Budimo drugima svjetlost! (Iv 1, 29-34)

Napisao/la: -

Započeli smo najdulje razdoblje liturgijske godine, vrijeme kroz godinu. Crkva nas potiče na promišljanje i djelovanje, na proživljavanje u vlastitom životu svih onih spasenjskih događaja iz Isusovog javnog djelovanja. On je naš Učitelj, a mi smo njegovi učenici. „Natječimo“ se u nasljedovanju Krista, Spasitelja. Prorok Izaija svjedoči s kakvim i kojim se teškoćama susreću proroci u svom djelovanju.

Često je prisutno osporavanje poslanja u zajednici kojoj navije- šta Božju riječ. Pravog proroka ništa ne smije obeshrabriti jer je svjestan Božjeg poziva pa svoje propovijedanje i djelovanje temelji na osobnom susretu s Bogom po kojem je izabran i poslan među ljude. Izaija naviješta proroka – Mesiju koji će Ocu privući ne samo Izrael, nego i sve narode svijeta. Kroz stoljeća iza nas i danas se to poslanje ostvaruje u djelovanju Crkve. Isus nas poziva da u radosti i zahvaljivanju vršimo volju Očevu u prosvjetljenju svih naroda.

Pavao je bio neustrašiv prorok jer je neprestano bio svjestan Božjeg zahvata u njegovom životu i pozivu da bude njegov poslanik među ljudima – apostol. Korinćanima u svojem pismu, a i nama danas, govori da čitavim svojim bićem, svojim životom svjedočimo Krista kao Spasitelja, kao učitelja, kao našeg brata i prijatelja. Svojim pozdravom na po- četku svog pisma kršćanskoj zajednici u Korintu zapravo Kristovim imenom spaja čitav tada poznat svijet. Grci su, zazivajući „milost“, jedni drugima željeli zdravlje, radost i veselje. Židovi su, znamo, svojim pozdravom „mir“, svojim bližnjima željeli sigurnost, duševnu i tjelesnu smirenost te zadovoljstvo u životu.

Evanđelist Ivan donosi nam dvostruko svjedočanstvo o Isusu - Mesiji. Ivan Krstitelj upućuje svoje učenike na nasljedovanje Krista – Sina Božjega, na kojega je sišao Duh Sveti i ostao na njemu. Nadalje evanđelist nam donosi vjeru prve Crkve, nakon prvih Duhova, da je Sin Božji oduvijek, a po Blaženoj Djevici Mariji je uzeo naše ljudsko tijelo.

Postao je naš Spasitelj, Jaganjac koji oduzima grijeh svijeta. Svojim trpljenjem i dragovoljnom smrću Bog je otkupio svakog čovjeka. Tako je posvetio svako naše trpljenje, naše zalaganje i nastojanje u pomaganju bližnjima. Svojim životom i mi možemo doprinijeti spasenju ljudi. Trebamo se prepustiti Bož- jem vodstvu poput apostola, dozvoliti Duhu Kristovu da djeluje preko nas. Jedni drugima trebamo uzajamno pomagati i uživati plodove takvog odnosa. Tako se Božja solidarnost prenosi na čovjeka i razvija se. Prihvaćanjem Kristova navještaja spasenja i njegove otkupiteljske ljubavi, noseći brige i poteško- će drugih, ispunjavamo Kristov zakon.

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.