Počinut će na njemu mir vaš! (Lk 10, 1-12. 17-20)

| 1.7.2019. u 21:39h | Objavljeno u Promišljanje

Prorok Izaija iz vremena obnove Jeruzalema među povratnicima iz babilonskog sužanjstva zove na radost nad Jeruzalemom te u Božje ime obećava utjehu. On zna da među njegovim sunarodnjacima vlada potištenost uslijed malog broja povratnika iz sužanjstva pa bira prikladne riječi njima prihvatljive. Prosvijetljen od Boga, on im obnovu Jeruzalema pojašnjava kao znak Božjeg spasenjskog djelovanja. Preko proroka Bog obećava Jeruzalemu mir, utjehu i procvat. Bog se uspoređuje s majkom koja nosi na rukama svoju djecu, miluje ih držeći ih na koljenima i tješi ih.

Već nekoliko nedjelja pratimo Pavla u obrani novokrštenika poganskog porijekla od krivih učitelja koji su tražili da obraćenici s poganstva najprije trebaju prihvatiti starozavjetne propise. U današnjem odlomku Pavao još jednom naglašava da su svi kršteni Božji Izrael, Božji izabrani narod, za razliku od povijesnog Izraela.

Pavao za sebe kaže da se ne ponosi ničim drugim osim Kristovim križem po kojem je svijet njemu raspet i on svijetu, te se ne smatra nadređenim ostalim krštenim poganima. U Crkvi je važno novo stvorenje - svaka ljudska osoba koja se vjerom i krštenjem pridruži Kristu.

Isus u evanđelju šalje Sedamdesetdvojicu da propovijedaju dolazak Božjeg kraljevstva. Oni se pri povratku raduju nad doživljenim uspjehom, zadivljeni što se Bog njima služio u spašavanju drugih. Tako nas današnja liturgija potiče na prepoznavanje i priznavanje Božjeg djelovanja u Crkvi i po Crkvi. Radovati se što je Bog smrću i uskrsnućem Krista podigao pali svijet znači i danas prepoznavati Boga koji po Kristu snagom Duha djeluje u svijetu našeg vremena. Bog nas oslobađa ropstva grijeha te nas osposobljava da se otvorimo njegovoj ljubavi te da svoje bližnje privodimo Bogu.

Danas se sabiremo oko uskrslog Krista da bismo bolje prepoznavali i radosnije priznavali Božje djelovanje u Crkvi i u svijetu. Isus najavljuje ostvarivanje Božjeg kraljevstva i daje nam mir preko svojih poslanika. Radosni što Bog i po nama danas djeluje, u današnjoj liturgiji zahvaljujmo Bogu recitirajući psalme hvale. Vjerujući da je Isusovim povijesnim nastupom i djelom spasenja sotona u korijenu pobijeđen, a s njime i ljudska zloća, mi radosno prepoznajemo i priznajemo Božje djelovanje u životu svakog čovjeka i zajednice vjernika.

U svoje molitve uključimo i ovogodišnje mladomisnike kako bi postali zauzeti i gorljivi radnici u vinogradu Gospodnjem te da im u svijesti neprestano bude prisutna spoznaja za kim su pošli te tko ih šalje propovijedati i svjedočiti za Istinu.