Molitvom pobijedi neprijatelja u sebi!

Napisao/la: -

Poruka liturgijskih čitanja 5. Korizmene nedjelje govori o neizmjernoj ljubavi Očevoj koju dokazuje sklapanjem novog saveza s ljudima po Kristovoj žrtvi. Taj savez usađuje u „srce“ svakog pojedinca. Nasljedovanjem Krista, sjedinjenjem s njim u sakramentima učvršćujemo taj savez prijateljstva.

Prorok Jeremija svojim sunarodnjacima naviješta upravo spomenuto sklapanje neizbrisivog zakona koji će Božji poslanik utisnuti u čovjekovu savjest i svima oprostiti grijehe i prijestupe. Sveti Pavao nam u poslanici Hebrejima jasno opisuje bît Isusovog poslanja vršenje Očeve volje iz dana u dan, iz situacije u situaciju. Tu snagu potpunog predânja Ocu Isus je crpio u svakodnevnoj molitvi, na osami.

Skupina Grka, opisana u izvještaju Ivanovog evanđelja predstavlja sve nas koji tražimo Boga, koji želimo biti i ostati s njim. Ivan nas poziva da smo kao zajednica vjernika pozvani naviještati Isusovu radosnu vijest o otkupljenju svih ljudi njegovom dragovoljnom žrtvom na križu te uskrsnom proslavom i pobjedom nad zlom.

Lijep je osjećaj i ohrabrujuća spoznaja kad na putu traženja Boga, „gledanja“ Isusa imamo duhovne vođe poput apostola Andrije i Filipa. Tako je Andrija i svog brata Šimuna doveo, oduševio za nasljedovanje Isusa. Apostoli su svojim svjedočenjem druge privodili Isusu, probudili su im nadu u spasenje prepoznavši da je ono moguće po nasljedovanju Krista.

U svojem odgovoru na traženja prisutnih Isus zapravo naviješta svoju muku, smrt i uskrsnuće. Smisao te žrtve pokazuje na primjeru iz svakodnevnog života Židova – govori o nužnosti umiranja pšeničnog zrna da bi iz njega nikao novi plod koji donosi obilat rôd.

Tako Isus iz ljubavi i poslušnosti prema Ocu i prema čovjeku žrtvuje sebe, svoj život. Kao plod te žrtve čovjeku je po - nuđeno spasenje. Naši prioriteti treba - ju biti usmjereni prema vječnosti, a ovozemnim dobrima i ponuđenim blagodatima ne smijemo dozvoliti da nas odvedu s pravog puta.

Gledano s te perspektive naš je život „umiranje“ iz ljubavi jer svakodnevno žrtvovanje za drugoga daje nam za pravo „gledati Boga“. Opasnost je da čovjek zaveden od raznih ovozemnih prividnih vrijednosti zanemari potrebe svojeg duhovnog života jer takvim nači - nom života ugrožava svoj temeljni poziv i poslanje – biti s Bogom koji je ljubav. Najsigurniji put koji nas dovodi u blaženstvo svetih jest u poslušnosti Ocu utemeljeno na povezanosti s njim u mo - litvi.

Mladi naše Biskupije ovog vikenda svojim hodom na 18. Planinarskom križnom putu svjedoče svoju vjeru, svoju poslušnost Ocu i prijateljevanje s Kristom. Pridružimo im se ili ih barem pratimo molitvom!

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.