Gluhima daje čuti, nijemima govoriti! (Mk 7, 31 - 37)

| 4.9.2018. u 08:39h | Objavljeno u Promišljanje

Biblijska nam čitanja ove nedjelje po Isusovom čudesnom ozdravljenju gluhonijemog čovjeka objavljuju Krista koji kao Sin Božji čovjeku vraća izgubljeno dostojanstvo. Znamo da su osobe koje imaju zdravstvenih poteškoća, kako u Isusovo vrijeme tako i u naše danas, nerijetko isključene iz zajednice ili je narušen njihov odnos s drugim ljudima. Često je bolesno stanje nužno povezano s osamljenošću, napuštenošću i odbacivanjem.

U današnjem primjeru bolesnika koji ne čuje i ne govori za očekivati je da nas Crkva želi pozvati na preispitivanje koliko smo socijalno osjetljivi za ljude potrebne naše pomoći, koliko smo spremni nadići predrasude i bez ustručavanja pomagati ljudima u nevolji. S druge pak strane ove nedjelje prilika nam je preispitati svoj duhovni život. Jesmo li zatvoreni u sebi, jesmo li "duhovno gluhi i nijemi" pa mislimo da nam Božja riječ ništa ne može reći ni pomoći, jesmo li uvjerenja da smo sami sebi dovoljni? Koliko smo spremni javno se izložiti i svjedočiti istinu? Želimo li pošto poto sačuvati svoj mirni, neranjivi svijet ili smo spremni doživjeti kritike, osude i odbacivanje zbog otvorenog svjedočenja istine?

Zanimljiva je činjenica da je Isus ozdravio bolesnika u kraju gdje Židovi nisu bili većinsko stanovništvo. Time je želio pokazati da je njegovo spasenje ponuda svim ljudima dobre volje. Gestom polaganja ruku i molitve Ocu Isus pokazuje djelovanje Duha Svetoga u svijetu. Tako polaganje ruku dobiva veliko značenje u slavljima svih sakramenata. Isusu je očito stalo pomoći tom bolesniku, pokazao je da ga dira njegova nevolja iskazujući mu svoju pažnju i ljubav. Tim osjećajima dodaje svoju molitvu za Očev blagoslov.

Iz ovog čudesnog ozdravljenja gluhonijemoga Crkva je uzela dio obreda u sakramentu krštenja. Izgovaranjem Isusovih riječi "effata - otvori se" krštenik se po vjeri u potpunosti otvara Bogu i njegove uši slušaju Božju riječ, a usta je razglašavaju i iskazuju hvalu Bogu. Isus nije želio da ga ljudi slijede kao ozdravitelja ili političkog vođu. Svojim čudesima slušatelje i sljedbenike želio je privesti obraćenju srca što će ih dovesti do spoznaje da je Bog prisutan u Kristovim djelima te se na njemu ostvaruju obećanja starozavjetnih proroka.

Otvorimo srce i pamet Kristovim spasiteljskim djelima, uključimo se u njegovo dobrotvorstvo ozdravljajući društvene prilike i probleme današnjice jer tako ćemo omogućiti nastajanje novog neba i nove zemlje u suvremenom svijetu.