Duh istine upućivat će vas u svu istinu!

Napisao/la: -

Duhovi su početak novog vremena, to je blagdan stupanja Crkve u javnost, blagdan obnove vjere u Duha Svetoga životvorca i obnovitelja koji djeluje u svijetu po službenicima Crkve. Duh Sveti dar je Očev prvoj kršćanskoj zajednici, a po njima i svima nama danas.

Svaki od nas treba snagu Duha Svetoga kako bismo iz dana u dan mogli živjeti kao kršćani. Tako nas Duh Sveti preobražava, mijenja i vodi u Božju blizinu. Apostoli su ojačani Duhom Svetim progovarali jezikom ljubavi i vjere.

Svi su se razumjeli i našli se u zajedništvu vjere. Oni su iščekivali Duha Božjega kojeg im je Isus obećao. Bili su jedno u molitvi, u čitanju I slušanju Božje riječi. Mnoštvo različitih naroda u Jeruzalemu koje je došlo na proslavu blagdana Pedesetnice odjednom je razumjelo što im apostoli govore.

Luka je ovaj izvještaj pisao imajući na umu izvještaj iz Knjige Postanka o kuli babilonskoj, prema kojem su različiti jezici, sebičnost, pohlepa i nesloga ljude udaljili, otuđili. Duh Sveti otklanja nerazumijevanje među ljudima različitih kultura i stavova.

Sveti Pavao pokazuje nam pravi put u moralnom napredovanju u duhu Božjeg zakona. Na tom putu Duh Sveti je onaj koji nas nadahnjuje, pokreće i vodi. Mi smo u našem djelovanju uvijek pred nekom odlukom, možemo izabrati dobro i ostvariti se kao osoba, a možemo i pogrješiti te otići krivim putem.

Svatko je odgovoran za svoja djela, za svoj izbor. Duh Sveti nas prosvjetljuje da uvijek ispravno možemo vrednovati stvari i događaje, hrabri nas i daje nam snage da se zalažemo za kršćanske vrednote.

Duh Sveti svima nama daje poticaj i snagu da ono što smo spoznali i ljubavlju prihvatili provedemo u svakodnevni život živeći ljubav prema Bogu i čovjeku. Na kraju donosim dio poruke biskupa HBK glede građanskih inicijativa koje su ovih dana u javnosti posebno aktualne.

Naime, Crkvi je stalo da se promiče i poboljšava proces političkoga odlučivanja tako da se, s jedne strane, omogućuje sloboda izjašnjavanja, i to što neposrednija, pravednija i odgovorna zastupljenost svih hrvatskih državljana u političkome životu, te da se, s druge strane, onemogući izigravanje i odstupanje od stavova i vrjednota za koje su zastupnici dobili povjerenje svojih birača.

U tom vidu očekuje se da Kristovi vjernici laici zastupaju i promiču kršćanske vrednote u pluralističkom društvu, kao i sve ono što služi većem razvoju demokracije i općem dobru društva. Ističemo kako je svaki vjernik slobodan poduprijeti nastojanje da se izravnim sudjelovanjem građana unaprjeđuju vrijednosti koje u sebi sadrži demokratski sustav i što jasnije čuje glas naroda.

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.