Gospodine, neka mi bude po tvojoj riječi

Napisao/la: -

Gospodin kojega očekujemo i ovog adventa naš je jedini i pravi pastir. On nudi i donosi mir i spasenje svijetu i ovog Božića. Nužno mu se moramo spremno otvoriti u vjeri i istini. Moramo izraziti svoju spremnost na suradnju poput Marije koja nam pokazuje put k Bogu, koja je istinska donositeljica Krista.

Svi smo nekako okrenuti budućnosti. Starozavjetni kralj David očito je sazrijevao u svojoj vjeri, svjestan Božje inicijative u svom životu. Iskusio je da Božji planovi često nisu bili jednaki njegovima. Na kraju su mu se ipak ispunjavala nadanja i više nego je očekivao i predvidio. Ipak, ni on ni Izraelci nisu bili na čisto kako će se ostvariti obećano kraljevstvo po njegovom potomku. Kroz lik Marije i anđela izrečena je slika kako Bog svakome čovjeku šalje svoju poruku, nudi mu spasenje.

Možda se u prošlosti nismo ozbiljno postavili prema Božjim poticajima. Marija je vjerovala da je Bog taj koji će nju voditi i čitava se predala tom vodstvu. To je veličina svakog čovjeka - računati s Bogom, u svojem hodu prema budućnosti. Ako smo u sebi ispunjeni prolaznim stvarima po kojima u nama nema mjesta za Boga ne možemo ni čuti glas Božji. Nitko nam ne može dati Boga ako se mi sami njemu ne otvorimo u svom srcu. Mi se mijenjamo kad počnemo vjerovati Bogu, slušati njegovu riječ.

Tada njega slušamo, idemo za njegovim pozivom i vjerujemo njegovim obećanjima. Marija je vjerovala Bogu i u njezinu životu su se događala čudesa. Znala je samo da treba imati povjerenje u Boga. Bog je uvijek na putu k nama. To je pokazao poslanjem Isusa Krista. S njime i kroz njega Bog dolazi k nama da bude s nama, ali ne da ga ostavimo u crkvi, u jaslicama, u svetohraništu.

Trebamo ga donijeti onima koji sumnjaju, koji su u nevolji, koji ga odbacuju. Marija ga je prihvatila i postala Bogorodica. Pavao nas poziva na izražavanje zahvalnosti Bogu što je svoje spasenje očitovao svim narodima svijeta. Svi smo pozvani na život u zajedništvu Oca, Sina i Duha Svetoga. Trebamo biti ustrajni u tom hodu i crpiti snagu u Bogu.

Nikad ne možemo Bogu nametati svoje putove i određivati oblike njegove prisutnosti u životima ljudi. U jednostavnosti i skromnosti Marije trebamo se otvoriti Bogu, odbaciti uhodane krive staze i s vjerom se uputiti prema budućnosti koju nam Bog nudi. Tako svatko od nas postaje bogonosac. Budući je danas i Badnjak, dobro bi bilo preispitati se jesmo li se dovoljno pripremili za svoj duhovni Božić, koji će nas ispuniti istinskom radošću što ostaje u nama.

Ako pak ostajemo na onoj izvanjskoj proslavi Božić (p)ostaje samo folklor. Bog treba velikodušne ljude, on hoda s njima, posvećuje ih, čini ih sretnima, ljubi ih. Naš odgovor treba biti poput Marijinog – NEKA MI BUDE PO TVOJOJ RIJEČI. Svojim pristankom na suradnju unijet ćemo Božju prisutnost u naše društvo. Stoga, hrabro i postojano po Mariji k Isusu!

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.