Duh istine upućivat će vas u svu istinu!

| 15.5.2018. u 12:25h | Objavljeno u Promišljanje

Duhovi su početak novog vremena, to je blagdan stupanja Crkve u javnost, blagdan obnove vjere u Duha Svetoga životvorca i obnovitelja koji djeluje u svijetu po službenicima Crkve. Duh Sveti dar je Očev prvoj kršćanskoj zajednici, a po njima i svima nama danas.

Svaki od nas treba snagu Duha Svetoga kako bismo iz dana u dan mogli živjeti kao kršćani. Tako nas Duh Sveti preobražava, mijenja i vodi u Božju blizinu. Apostoli su ojačani Duhom Svetim progovarali jezikom ljubavi i vjere.

Svi su se razumjeli i našli se u zajedništvu vjere. Oni su iščekivali Duha Božjega kojeg im je Isus obećao. Bili su jedno u molitvi, u čitanju I slušanju Božje riječi. Mnoštvo različitih naroda u Jeruzalemu koje je došlo na proslavu blagdana Pedesetnice odjednom je razumjelo što im apostoli govore.

Luka je ovaj izvještaj pisao imajući na umu izvještaj iz Knjige Postanka o kuli babilonskoj, prema kojem su različiti jezici, sebičnost, pohlepa i nesloga ljude udaljili, otuđili. Duh Sveti otklanja nerazumijevanje među ljudima različitih kultura i stavova.

Sveti Pavao pokazuje nam pravi put u moralnom napredovanju u duhu Božjeg zakona. Na tom putu Duh Sveti je onaj koji nas nadahnjuje, pokreće i vodi. Mi smo u našem djelovanju uvijek pred nekom odlukom, možemo izabrati dobro i ostvariti se kao osoba, a možemo i pogrješiti te otići krivim putem.

Svatko je odgovoran za svoja djela, za svoj izbor. Duh Sveti nas prosvjetljuje da uvijek ispravno možemo vrednovati stvari i događaje, hrabri nas i daje nam snage da se zalažemo za kršćanske vrednote.

Duh Sveti svima nama daje poticaj i snagu da ono što smo spoznali i ljubavlju prihvatili provedemo u svakodnevni život živeći ljubav prema Bogu i čovjeku. Na kraju donosim dio poruke biskupa HBK glede građanskih inicijativa koje su ovih dana u javnosti posebno aktualne.

Naime, Crkvi je stalo da se promiče i poboljšava proces političkoga odlučivanja tako da se, s jedne strane, omogućuje sloboda izjašnjavanja, i to što neposrednija, pravednija i odgovorna zastupljenost svih hrvatskih državljana u političkome životu, te da se, s druge strane, onemogući izigravanje i odstupanje od stavova i vrjednota za koje su zastupnici dobili povjerenje svojih birača.

U tom vidu očekuje se da Kristovi vjernici laici zastupaju i promiču kršćanske vrednote u pluralističkom društvu, kao i sve ono što služi većem razvoju demokracije i općem dobru društva. Ističemo kako je svaki vjernik slobodan poduprijeti nastojanje da se izravnim sudjelovanjem građana unaprjeđuju vrijednosti koje u sebi sadrži demokratski sustav i što jasnije čuje glas naroda.