Dođite, blagoslovljeni oca mojega!

Napisao/la: -

Potrebno je napomenuti da se današnjom nedjeljom prvenstveno slavi završetak godišnjeg liturgijskog ciklusa Isusova života i djela za naše spasenje. Čovjek i svijet su u neprestanom razvoju. Vjerujemo da taj razvoj teži prema svojem potpunom ispunjenju, prema svojoj potpunoj istini, a to je ponovni dolazak Isusa Krista.

I današnje evanđelje nam govori tko živi Isusovu istinu i Isusov život, tko je Isusov, tko je kršćanin. Koji i kakav je život za kojeg možemo reći da je Isusove kvalitete i Isusova duha?

Tko ostaje vjeran Istini taj ostaje vjeran i Bogu. Isus je do- šao svjedočiti istinu života. Na Isusovom putu su oni koji žive njegovu istinu, koji međuljudske odnose uzdižu na odnos s Bogom. Time je čovjek uzvišen i spašen.

Ovim Isusovim pozivom kršćansko vjerovanje izgleda jednostavno, ali kršćanska praksa pokazuje kako je vrlo zahtjevno nasljedovanje Isusa. Kristov je život završio na križu i takav završetak postavlja mnoga pitanja. Pitanja postavljaju i oni koji se dive osobi Isusa Krista, kao i oni koji nisu njegovi sljedbenici. Je li to njegov neuspjeh? Zar nepravda pobjeđuje pravednost u svijetu?

Ljubio je čovjeka, a on ga je odveo na križ. Isus umire mirno bez proklinjanja, dapa- če, opravdava svoje neprijatelje i suce. Svakom zlu pristupao je s dobrotom. Nije do- šao svijet uništiti, nego spasiti. Isusov je vrhunac slave u milosrđu koje se pokazuje jače od mržnje i time započinje Isusovo kraljevstvo, kraljevstvo ljubavi i dobrote.

S Isusom započinje umiranje mržnje i zla u svijetu. Isus je najbliži najmanjima i obespravljenima. Tamo gdje su gladni, žedni, napušteni, ostavljeni, bolesni, zatvoreni... tamo je proslavljeni Isus. Dakle, Isus je s onima iz Blaženstava. Objavljen nam je kriterij po kojem će nas suditi Krist Kralj. Matejevo evanđelje nas jasno poziva i potiče na vršenje tjelesnih i duhovnih djela milosrđa, na savjesniju spremnost služenja nevoljnicima.

Ne smijemo, uz Kristovu euharistijsku prisutnost, zaboraviti i na Kristovu prisutnost u svakom čovjeku, potrebnom naše ljubavi i pažnje svaki dan. Nužno je usvojiti Isusov stav, Isusovu ljubav. Ljubav nizašto, pomoć bez zahvale, stjecanje sreće usrećujući drugoga. Da bismo tako mogli živjeti trebamo se odreći sâmoga sebe – dati prednost svojim bližnjima, a iz iskustva znamo da to često puta zna biti jako teško.

Papa Franjo prošle nas je nedjelje na Svjetski dan siromaha pozvao pristupiti siromašnima, susretati ih, gledati ih u oči, zagrliti ih i tako im dati da osjete toplinu ljubavi koja razbija samoću. Njihova ispružena ruka također neka nam bude poziv izaći iz naših sigurnosti i udobnosti i priznati vrijednost koju siromaštvo ima samo po sebi.

Sveto vrijeme došašća, koje nam kuca navrata, prilika je u djelo provoditi papine misli. 

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.