamo oproštenje te postajemo dionici svijetla, pronositelji dobra.

Na primjeru smokve Isus je apostolima objasnio kako nije moguće mimoići sadašnje vrijeme označeno progonima, trpljenjem i narazumijevanjem, jer sve ima svoj tijek događanja. Smokva inače od svih stabala zadnja propupa i tjera listove tek na početku ljeta te tako najavljuje početak plodnog razdoblja godine. U duhovnom životu ona nas poziva na radosno življenje i pripremanje za susret s Gospodinom Isusom Kristom koji nam dolazi.

U ovo naše burno vrijeme, kad čovjek jureći kroz život nebi li stekao što više meterijalnih dobara zaboravlja na Boga, dajmo se zahvatiti oduševljenjem i uskrsnom radošću. Zastanimo malo i pogledajmo u nebo, posvijestimo si tako činjenicu da je Krist svojom žrtvom na križu svima nama zavrijedio oproštenje grijeha. Pobijedio je zlo, ali ta se pobjeda treba dogoditi i u našim srcima tako da ga prihvatimo kao prijatelja, kao Spasitelja. Istina, zlo još uvijek ima određenu moć u svijetu i mnogi ljudi padaju u napastima. U tim životnim borbama trebamo uskliknuti s psalmistom: "Gospodin mi je svagda pred očima, jer mi je zdesna, neću posrnuti!" Naše je "samo ovo" - uvijek biti s Bogom, biti bez grijeha! Imamo li te odvažnosti i odlučnosti?

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.